Oktay Demiray

Oktay Demiray

Mafya Mısınız Değil Misiniz?

Mafya Mısınız Değil Misiniz?

"Kızımın geceleri dışarı çıkmasına izin verdim. Ama kendisini korumasını da öğrettim. Bir gün iki erkek arkadaşı ondan yararlanmaya kalktılar. Kızım onlara karşı koyunca da çenesini kırıp tanınmayacak hale gelinceye kadar dövdüler. Polise gittim. Suçluları mahkemeye çıkardılar. Kızım asla eskisi gibi güzel olamayacak. O gençlere ise üç yıl ceza verdiler. Üstelik mahkeme günü serbest bırakılmak üzere cezaları ertelendi. O p.. kuruları bana pis pis güldüler. Baba onların ölmelerini istiyorum.."

"Neden önce bana gelmedin?"

Bu diyalog Mario Puzo'nun senaryosunu yazdığı mafya filmlerinin en başarılısı olarak kabul edilen The Godfather (Baba)'nın ilk sahnesinde İtalyan asıllı Amerikalı bir doktorla mafya liderini canlandıran Marlon Brando arasında geçiyor.

******

Üç yazı boyunca sizlere dünya üzerindeki mafya örgütlenmesinin boyutları hakkında genel bilgiler vermeye çalıştım. Ama en önemli soruyu sona sakladım.

Siz kendinizin bir mafya üyesi olduğunuzu biliyor musunuz?

"Asla", "Hayır", dediğinizi duyar gibi oluyorum. Peki yaptığınız bütün alışverişlerde fiş alıyor musunuz? Hayır.

Peki, otomobilinizi park ettiğiniz her yerden fiş alıyor musunuz, hayır.

Taksiye bindiniz, fiş alıyor musunuz, hayır. Doktora gittiniz, fiş istiyor musunuz, hayır. Avukatınızla bir dava kazandınız ve ödeme yaptınız, fatura alıyor musunuz, hayır.

Bir ev aldınız, evinizin fiyatını gerçek değerinden mi gösteriyorsunuz, hayır.

Bir ihale kazandınız, komisyon vermeden mi kazandınız, hayır.

Hayır, hayır, hayır, hayır.

Bunları yaptığımız sürece, çocuklarımıza verginin, yasallığın, kanunlara uymanın önemini anlatmadığımız sürece hepimiz birer mafya üyesiyiz.

*****

Mafyanın para kazanma yolları seks, kumar, bahis, uyuşturucu gibi insan zaaflarından oluşur. Ama aynı zamanda toplumda büyük güç ve saygınlık isteyen iş alanlarına da girer. İhaleleri yönlendirmeye kalkar, devlet otoritesini zayıflatmak ister.  Kendi gücünü gösterecek şovlar yapar.

Hepimizin ortak sevgisi futbol. Peki futbolda bir takımın hakkı olan 5 milyon doları yasa dışı yollardan, şikeyle bir başka kulüp almaya kalkarsa işin adı futbol mafyası olmaz mı, evet. Peki 33. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının 90. dakikasında durum 0-0. Kazanan şampiyon olacak. İki takımdan herhangi bir oyuncu kendini ceza alanı içinde yere atıyor. Hakem düşürüldü sanıyor ve penaltıyı veriyor. 5 milyon doları tek bir kişi bir takımdan alıp kendi takımına kazandırıyor. Alın size tek kişilik bir mafya daha.

*****

Mafya mısınız, değil misiniz onun kararını kendiniz verin. Yaşadıklarınızla, yaptıklarınızla, kazandıklarınızla. Değer mi, değmez mi onun kararını siz verin. Ama devletler kanunları yaparken de uygularken de çok ama çok dikkatli olmalı. Gün gelip vatandaş hakkını devlete karşı savaşarak, devlete karşı örgütlenerek, mafyaya sığınarak aramamalı.

Devlet devlet gibi olmalı.

İpler ne Godfather'ların elinde, ne onlarla vıcık vıcık ilişkiye girmiş siyasilerin elinde ne de her yol mübah diye düşünenlerin elinde olmamalı.

İpler halkın elinde olmalı . Bilinçli, eğitimli, modern ve vicdan sahibi halkın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Oktay Demiray Arşivi
SON YAZILAR