Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Hız limiti neden değişmiyor?

Hız limiti neden değişmiyor?

Süratin felaket olduğunu bilenlerdenim elhamdülillah. Ama süratli araç kullanmakla, seri araç kullanmak ararsında da küçümsenmeyecek farklılıklar vardır.

Bazı sürücüler o kadar ağır canlı ki kavşakta kalkmakla kalkmamak arasında gidip geliyorlar. Kimileri de önce ağırdan alırken, kırmızıya yakalanacağını anlayınca gaza yükleniyorlar. Ehliyet kurslarında sürücülere trafik terbiyesi dersi de vermek gerekiyor sanırım.

Bazı kural tanımaz sürücüler de kavşaklarda sağa kontrollü geçişin ne olduğunu bilmiyor olmalılar ki yeşilin yanmasını kapatmamaları gereken sağ şeritte bekliyorlar. Bunu sık-sık dolmuş sürücüleri de yapıyor. Sağ şeritte yolcu indirip bindiriyorlar. Trafik Polisi arkadaşların da bu kural ihlallerine kayıtsız kaldıklarını üzülerek görüyoruz. Ceza yazın demiyorum ama en azından eğitmek adına ikaz edebilirsiniz.

Şehir içinde azami hız 50 kilometre. Bazı yerlerde de bu 70 kilometre olarak belirlenmiş. Ancak şehrimizin özellikle çevre yolu niteliğindeki yolları neredeyse otoban gibi. Üç ve dört şeritli yollarda bile 70’le trafikte seyretmek hem zaman kaybı, hem de maddi bir külfet. Uygun olan yollarda hız limitinin artırılması ile ilgili olarak yasa çıkmış olmasına rağmen, ne yazık ki bu konuda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. UKOME’nin alacağı bir kararla hayata geçecek olan hız limitlerinin artırılması Konya’da elzem hale gelmiştir. Konya’da çevre yollarının nitelik ve kalitesi dikkate alınacak olursa UKOME’nin geç kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yollar, vücudumuzun damarları gibidir. Nasıl damarlarda tıkanma olduğunda kalp krizi geçiriyorsak, yollardaki tıkanıklıklar da şehrin kriz geçirmesi ile eşdeğerdir. Şehrin kriz geçirmemesi için UKOME’nin yasayı hayata geçirmesini bekliyoruz.  Trafikteki pik saatlerde durma noktasına gelen trafik,  insanların ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluklara bir de Konya’nın tamamında yapılan yol çalışmalarını ve bazı yolların trafiğe kapatıldığını ekleyecek olursak Konya “Yaşanmaz Şehir” olmaya başlamaktadır. Ne yazık ki alternatif ulaşım arterleri açısından fakir olay şehrimiz en küçük bir kaza veya yol çalışmasından dolayı felç olmaktadır.

Bu arada seçimler de yaklaşmaktadır. Partilerin mitinglerini hâlâ Hükümet Meydanında yapmakta ısrar edilecek midir bilinmez. Ama buna da bir çare bulunması kaçınılmaz olmuştur artık. Yetkililerin şehrimize yeni bir miting alanı kazandırmalarını bekliyoruz. Zira şehir artık bu yükü çekememektedir.

Bu sıkıntıların kısa vadede çözüleceğinden şüpheliyim. Ama en azından bize sorulduğu zaman “Biz hatırlatmıştık” diyebileceğiz.

Bundan sonra artık onlar düşünsün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR