Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

Gezgin Damaklar Konya'ya Gelmiyor

Gezgin Damaklar Konya'ya Gelmiyor

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemde de kültür ve gastronomi turizmi giderek önem kazanıyor. “Gezgin Damaklar” kültür turizmi içerisinde seçkin damak tatlarını hedefleyen turizm organizasyonları yapıyor. Öncelikli destinasyon programları arasında Konya yok. Bu amaçla yapılan kişisel veya grup organizasyonlarında öncelik Gaziantep ve Antakya’da. Özellikle Gaziantep’in hafta sonları yoğunluğu biliniyor. Tabii bu tür gezilere katılanlar Gaziantep’te sadece damak tadı ile değil yöresel pahalı bakır/sedef işlemeler; takılar; el emeği çeyizlerle de ilgileniyorlar. Bunlar bizim şeker ve gevreğimize göre kuşkusuz kat kat fazla katma değere sahip ürünler. Konya’mın bu tür organizasyonlarda, şirket toplantılarında kısaca kentime daha fazla tanıtım ve gelir getirecek destinasyonlarda yer almasını diliyorum. Tabii bunun için yoğun çaba harcanması,  potansiyelimizin ortaya konulması ve ilçelerimizi de içine alacak turizm master planına gereksinimimiz var.

KONYA  NAKIŞLARI  LONDRA’DA DEFİLENİN ESİN KAYNAĞI OLMUŞ

Yerel el ürünleri kentlerin tarih ve kültürlerinin  aynasıdır ancak ülkemizde gereken önem ve değeri bulduğunu söylememiz zor. Oysa Avrupa’nın çoğu kenti bu özellikleriyle ciddi turist çekiyor ve gelir elde ediyor. Biz ülkemizde Beykoz camı, Sinop el işi ürünleri yok etmişken Murano tüm dünyayı sarıyor. Brugge (Belçika) tüm dünyanın gözde dantel ürünleri merkezi. Konya’mın el ürünleri göz önünde değil maalesef. KONMEK dekoratif el sanatı, gümüş takı işletmeciliği, seramik ve cam teknolojisi gibi alanlarda kurslarla hizmet veriyor ancak yeterliliği tartışılır zira en azından ülke çapında bir üne sahip değiliz.

Dünyaca ünlü Türk modacı Zeynep Kartal Londra Moda haftasında dikkat çekici bir sergi ile eserlerini sunmuş ve eserlerinde Konya’mın nakışlarından esinlendiğini açıklamış. 8 Nisan 2015 Konya’m için önemli bir gün. Zeynep Kartal Selçuklu motifleri konulu defilesiyle kimsesiz çocuklar yararına Konya’da tanıtımda bulunacak ve kuşkusuz eğer değerlendirebilirsek bu tarihte moda dünyasının gözü memleketimde olacak. Organizasyona destek veren Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası yetkililerine teşekkür ederim. Umarım Konya nakışları ve el ürünleri bu vesileyle gündeme gelir ve Konya için önemli adım olur.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Konya Folkloru, Konya Keçeciliği ile ilgili kitapları ve Konya çinileri ile ilgili eserleri satışa sunulmuş durumda. Gönlümüz Konya nakışlarını içeren eserlerin de kitap ve ürün olarak satışa sunulmasını arzuluyor. Keşke restore edilen alanlarda tüm Konya el sanatları görsel üretim ve satış amaçlı sanatkarlara tahsis edilse ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimiz göz önüne çıkarılsa. Saygı ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR