Hayri Kara

Hayri Kara

GERÇEKTEN BİLİYOR MUYUZ?

GERÇEKTEN BİLİYOR MUYUZ?

Bazı yanlışlar telafisi zor durumlara sebep olabilir. Bazı hatalar sinsidir seni doğru yaptığına inandırır. Ama topyekün bir çöküşle sonuçlandırır.

Umduğunuzu buldurmaz, bulduğunuzu sorgulatır. En kötüsü de zamandır. Hata rüzgarları seni savurup en istemediğin yerde bırakır. Geri dönüş zordur çünkü düşmanın zamandır.

 

Gerçekten biliyor muyuz ?

 

İnsan gelişiminde tecrübeler çok önemli bir rol üstlenir. Bireyin geleceğini anlamlı bir şekilde planlayabilmesi için, yaşantısını, çevresini, aile yapısını anlamlı temellere oturtabilmesi için tecrübelerinden faydalanması gerekmektedir. Tecrübenin oluşumunda bireyin gelişim çerçevesi dahilinde yapması gereken hatalar ve yanlışlar olmalıdır. Tecrübenin oluşumunda en büyük pay hatalarındır. Her gelişim döneminde insan psikolojisi farklı olaylar ve durumlara uyum sağlama durumundadır. Gelişimin temelini de bu uyum aşaması oluşturur. ‘Şimdiki aklım olsaydı geçmişte yaptığım hataları yapmazdım. Ama o hataları yapmamış olsaydım şimdiki aklım olmazdı’ cümlesine hepiniz aşinasınızdır. Bu cümle tam olarak bu yazının da temelini oluşturmaktadır. Geçmiş dönemlerde yapılan hatalar belirli bir dönem insanda uyum ve adaptasyon durumlarının önüne geçmektedir. Bazı psikolojik sorunlarınızın, bunalımlarınızın ve depresyonlarınızın oluşmasının temel nedeni de bu uyumsuz dönemlerinizdir. Bu dönemlere girdiğinde birey özgüven eksikliği yaşar. Bir daha düzgün bir hayat geçiremeyeceğini ve bu sorunların bitmeyeceğini düşünür. İnsan olmanın gerekliliğinde vardır bu tür hezeyanlar.İnsan bunlara anlamlı bir şekilde direndiği ölçüde gelişebilir ve büyüyebilir. Taşı delen damlaların gücü değil sürekliliğidir. Tam olarak bu aşamada pes etmemek ve çabalamak gerekmektedir. Zira bu çabalayış tam olarak insanlığın temelini oluşturan ve varoluşunun devamını sağlayan çırpınıştır. Kimse için olmayan, başka biri için yapılmayan sadece kendini tekrar bulması ve daha güçlü kalkması için sergilediği o çabadan bahsediyorum. Bir insan zorluklara direndiği ölçüde güçlü, çabaladığı ölçüde başarılı olur. Başımıza gelen en ağır durumlarda bile karakterimiz ve kişiliğimiz bu duruma uyum sağlama eğilimine girecektir. Asıl mesele bunu doğru yoldan ilerleyerek gerçekleştirmektir. Çünkü olumsuz uyum topyekün bir çöküşe sebep olabilir. Olayın vahametiyle uzun dönemler içine kapanıp kimseyle iletişim halinde olmadan kendisine küsercesine devam etmek bir tercihtir. Bu yaşanılan olumsuz duruma direndiği ölçüde,

çabaladığı ölçüde daha güçlü ve başarılı olarak çıkacağını bilmek bir erdemdir. İşte tam olarak tecrübeli dediğimiz kişiler bu bahsettiğim erdemi gerçekleştirebilecek potansiyele sahiptir.

 

Bu yazı direnemeyenler içindir.

 

Kendimi bildim bileli hayatın her olumlu ve olumsuz döneminde ‘Ağaç yaş iken eğilir.‘ atasözünü anımsarım. Çünkü insan kaynaklı her durumun temel malzemesini çocukluk dönemleri oluşturur. Ailesi tarafından baskı ve şiddet gören bir çocuğun, ilerleyen yıllarda sorunlu biri olmasını beklemek herhalde sürpriz bir durum olmayacaktır. Ama aileler bazı durumlarda bunu bir sürpriz olarak görüp kabullenmeme eğilimine girmektedir. Neden? Gerçekten biliyor musunuz? Su anda gerçekleştirdiğiniz birçok olumsuz eylemin meyveleri acı olacaktır. Atalarımız bu konuyu da es geçmemişler ve demişler ki;’ Ne ekersen onu biçersin ‘. Bir çocuk saf ve temizdir. Onu kirletme görevi tecrübeli olduğunu iddaa eden, kendi düşüncelerinin her durumda doğru olduğunu düşünen, hatasız bir hayat sürdüğünü ve çocuklarınında hatasız büyümesi gerektiğine inanan ailelerine düşmektedir(!). Bu görevi hayat felsefesi haline getirip çocuğunun gelişimine darbe vurduğundan bi’haber olan ailesi doğru zannettiği ama benim olumsuz uyum olarak nitelendirdiğim o yoldan devam etmektedir. Ve ne yazık ki o yol pek hayırlı bir sona çıkmamaktadır. Yaş seviyesi yüksek olan bireylerin hayat felsefelerini değiştirmek neredeyse mümkün değildir. Fakat geleceğimizin mihenk taşı olacak gençlik için bir bilince ihtiyacımız vardır. Bu bilinç tam olarak insan kalabilmemize yarayacak ve bizi öyle veya böyle huzura eriştirecek erdem kapısının anahtarıdır. Hatasız bir gençlik beklemek yanlış olur.

Ama hatalarından ders çıkaran bir nesil bizim miladımız olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayri Kara Arşivi
SON YAZILAR