Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Keyfe kart çekenler...

Keyfe kart çekenler...

Nakit para cebinizi, elinizi sıcak tutar değil mi?

Hele de biraz cebinizi kabartacak kadar çoksa yürüyüşünüzü bile değiştirir. Ben söylemiyorum bunu; herkes böyle düşünüyor da, bazıları Konya tabiriyle “gubuzluk” olsun diye paranın ne önemi var diye kendilerini kasıyor. Kasmayın be kardeşim şu dünyada para için yapılmayan şey var mı?

Her neyse bugün çoğu zaman anlatmaya çalıştığımız, fakat tam da bunu diyorduk diyeceğimiz nokta da birilerinin başka yollarla anlattığı konuya değineceğiz.

Kredi kartı

Tüketim çılgınlığı yaşayan halkımız alışveriş yaparken kendini durduramayınca cebinde olmayan parayı da harcamayı alışkanlık haline getirdi. Biz, “markete giderken bile aç gitmeyin daha çok alışveriş yaparsınız!” diye bu milleti uyarırken, pazarlığı yapılamayacak tek şey keyif olunca eh orada da şu kartlara sığınanları anlamakta güçlük çekiyorum.

Cebinde olmayan parayı hesapsız harcayan, o küçücük kartın içindeki dünyaya mahkum olanlar, iş işten geçtikten sonra ilk olarak bankaların, ardından da siyasetçilerin kapısını aşındırıyor, ödeme kolaylığı, öteleme diye... Kendisine çeki düzen vermeyenler, borçları için “çeki-düzen” beliyor...

Olacak iş değil...

Konya, Konya olmaktan çıkalı çok oldu da; içtiği kahvenin, nargilenin ya da her neyse onun bunun ödemesini kredi kartıyla yapanlar nasıl da dolandırıldılar. Neyse ki çete kısa sürede yakalandı.

Fakat bundan böyle kafelerde daha çok zaman geçirenler düzgün işletmelere karşı şüpheyle mi yaklaşacaklar? Diğer işletmeler bundan zarar görecek mi?  gibi gibi çok soruyla karşı karşıya da kalınabilir.

Adım başı aynı sektörden işletmelerin açılmasını hiç doğru bulmasam da; bu konuda yeterli bilgilendirme yapılmadığı için bizim insanımız her zaman aynı hataya düşmüştür. Küçük bir işletme dahi kursanız bunun fizibilite çalışmaları doğru olmadığı zaman hüsranla biten sonlarla karşılaşabiliyorsunuz.

Her zaman şunu söylemişimdir. Un fabrikasının yanına yakınına un fabrikası kurmayınız. O alanda yatırım yapmayınız. Sizin yapacağınız yatırım unu koyacak çuvalı üretmek olsun. Siz un üretmeyin çünkü kazancınız bölünür. Kafe örneğin de tıpkı bunun gibi ve sıkıntılar yaşadıklarını da biliyorum.

O zaman niyedir yan yana kafe açmak?

Nedendir bir adım ileri gidememek?

Bakınız şimdi bir de güven sorunu çıktı. Tekrar ediyorum. Cebinizde olmayan parayı harcarken daha dikkatli davranın. Cebinizde sıcak para varsa keyfini peşin peşin ödeyerek çıkartın. Keyif yapalım derken keyfiniz bozulmasın. Her an karşınıza böyle köşe dönücüler, sütü bozuklar çıkabilir.

Aman dikkat!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR