Erol Sunat

Erol Sunat

Konya Şeker; Anadolunun Gururu!

Konya Şeker; Anadolunun Gururu!

Konya Şeker, öncelikle Konya ekonomisinin lokomotifi olurken,  ülke çapında elde ettiği başarılarla da hem göz dolduruyor, hem de Türk çiftçisinin göğsünü kabartıyor.

19 Eylül 1954 yılından beri Konya’da, Orta Anadolu’da bir Konya Şeker gerçeği var.

Konya Şeker, 66 yıldır bu şehre omuz veren, yükünü hafifleten, bu şehrin Tarım şehri olduğu gerçeğini her daim hatırlatan bir çaba ve gayretin içerisinde. Anadolu’da onu örnek olan birçok kurum var.

Özellikle 1999 yılıyla ve Recep Konuk’la birlikte başlayan değişim, 21 yıl içerisinde baş döndüren bir noktaya erişti.

Konya Şeker, Konya ovasını buğday ve pancarın dışında birçok ürünle tanıştırdı. Hem öyle bir tanıştırdı ki, o tanıştırdığı ürünlerle üretimde birincilik ipini göğüslemeyi de başardı.  Fabrikalar doğuran fabrika modeli oldu Konya Şeker!

Bugün gelinen nokta,; 9 Kampüs, 2 yerleşke ve 45 Fabrika…

Konya bir vefa şehri!  Geçmişe vefa göstermeyenin, vefa beklemesinin mümkün olmadığını en iyi bilen şehirlerden.

Gelin 66 yıl öncesine gidelim.  Vefaya doğru bir yolculuk yapalım. Bu şehrin kaderini değiştiren Konya Şeker’in açılış günü hazırlıkları olaylarından bir kesit sunalım;

İlk Pancar sökümü 28 Ağustos 1954 Pazartesi günü yapılarak, ilk tecrübe pancarı 2 Eylül 1954 Perşembe günü çekilmiş.

Pancarın fabrikaya ilk geliş tarihi olan 28 Ağustos 1954 Cumartesi günü kurbanlar kesilmiş, kantar başlarında davul-zurna çalınmış, kantara ilk gelen üç arabaya birer Omega veya Zenit cep saati verilmiş. İki istikametten gelen tren personeline de nakdi mükafat takdim edilmiş.

Konya Şeker’e ilk pancar getiren arabaların sahiplerine akşama kadar bedava limonata, gazoz ve bisküvi ikram edilmiş.

2 Eylül 1954 Perşembe günü silolara su basılırken kurbanlar kesilip, dualara okunmuş Konya  Şeker’de… Fabrikaya ilk pancarın girdiği gün Fabrikada görevli işçilere ve hizmetlilere kuzu pilav ve irmik helvası ikram edilmiş.

28 Ağustos 1954’te İlk Pancar Fabrika silolarına alındığında, Konya o gün gece yarılarına kadar bayram yapmış. İlk pancar mübayası yani alımı 28 Ağustos 1954 tarihinde gerçekleştiğinde Şeker Fabrikası Müdürü Bahri Dağdaş ilk konuşmayı yaparken. Ondan sonra Konya Mebusu Muhittin Güzelkılıç, sonrada,  Emekli öğretmen Hacı Rüstem Sungur konuşur. Sungur Hoca şöyle demiş o gün; Bu fabrika Konyalıları, hayalden hakikate ulaştırdı.

 

KONYA ŞEKER’E  İLK PANCAR GETİRENLER VE MÜKAFATLARI!

Konya Şeker’e ilk Pancar getirenlere birer cep saati hediye edilir. Köstekli  saat kazananlar Konya Şeker’e tarlasından söktüğü pancarı ulaştıran ilk dört kişidir.

Konya Şeker tarihinde adlarının unutulmaması dileğiyle 66 yıl sonra tekrar isimlerini hatırlatmak istiyorum.

Sakyatan Köyünden Seyit Ali Kılıç, Kızılviran Köyünden Ahmet Koyuncu, Hasan Şıh Köyünden Bekir Yılmaz ve Meydan Köyünden Mehmet Zorlu.

1 Eylül 1954 tarihinde Ilgın’da da bir mübaaya olayı yaşanmıştı. Ilgın pancar müstahsili 1933 yılından bu yana yetiştirdiği pancarı Uşak ve Eskişehir Fabrikalarına gönderiyordu.

Artık mübayaa edilen pancar Konya Şeker’e gidecekti. Bunun için Konya’da yapılan mükafatlandırma benzeri bir törende Ilgın’da yapıldı.

İlk pancarı teslim eden Ilgın müstahsillerinden; Abdullah Ovalı’ya,  Göstere köyünden Battal’a, Mecidiye köyünden köy adına Grup Başkanı Ali Uçak’a,  Ilgın Belediye Reisi Kemal Türeli tarafından birer cep saati hediye edildi.

Yine aynı tarihte hay maşallah denilen bir olay daha gerçekleşti.

1 Eylül 1954 Çarşamba günü Çumra’dan bir haber geldi. Bir pancar müstahsili 15 kilo 200 gram gelen bir pancar yetiştirmişti. Bu olay bereketli Konya topraklarında heyecan yarattı.

Bunları neden mi anlattık?

Konya Şeker, o günlerden bugünlere kolay gelmedi. Mekanı cennet olsun, rahmetli öğretmen Hacı Rüstem Sungur’un içine doğan ve hitap olarak yansıyan, “Bu fabrika, Konyalıları hayalden hakikate ulaştırdı” cümlesi, bugünlerin müjdesi olmuştu aslında.

 

KONYA ŞEKER YİNE İLK 50’DE!

Konya Şeker, bu şehri hayalden hakikate taşıyan bir kurum olma başarısını yakalarken, İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen, yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2019 sonuçları açıklandı. Anadolu Birlik Holding biri ilk 50’de, ikisi ilk 200’de, biri de ilk 400’de 4 şirketi ile sıralamaya girdi.

Konya Şeker, 2019 yılında satış hasılatını 3.544.617.111 TL’ye çıkararak, Türkiye’nin 500 sanayi devi arasında 49. sırada yer aldı. İSO 500 sıralamasında yıllardır ilk 50’nin değişmezi olan Konya Şeker’in yanı sıra geçtiğimiz yıl grup bünyesindeki 3 şirket daha İSO 500 sıralamasına ilk defa giren ABH bu sene de İSO 500’de 4 şirketi ile yer aldı.  AB Holding çatısı altındaki, Konya Şeker’in yanı sıra, 2019 araştırmasında Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Tic. AŞ 154., Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 164., Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 371. sıradan İSO 500 sıralamasında yer aldı.

Gelelim ilk 500’deki diğer Konya kuruluşlarına;

143. sıradaki Eti Alüminyum,

278. sıradaki AYD Otomotiv,

354. sıradaki Ova Un,

475. sıradaki Safa Tarım

484. sıradaki Enka Süt

 

66 YIL ÖNCE DENİYORDU Kİ;

Konya o devirlerin gurbet ellere en fazla insanı uğurladığı şehirlerin başında geliyordu.

Konya gazetelerinde, 66 yıl önce bakın ne yazılmış;

Bozkırlı hemşehrim. Sırtında yükün nereye gidiyorsun diye sormayacağız artık.

Alın terini, kara toprağa karıştıran Konyalılar, alın terini topraktan pancar diye sökecekler, sonra şeker diye yiyecekler.

Bir taraftan işsizlik, diğer taraftan işsizliğin verdiği miskinlik, bu şehri, bu vilayeti mahvediyordu.

Şimdi caddelerde gidiş gelişin manası bile değişti.

Konya’nın kaderi değişti dedik. Artık yıkmasını değil, kurmasını…Dağılmayı değil birleşmeyi biliyoruz.

 

KONYA ŞEKERLE ANADOLU İNSANI HAYALLERİNE KAVUŞTU!

Konya Şeker, ilk 50’ye giren tek çiftçi kooperatifi olurken, dağılmayı değil, bir araya gelmeyi, bir arada tutmayı, bir arada birlikte bir şeyler başarmayı hedefleyen bir yol izledi.

Bu başarının sırrını, 1999 yılından bugüne geçen 21 yıl içerisinde, Recep Konuk’un Konya Şeker’e kattığı heyecan ve coşkuda aramak lazım.

Recep Konuk diyor ki, “Büyükler arasına girmek, büyükler arasında kalmak, büyükler arasında büyümek son derece zordur.”

Konya Şeker ve Recep Konuk, işte bu zor olana talip olarak, zoru başaranların arasında, yerini muhafaza ederek yoluna emin adımlarla devam ediyor.

Anadolu çiftçisinin desteğinden ve sevgisinden aldığı güçle, Konya Şeker Konya ovasının yüzünü güldüren, her geçen gün daha da umutlandıran, Anadolu insanını hayallerine kavuşturan ve ulaştıran bir kurum olarak, haklı bir gurur tablosu çiziyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR