Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

KONYA’NIN GELENEKSEL DEĞERLERİ: KENEVİR HELVASI

KONYA’NIN GELENEKSEL DEĞERLERİ: KENEVİR HELVASI

Son günlerin popüler bitkisi KENEVİR ile ilgili olarak Konya’da Selçuk Üniversitesi-KOP işbirliği, Konya Ticaret Borsası, Sanayi ve Ticaret Odası desteği ile bir çalıştay gerçekleştirdik. Çalıştaya ilgi yoğundu. Bu konuda ilk defa düzenlenen bu çalıştaya isterdik ki, Sayın Valimiz başta olmak üzere, şehrin yöneticilerin de katılımıyla daha üst seviyede dinlensin isterdik.  Neyse umarız Konya da kenevir üretimine izin verilir, sonra ki çalışmalara daha gerçekçi politikalarla üretime adım atmak için üst yöneticilerimizin katılımları gerçekleştirilir.

whatsapp-image-2019-02-24-at-22.52.51.jpeg

Bu Çalıştay sadece bilimsel boyutu ile ele alınmadı. Çalıştayın hazırlık safhasında keneviri ilgilendiren konularla ilgili bazı görüşmelerim oldu. Bunlardan biri Konya’da bulunan ve Kombassan Holding’e ait olan kâğıt fabrikası, bunların kenevirle ilgili yaptığı çalışmalar, bir diğeri yine Konya merkezli Olgunlaşma Enstitüsünün yaptığı bazı özel yemekler idi.

Kenevir Çalıştayı ile ilgili haberler Konya basınında yer alınca bunu okuyan bir dostum “Hocam, Konya’nın geleneksel değerlerinden biri olan Kenevir Helvasını biliyor musunuz? Bu helva Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ele alınarak yeniden yaşatılmak isteniyor, ilginize sunarım” dedi.  Bana düşen de bu enstitüyü ziyaret etmek, çalışmalar hakkında bilgi almak olmalıydı ve öyle de yaptım.

Alınan bir randevu ile Olgunlaşma Enstitüsünü ziyarete gittim. Alışık olmadık şekilde önce mutfağa girdim, yemekleri, malzemeleri, çalışanları ve servisleri hakkında bilgiler aldım. Yapılan bazı yemekleri, tatlıları, Kayseri usulü mantı, Konya usulü suböreğini gördüm.

Müdüre Emel Tosun Hanımefendi ve yardımcıları ile görüşmemiz oldu. Emel Hanım ve ekibi gayretli ve arzulu çalışmalar yapıyor, kıt imkânlar ve dar olan çalışma alanlarına rağmen iyi işler beceriyorlar. Bulundukları binanın da tarihi değeri olmasının başka bir anlamı da var. Bu arada Kenevir Helvasının yapımını da öğrendik. Ana maddesi ceviz, fındık, fıstık ve kenevir tohumunun kırılarak pekmez ile tutturulmasından ibaret olan helvayı Kenevir Çalıştayında ikram edilmek üzere sözünü aldıktan sonra enstitüden ayrıldık.

whatsapp-image-2019-02-24-at-22.52.51-(1).jpeg

Çalıştayımızın başarılı olduğunu zannediyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi çalıştayların bilimsel yanı kadar sosyal ve kültürel yanları da ele alınmalı. Böyle de oldu. Olgunlaşma enstitüsü ricamızı kırmadı ve kendi elleriyle yaptıkları KENEVİR HELVASINI katılımcılara sundular. İtiraflara göre Çalıştayın en akılda kalanını bu ikram olduğunu söylediler. Bizden söylemesi.

 Enstitünün yaptığı bazı yemek ve ikramları vermeye çalıştım. Grup yemekleri de önceden siparişle veren enstitünün Konya yemek kültürünü tanıtmada daha da etkin olacağını umarım.  

 

whatsapp-image-2019-02-26-at-17.02.57-003.jpeg

 

 

    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR