Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Nitelikli Dolandırıcılık

Nitelikli Dolandırıcılık

Bu gün sizlere sigorta sektörünün haksız olarak kullanıldığı durumlardan bir tanesi haksız düzenlenen tutanakların insanların belki de farkında olmadan yıllarca ceza almalarına vesile olmakta. Olaya o kadar basit bakan insanımız ne olacak canım altı üstü sigorta poliçesi değil mi mantığı ile hareket etmekte. Bunun sonucu olarak sektöre belli bir yük binmekte olası uygun sigorta poliçeleri de sistemde yer almakta zorlanmaktadır. Bu konuda sigorta şirketlerinin ekmeğine yağ sürmekte suistimalleri yeri geldiğinde fiyat artışlarına bahane edebilmektedirler.

Türk sigortacılığı fiyat odaklı rekabetin bilançolara yansıyan sorunlarını aşmaya başlamışken gün geçtikçe artan suistimallerden önemli zararlar görüyor.

Suistimalde gözlenen artışın, dürüst sigortalıların ve sigorta sektörünün katlandığı maliyeti fazlasıyla büyütmesinin önüne geçmek isteyen Hazine Müsteşarlığı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin (SBM) bünyesinde, 22.12.2009 tarihinde, Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) projesini ortaya koymuştur.

Yine bu projeyi sigorta suistimalleri ile mücadele kapsamında hazırladığı ve 1 Haziran 2011’den itibaren yürürlüğe giren yönetmelik ile desteklemiştir. Bu tarihten itibaren yasal unsurların oluşması halinde sigorta suistimalleri, Türk Ceza Kanunu'nun "Nitelikli Dolandırıcılık" başlıklı 158'inci maddesi kapsamında suç olarak değerlendiriliyor ve bu madde kapsamına giren eylemleri gerçekleştirenler, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Bu kapsamda özellikle sahte Kaza Tespit Tutanağı düzenlemek gibi sigorta şirketlerini yanıltıcı hareketlerden kesin suretle kaçınılmalıdır. Bu durumda haksızlık olduğunu düşündüğünüz kaza tutanakları konusunda SİSBİS sistemini kullanarak adını sizin koyacağınız bu uygulamayı devreye sokabilirsiniz. Yani ya vatandaşlık görevinizi yerine getirebilirsiniz veya otokontrol de diyebilirsiniz. Nitelikli dolandırıcı konumuna düşmemek içinde hazırlanan kaza tutanaklarını hatıra gönüle bağlı dostane ilişki olarak görmemeli insanımız. Bizim insanımıza uygun bir temel fıkrası ile bitireyim.   

Aşk gemisinde, Temel ve Amerikalı John şezlonglara oturmuş, batan güneşi seyrediyor ve sohbet ediyorlardı.

Temel:

-Böyle bir gezi aklımdan bile geçmezdi. Bir yangın fabrikamı kül etti. Sigorta paramı ödeyince “Oğlum Temel, bunca yıl eşek gibi çalıştın, şimdi tatil zamanı dedim kendi kendime ve geziye çıktım."

-Tesadüfe bak … dedi John

-Benim de çok iyi iş yapan bir restoranım vardı. Bir kasırga, taş üstünde taş bırakmadı. Sigortadan paramı alınca, bu tatile karar verdim…

Uzun bir sessizlik oldu. Güneş ufukta kaybolurken, sessizliği Temel bozdu:

-Kasırgayı nasıl başlattın, Allah aşkına?

“Kazasız günler”…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR