Ahmet Kuş

Ahmet Kuş

KONYA KİTABI XVII (GÖÇLER)

KONYA KİTABI XVII (GÖÇLER)

İlk yazımızda zaman zaman bize gelen kitap ve dergileri tanıtacağımızı yazmıştık. Bugün sizlere ilk sayısı 1998 yılında yayımlanan bir eserden bahsedeceğiz. Konya tarihi açısından son derece önemli yazıların yer aldığı Konya Kitabı serisi Konya Ticaret Odası’nın bir kültür yayını. Yeni İpek Yolu dergisinin özel sayısı olarak yayınlanan Konya Kitabı’nın ilk sayısı bir dosya konusu içermiyordu. Editörlüğünü Yusuf Küçükdağ’ın yaptığı özel sayıda Konya hakkında muhtelif yazılar yer alıyordu. Konya Kitabı yayınlandığı ilk sayıdan itibaren ilgiyle takip ettiğimiz ve içerisindeki yazılardan ziyadesiyle istifade ettiğimiz bir kaynak eser. Bazı sayılarında bizim de yazılarımız yer alan Konya Kitabı’nın çıkışını dört gözle bekleriz. Bu yılın başında 17. sayısı yayımlanan Konya Kitabı serisi kitaplığımızın en kıymetli bölümlerinden birini oluşturur. “Konya Medyası”, “Ahilik, Ahilik Teşkilatı ve Konya’daki İzleri”, “Kaybolmuş ve Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler”, “Konya Ticaret Tarihi” ve “Geçmişten Günümüze Göçler” “Konya Kitabı”nda bugüne kadar ele alınan dosya konularından bazıları.

“Geçmişten Günümüze Göçler”in ele alındığı 17. sayı da önceki sayılar gibi içerik açısından oldukça zengin bir çalışma. İki ciltten oluşan Konya Kitabı XVII’nin editörleri Prof. Dr. Alaattin Aköz, Prof. Dr. Doğan Yörük ve Prof. Dr. Haşim Karpuz. Göç, ilk insanlardan beri yaşanan ve insanlık tarihinde çokça görülen sosyal bir hadisedir. Başta siyasi, ekonomik, sosyal ve şahsi sebepler olmak üzere pek çok gerekçesi bulunan göçler üzerine bugüne kadar çok sayıda çalışma yapıldı. Konya Kitabı XVII de bu çalışmalardan birisi. Kitapta çok güzel yazılar var. Burada hepsini sıralamak yerine ilgimizi çeken, beğendiğimiz bazı yazıların başlığını aktaracağız. İnşallah sizler de temin edebilirseniz kitapta yer alan yazıların tamamını inceleme imkânına kavuşmuş olursunuz. Ama kitapları temin edemezseniz üzülmeyin, Konya Ticaret Odası bugüne kadar yayımladığı tüm kitap ve dergileri pdf formatında internet sitesine koymuş. Üstelik bu yayınları bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Henüz yeni çıkmış olmasına rağmen Konya Kitabı XVII de pdf olarak KTO’nun internet sitesinde yer alıyor.

“Türkiye Selçukluları Döneminde Konya ve Çevresinde Göç Hareketleri” Muharrem Kesik, “Mevlâna’nın Konya’ya Göçü ve Kültürel Sonuçları” Ali Temizel, “1643 Tahririne Göre Konya Mahallelerine Yerleşen Atçekenler” Alaattin Aköz, “Konya’da Marunîlik ve Marunîlerin Konya Göçü” Ahmet Çelik, “Halep ve Rakka’dan Hotamış’a” İsmail Kıvrım, “Temsil Mekânı Olarak Suriye Mahallesinde Dil ve Gündelik Hayat” Betül Ok ve “Türk Romanına Yansıyan Yönüyle Konya ve Göç” Ali Kurt dergide yer alan ve dikkatimizi çeken yazılardan bazıları. Göç hadisesi üzerinde çokça durulması, düşünülmesi gereken bir olgu. Göç özellikle doğurduğu sosyolojik ve ekonomik sonuçlar açısından da toplumu birçok yönüyle etkileyen bir hadise. Sadece bizim seçtiğimiz bu yazılar değil, kitapta yer alan her yazı üzerinde durulmayı, dikkatlice okunmayı hak eden çalışmalar.

Yayıncılık Konya Ticaret Odası’nın esas faaliyet alanı değil ama oda bugüne kadar yaptığı yayınlardan da anlaşılacağı üzere bu alanda da iddialı bir kurum. Böylesine güzel bir çalışmayı kültür hayatımıza kazandırdıkları için başta Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk olmak üzere tüm emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Konya’yı ilgilendiren bu tür kaynak eserlerin sayısının artması en büyük temennimiz.    

             

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Kuş Arşivi
SON YAZILAR