Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

GÖNÜLLERE GİRMEK Mİ, GÖNÜLLERDE KALMAK MI?

GÖNÜLLERE GİRMEK Mİ, GÖNÜLLERDE KALMAK MI?

Rahmetli Ahmet Hilmi Nalçacı yeni bir kent kurarken kısa vadede gönül almayı hedeflememişti muhtemelen. Konya için gerekli gördüklerini tepki çekmek uğruna gerçekleştirmişti. Değişim zordur, hele rahmetlinin yaptığı gibi köklü planlamalar çok daha tepki çekicidir. Rahmetli babam Toptancılar Çarşısı’nın yapım yönetim kurulunda olduğu için hatırlıyorum, üye kaydetmekte hatta çarşı bitince üyeleri yeni dükkanlarına taşıtmada ciddi dirençle karşılaşmışlardı. Esnafın “Allah razı olsun” demesi çoook sonralardadır. Gönüllerde kalmak budur işte.

Sn. Başkanlarım çalışıyor. Gönüllere girmeye çalışıyor. Hedefleri yıllar sonra da gönüllerde kalmak olmalı. Kentimin bugününü yönetmeyi değil yıllar sonranın modern, huzurlu, planlı Konya’sını kurmayı amaçlamalılar. Bu kenti klasik deyişle torunlarımızın emaneti olarak görmeliler. Hoşgörünüzle yıllar önce gelen hızlı trenin garını yıllar sonra çevresiyle hazır edememek başarılı bir belediyecilik örneği değildir. Bir zamanların gecekondusuz kenti Konya’mın imar barışı başvurularında ülke üçüncüsü olması da başarı değildir. Bugün imar barışının Koski’ye 200 milyon lira hizmet bedeli getireceği konuşuluyor ve ben kahroluyorum. Bu bedel aslında belediyemizin asla izin vermemesi gereken kaçak yapılaşmalara götürülecek su hizmet bedeli ve maalesef görevlerini tam yapmayanların faturası biz vatandaşların cebinden çıkacak.

Sn. Başkanlarım; su Konya’mın ilerideki yıllarda ciddi sorunu olacak. Su havzalarını mutlaka koruyunuz, su havzalarında yapılaşmaya asla izin vermeyiniz. Hobi bahçesi adı altında bile olsa burada kötü kullanımlar oldu. Bölgemizde su kuyularını kontrol altına alınız. Sudaki kayıp kaçak oranı yüzde ellilerde ki bu oran geleceğe ihanettir. Ben tatlı su olayını da anlamıyorum. Çocukluğum ve gençliğim tatlı su çeşmelerinde geçti ama bugün gereksiz görüyorum tatlı su muhabbetini ve bu suların tahlil sonuçlarını merak ediyorum. Hele muhteşem sokak çeşmelerini ecdadımızın yaptığı kentimde Karatay Belediyesi’nin uzak mahalle diye adlandırdığı bölgelerdeki çeşme dediği su depolarına tankerlerle su taşımasını anlamsız ve israf olarak görüyorum. Hava kalitemizin bugünlerden başlanarak korunmasını, çevre temizliğini, kişi başı yeşil alanların dünya kentleri standardına ulaşmasını önemsiyorum. Kentsel dönüşümde yıkılan gecekonduların bahçesindeki üçer-beşer ağaç yerine yüzlerce dairelik konutlarda çim ve nadir çamdan oluşan bir flora oluşturuluyor. Keşke buralarda müteahhitlere daire başı Belediyenin seçtiği boyut ve cinslerde ağacın belirlenen yerlere diktirilmesi kuralı getirilse. Sitenin ve müteahhidin adı verilir, bakımı belediyede yapsa kent ormanları oluşturulabilir. Kültür, doğa ve çevre değerlerimiz korunmalı. Kentimiz çiçek gibi bakımlı olmalı. Kentlerin yaşanılabilirlik indekslerinde sosyal tesisler, tiyatro-sinema salonları, okulların kalitesi, etkinlikler, kent kültürü önem kazanıyor. Kentin yaşam standardını artırmak hedef olmalı. Kent estetiği ve kentsel hizmetler kentsel kaliteyi belirliyor. Kentimin tabela kirliliği maalesef sorun. Ulaşımda ucuz, temiz ve konforlu araçları konuşmak durumundayız ama biz yazın kliması çalışmayan toplu ulaşım araçlarını konuştuk hep. Cadde kenarı pazarları kentime yakışmıyor.  Çöplerin kaynağında ayrışması, atık depolama alanları, kentsel mirasın doğru ve uzman ellerde restoresi hedeflerinizde olmalı. Akıllı kent uygulamaları yaygınlaştırılmalı. Konya güvenilir kentler yarışında dereceye giremedi, bu ilerideki yıllar için önceliğiniz olmalı.

Sn. Başkanlarım, zaten farz olan Cuma namazlarında vatandaşlarımızla kucaklaşmak kolay iş. Güzelliğini tartışmıyorum ama lütfen çarşı ve özellikle pazarlarda da halkımızın yanında olunuz. Turgut Altınok’u Turgut Altınok yapan pazarlarda terazi uygulaması, müşterilere ürünü seçerek satın alma hakkı tanıması, pazarcı esnafının çürük ve tezgah altı ürün koymasını önlemesidir. Siz pazarda “beni 7/24 arayabilirsiniz” diyerek vatandaşa cep telefonunuzu verebiliyor musunuz?

Sn. Başkanlarım, birçok ilde yaygınlaşan su ve ulaşım ucuzlatılması reddedildi. Gerekçe ekonomik kriz olarak açıklandı. Aslında vatandaşlarımızda aynı gerekçeyle indirim arzu etmişlerdi. Bu red kararı çok tartışılacak eminim en pahalı su olmayan su olsa da. Henüz başlatmadığınız şeffaflık da önceliğiniz ve asla vazgeçilmeziniz olmalı. Başarılar diliyorum. Saygıyla.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR