Uğur Özteke

Uğur Özteke

Metro metro ama ya Konya’nın öncelikleri

Metro metro ama ya Konya’nın öncelikleri

Dünkü köşe yazımız sayesinde çoktandır yüzünü görmediğimiz, sesini duymadığımız bir abimiz ile görüşme fırsatını bulduk. Evet dün sabah yazımız nedeni ile arayan isimlerden birisi de bu şehre pek çok noktada mütevazi ve sessiz yapısına rağmen derin imzalar atan güçlü bir yürek, akıllı bir beyin olan Süleyman Temizci abimiz idi.

Süleyman abimiz Allah razı olsun bizi gazeteden günlük olarak takip ettiğini, şehir ya da yurt dışında olduğu zaman bile internetten kaçırmadığını söyleyerek onure ettikten sonra metro yazımız ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Söze Konya’nın belki bir daha böyle Başbakan çıkarma şansını dahi bulamayacağının ısrarla altını çizen Süleyman abimiz “Sayın Başbakan bizim komşumuz olduğu için kendileri ile üç dört defa özel görüşme imkanı bulduk. Ahmet Davutoğlu Bey mükemmel bir beyin. Mükemmel bir insan, Konya olarak bu fırsatı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Ama mesela Konya projeleri konusunda Başbakan’a doğru ve yerinde projeler sunmak zorundayız. Bu noktada acilen Konya’nın önceliklerini iyi tespit etmeliyiz” diyordu. Süleyman abi aynı zamanda çok ince de siyaset yapar. Bunun bilincinde hem Süleyman abimize hem de Konya’ya bir yanlış yapmamak adına hemen kağıda kaleme sarılmış işittiklerimizi tek tek kelime kelime not alıyorduk.

Süleyman abi metro yapılmasının şehir için önemli olduğunu ifade ederken, “Metro yapılmalı. Ancak şehrin öncelikleri göz ardı edilmemeli. Bugün Konya’da saatte 40 bin yolcu taşınacak bir potansiyel var mı? 3 milyar lira büyük rakam. Kilometresi de aşağı yukarı 25 milyon liraya mal oluyor. Tekrar söylüyorum metro yapılacaksa yapılsın. Bunu yapan Başbakandan da Allah razı olsun. Ama Başbakan’a yakın ve şehir ile ilgili rapor verenler sanayide, üretimde Türkiye’nin sayılı illerinin başında gelen şehrin sanayicisinin Edirne’ye, Rize’ye, Trabzon’a, Kars’a, Van’a ulaşmasını da ihmal etmemeli.

Bakın İzmir’e uçağı kavga dövüş daha yeni yeni uçurtmaya başladık. Lojistik de ulaşımda hava yollarının alternatifleri bu dönemde hızla geliştirilmeli. Sanayici ürettiği bu mallar için önce kendi şehirlerimize en kısa yoldan süratle ulaşmalı. Bunun içinde havaalanında yüzde 70 oranında hareketlilik kazandırmalıyız” diyordu.

Yine sanayi ve üretim demişken 4. Organize sanayinin satılıp bittiğini 5.Organize Sanayi Bölgesi için de dünyanın dev markalarının arsa almaya başladıklarını hatırlatan abimiz “bunlar şehir adına çok güzel gelişmeler. Konya bu, sanayici bu, Konyalı sanayici Berlin’e Sidney’e iniyor ama dediğim gibi Kars’a, Rize’ye gidemiyor ki…”

Süleyman abimiz anlatırken not alıyorduk ama bu konulara pek kafamız basmadığı(!) için yorum yapmıyor “evet” ya da “hayır” bile diyemiyorduk.

Süleyman abi dev rakamlardan girdikten sonra bizim de kafamızın bastığı küçücük bir örnek veriyordu.

“Uğur’cum Gilistra’yı biliyorsun değil mi? Burada isimleri geçenler İncil’de de var. Yani burası turizm için ideal bir yer. Özellikle de yabancılar için. Kapadokya’ya gelenler için. Toprak yapısı ile Kapadokya’dan da geri değil aksine daha zenginiz. Konya turizm şehri. Peki buranın yolu var mı? “…

Süleyman abi bizim de bildiğimiz içimizin yandığı Gilistra için verdiği misali düşündüm. Şimdi buna nasıl hayır diyebilirdim. “O bölgeye çok büyük yatırımlar yaptık” diyemiyordum.

Sonuçta Süleyman abi konuyu topluyor. “Uğur’cum tekrar söylüyorum. Başbakan’dan Allah bir değil bin kere razı olsun. Ama Konya olarak bugünlerin fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Konya’nın önceliklerini Başbakan’a doğru ve zamanında aktarmalıyız” diyordu.

Teşekkürler Süleyman abi. Bizi mutlu ettin. Biz de gazetemiz adına size teşekkür ediyoruz.

Süleyman abimizden sonra bizi bir başka Konya değeri, yakın tarihimizin yaşayan efsane isimlerinden Nazmi Sırıt abimiz arıyordu. Nazmi abi de metro ile ilgili tarihi bilgileri bizimle bir kez daha paylaştı. İnşallah bunları da yarın sizlerle paylaşırız.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Dünyada dürüst insanı kandırmaktan daha kolay bir şey yoktur.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Kağıt toplayıcı gençler hava karadıktan sonra motorlu araçları ile trafik terörü estirmedikleri zaman ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR