Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Gıda krizi ve Konya Şeker

Gıda krizi ve Konya Şeker

2 ay önce Çin Hükümeti 1,5 milyara yakın vatandaşına önemli koduyla bir çağrıda bulundu: gıda stoklayın.

Haberde özetle ‘Çin’de halka kış için gıda stoku yapılması çağrısı yapıldı. Son dönemde yaşanan sellerin tarım arazilerine zarar vermesi gerekçe gösterildi.’

Ülkedeki meteorolojik gelişmeler ışığında tedarik zincirinin kırılabileceği hususunda önemli uyarılar yapıldı. Çinli vatandaşlar panikle pirinç ve un gibi temel gıda maddelerine yöneldiler.

Birkaç gün önce uluslararası basın kuruluşları yeni bir habere daha imza attı: ‘Çin, geçen yıl dünyadaki tahılların yarısını stokladı. Pekin, stok politikasına devam ederse, bu yıl dünyadaki mısırın yüzde 69’u, pirincin yüzde 60’ı ve buğdayın yüzde 51’i Çin stoklarında olacak.’

Son 2 yıldır salgının en çok etkilediği durumların başında gıda üretimi yer alıyor. Cumhurbaşkanının ‘bir karışı dahi zayi etmeyin ekin üretin’ çağrısının arkasında kuşkusuz bunlar yer alıyor.

Bu bilgiler etrafında Konya Şeker’in çiçeği burnunda Patronu Ramazan Erkoyuncu’yu dinledik. Daha evvelki yazımda da belirttim. İçinden geldiği gibi konuşan samimi bir kişilik Erkoyuncu. Büyük bir açık yüreklilikle onlarca meslektaşımızın yüzüne ‘borç var ama ödeyeceğiz’ dedi. Yıllardır Konya için kronik bir sorun halini alan fabrikanın taşınma mevzusunda açık seçik beyanda bulundu ‘Altınekin Cihanbeyli aksına taşınacak’ dedi.

Enerji işine girilmesinin yanlış olduğu şerhini düşerek Konya tabiriyle ‘öldüm bahasına da satacak değiliz’ dedi. 2022’de önceki sözleşmenin biterek elektrik fiyatlarının artması, toz şeker ve diğer üretilen bağlı ürünlerin zamlanması, vatandaş için olumsuz olsa da Konya Şeker için sıçrama tahtası anlamı taşıyor.

Daha önceki görüşmemize göre gözleri daha bir parlaktı Erkoyuncu’nun. Umutluydu. Bu işin hakkından geliriz rolündeydi.

Geçmiş dönemi bırakın kötülemeyi süslü cümleler ile takdir ederek cevapladı soruları. Bu önemli anlamda siyaseti bilmekten kaynaklı…

Yukarıda kapısını açtığım girizgâhın devamı olarak benim en çok dikkatimi çeken ‘gıdaya daha çok yöneleceğiz, daha çok üreteceğiz’ cümlesi oldu.

Konya Şeker başta Orta Anadolu olmak üzere tüm ülkenin gıda konusunda söz sahibi kuruluşlarından biri. Yağ’dan yeme, ete, süte, şekere, içeceğe, atıştırmalığa… Daha sayamadığım birçok alanda 40 küsur fabrika ile üretime devam ediyor.

Dünyada gıda krizinin konuşulduğu, ülkelerin yana yakıla stok yaptığı bir dönemde bırakın kontak kapatmayı çok daha verimli çok daha üretken olmalı.

Şehir, siyaset ve basın seçilmiş yönetimin yanında yer alıyor. Zira Konya Şeker başta çiftçiler olmak üzere tüm Konya’nın ortak değeridir.

AHMET ÇALIK İÇİMİZİ PARÇALADI

Ölümün yaşı olmadığını bir kez daha anladık. 27 yaşında gencecik bir kardeşimiz hayata gözlerini yumdu. Düzgün, karakterli ve her haliyle insancıl; saha içinde olabildiğine mütevazı bir isim Konyaspor’umuzun değerli futbolcularından Ahmet Çalık çok üzücü bir trafik kazasının akabinde aramızdan ayrıldı.

Gerçekten haberi ilk aldığımız an itibarıyla şehir olarak şok geçirdik. Afalladık. Konduramadık. Arayan soran haberin doğruluğunu teyit etmeye çalışan birçok isimle muhatap olduk.

Maalesef trafik kazaları terörden salgından daha çok canımıza mal oluyor bazen. En iyi yol en iyi araç olsa da takdir-i ilahinin önüne geçilemiyor.

Allah Ahmet kardeşimize gani gani rahmet etsin. Rabbim cennetinde ağırlasın. Yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR