Erol Sunat

Erol Sunat

KONYA, DURAKLAMA DÖNEMİ DEFTERİNİ KAPATTI!

KONYA, DURAKLAMA DÖNEMİ DEFTERİNİ KAPATTI!

Sayın Cumhurbaşkanının 1 Eylül 2019 tarihinde Mevlana Meydanında, Konya için vermiş olduğu müjdelerden sonra, aklıma gelen ilk konu, Konya’nın duraklama döneminin sona ereceği yönündeydi.

Konya iktidar partisi olan Ak Parti’yi en yüksek oranlarda destekleyen şehirlerin daima ilk sıralarında yer aldı.

Sayın Cumhurbaşkanının, Başbakan olduğu dönemlerde başlayan sevgi gösterileri, miting alanlarını tahminler ötesinde doldurma, sandıklardan AK Parti’ye, neredeyse tuluma yakın milletvekili çıkartan oyların verilmesi, Cumhurbaşkanımızla Konyalılar arasında kurulan gönül bağlarının, gönül köprülerinin sağlamlığı daima dikkat çekti.

Konya’nın yerinin daima başka olduğuna vurgu yapan ve Konya’yı oldukça yakından tanıyan ve bilen Sayın Cumhurbaşkanının Konya’yı yalnız bırakmayacağından hareketle, Konya’yı, 2019 yılının son aylarıyla başlayacak, bir hareketliliğin beklediğini düşünenlere aynen katılıyorum.

Konya, duraklama dönemi defterini kapattı! Dilerim, bu defter bir daha hiç açılmamak kaydıyla kapalı kalır!

Koşmaya hazır bir halde bekleyen Konya, isterse bir koltuğunda birden fazla karpuzu taşıyabilecek kapasitede bir şehir.

Çünkü bu özelliği yüzyıllardan beri taşıyor.

Tarihin bu şehre yüklemiş olduğu misyon, bu şehrin vizyonuyla, bu şehre hizmet aşkıyla yanıp-tutuşan evlatlarının sevdasıyla birleştiğinde Konya tutulamayan, örnek gösterilen, örnek alınan bir şehir olacak.

Yeter ki, el ele verebilelim, yeter ki, birbirimizi dinlemeyi, anlamayı, sevmeyi ve hoş görmeyi başarabilelim.

Konya sayısız hayal kırıklıkları yaşadı…

Ara ara bir ve beraber olma noktasında, sen-ben, sizden-bizden hikayelerine kendini öylesine kaptırdı ki, kantarın topuzunun kaçtığını göremedi. Bazen birçok konu şirazeden çıktı.

Konya’da un da var, şeker de, irmik de, yağ da, ateş de, kazan da, kazanı yakacak odun da…

Hani helvacı nerede diye soranlar için, o helvacı şehrimizin Şehremini…

Yani Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay!

 

“BİRLİKTE KONYA’YIZ” ARTIK LAFTA KALMAMALI!

Duraklama dönemi dediğimiz dönem; Olayları seyretmekle, ahkam kesmekle, atıp-tutmakla, üç maymunu oynamakla, kuru kuruya eleştirmekle, ben demedim, benden duymadın diye fısıltı gazetelerine açıklama yapmakla, kapalı kapılar ardında konuşmakla geçiştirilen bir dönem değil.

Son beş yıldır, hemen her konuda yerinde sayan, yatırımları istenildiği ölçüde sonlandırılmayan, sözü geçmeyen, yakasına küsen, herkesin birbirine bahane bulduğu, ne olacak bu şehri hali deyip parmağını dahi oynatmayan yaklaşımlarla, birkaç küçük başarının etrafında toplanan bir şehir olunmadı mı?

Konyaspor’un önce lig üçüncülüğü, sonra Türkiye Kupasını kazanması, ardından en büyük kupayı kaldırması şehri sevince boğmadı mı?

Bu başarı, duraklama döneminin inanın en büyük başarısıydı.

Konya Stadı’nda verilen birlik ve beraberlik görüntüsü, “Birlikte Konya’yız” mesajı, maçlar dışında devam ettirilemedi.

Maçlar bitti, oturduk yerimize, evli evine, köylü köyüne, yolcu yoluna dedik, yine küstüğümüz dağın odununu kesmedik, yine inatlaşmadan vazgeçmedik, sonrada nerede kalmıştık babından başladık sevmediğimiz kim varsa paçasından çekiştirmeye…

Konya’da başta metro olmak üzere, birçok yatırım, birçok hedef, birçok hayal yarıda kalmıştı.

Bir zamanlar, Konya metrosu için, Anadolu şehirlerimizin işaret fişeği denmişti.

O işaret fişeği çok istendiği, çok arzulandığı halde Konya semalarını aydınlatamadı.

Yatırım programlarına alındı, ancak ihaleye çıkılamadı!

Çünkü Konya duraklama dönemine girmişti.

Konya, Anadolu’yu Akdeniz bölgesiyle buluşturacak demiryoluyla henüz tanışamadı.

Rahmetli Adnan Menderes’in 19 Eylül 1954 tarihinde Konya Şeker Fabrikasının açılışında, Konya’yı Antalya’ya yani Akdeniz’e ulaştırma sözü, duraklama dönemi içerisinde, gerçekleşebilme imkanına kavuşamadı.

 

VERİLDİĞİYLE KALAN MÜJDE!

2015 yılının Nisan ayının sonlarında Konya-Karaman arasındaki, 102 kilometrelik çalışmalar hızla devam ediliyor denmişti.

2019 yılının haziran ayı ortalarında, İç Anadolu'yu Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattının ilk etabı olan Konya-Karaman bölümünün test sürüşleri bu yılsonunda başlıyor şeklinde haberler yer aldı basınımızda…

Tarih 24 Nisan 2015’ti. Dönemin Konyalı Başbakanı Ahmet Davutoğlu o gün Konya metrosunun müjdesini vermişti.

Verildiğiyle kalan müjde olur muydu, oldu!

Haberler, açıklamalar, etaplar, maliyetler, yatırım programlarına alındığı haberleri, sonuçlanamayan ihaleler birbirini takip etti.

Nasıl mı?

Konya Metrosu 3 etapta, toplamda 45 kilometre olacak ve 3 milyar liraya mal olacaktı. Proje 2020 yılında tamamlanacak. Metro ile Yüksek Hızlı Tren hattı entegrasyonu sağlanacaktı.

Etaplar halinde yapılacak projenin ilk etabı Kampüs-Alaaddin-Gar-Beyhekim arasında;

2. Etabı Fetih Caddesi-Karatay'da,

3. Etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi-Çevre Yolu-Yeni Gar arasında olacaktı.

10 Ekim 2015’te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Konya’nın dört bir yanını birbirine bağlayacak Konya Metrosu Projesi'ne ilişkin hazırlıkların tamamlandığını belirterek, 13 Ekim’de etüd, proje ve mühendislik hizmetleri işi ihalesine çıkılacağını söylemişti.

28 Mayıs 2017’te,  AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Metrosunun, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 2017 Yılı Yatırım Programına alındığını belirterek, ihale çalışmalarının başladığı müjdesini vermişti.

Bazı yöneticilerimiz, metro ihaleye çıkmadan, metroyu gelmiş gibi, çalışıyormuş gibi, kendi caddelerinden geçiyormuş gibi, metroyu getirecek olan isimlere teşekkür etmişler, astıkları afişlerde bunları beyan ederek, insanları gülümsetmişlerdi!

 

KONYA’NIN ÜZERİNDEKİ KARA BULUTLAR DAĞILDI!

Konya, 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla, duraklama dönemini sona erdiren, müjdeli, neşeli, karamsarlığını üzerinden atan değişik bir gün yaşadı.  

Her şehrin umuda açılan günleri, kapıları vardır. Buna ister milat deyin, ister yeni bir sayfa açmak deyin, ister eski dönem kapandı, yeni bir dönem başlıyor deyin.

Konya için duraklama dönemi 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla sona erdi.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Konya için yepyeni bir sayfa açtı. Ve ilk maddeye de metro dedi. Hem de bu ayın içinde ihaleye çıkılacağını müjdeleyerek.

Konya’nın üzerindeki kara bulutlar dağıldı, güneş açtı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR