Halil Özkan

Halil Özkan

GÜVENME MAC’İNE HER VİRÜS BULAŞAN WİNDOWS MU?

GÜVENME MAC’İNE HER VİRÜS BULAŞAN WİNDOWS MU?

İnternet büyük bir nimettir fakat her internette yer alan bilginin gerçeklik payı maalesef yoktur.

Bazı sitelerde hiçbir kaynağı olmadan, araştırma yapılmadan dolaşan bilgiler var. Bu çöp bilgilerden birinin de Linux ve Mac OS’a virüs bulaşmaz onlarda virüs yoktur yalanı olduğunu söyleyebiliriz.

Mac’lerle ilgili alışagelmiş inanışlardan biri de “Mac’lere virüs bulaşmadığıdır.” Bu kesin bir ifade değildir. PC’deki virüslerin çok büyük bir kısmı Mac’ler için hiçbir tehlike oluşturmuyor, bu doğru. Fakat hiçbir sistem için bu kadar kesin söylenemeyeceği gibi, asıl önemli olan, bu sistemleri kullananlar insan olduğu sürece “kandırılmanın” ya da “dolandırılmanın” her zaman mümkün olduğu.

Saldırı çeşitleri İnternet dünyasında pek çok dolandırıcılık türü mevcut, ancak bunları kabaca 4 ana başlıkta toplayabiliyoruz: Kendi kendine yayılan programlar (virüsler gibi yayınlan malware) Güvenliği zayıf web tarayıcılarında belirli sitelere girdiğimizde karşımıza çıkanlar (drive-by) Bizi kandırarak kendini sisteme yükleten programlar (Mac Defender benzeri) Bilgisayarımıza bir şey yüklemeden, bizi internet üzerinden kandıranlar Mac kullanıcıları şimdiye kadar çoğunlukla dördüncü tipteki saldırılarla karşılaştılar.

Güvenlik” gibi bir konuda da insanları korkutmak ve yönlendirmek sanıldığından çok kolay diyebiliriz. Medyada geniş yer bulan konular, aslında sanıldığı kadar kritik olmayabiliyor. Mac kullanıcıları gelecek için endişeli olabilirler. Yani, özetle kullanıcılar olarak bize düşen görev bu konuda panik yapmak ve endişelenmek değil, Mac’imizin güvenliğine önem göstermemiz ve uyanık olmamız.

Bilgisayar dünyasındaki virüsler nedir?

Kullanıcının dâhilinde olmadan çalışmasını devam ettirebilen, kendisini diğer dosyalara gizleyen aslında bir tür bilgisayar yazılımıdır.

Linux gibi açık kaynak işletim sistemi koduyla çalışan sistemin virüs bulaşmadığına inanmak hayal kurmaktan öteye gitmez. Fakat açık kaynak kodlu ve ön planda bir yazılım yüklemeniz durumunda virüslü bir program yükleme riskiniz oldukça düşük.

Açık kaynak işletim sisteminde geliştiriciler sürekli inceler sürekli güncel tutar birinin programa zararlı yazılım eklemesi halinde başka bir geliştirici bunu fark eder ve düzeltir. Kendimizi virüs korkusundan tamamen kurtarmak için ya da riski düşürmek için popüler olan yazılımı güncel olarak kullanmamız gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR