Ayşenaz Çimen

Ayşenaz Çimen

ÖZEL OKULLAR NE KADAR ÖZEL?

ÖZEL OKULLAR NE KADAR ÖZEL?

Kalbin dili sussa da parmakların dili susmaz.

Hamdım, piştim, yandım.

Ve kül oldum…

Yandıkça parmaklarımı hissedemez oldum, kimi zaman zifiri gecelerde kimi zaman da seher vaktinde vücudumu yakıp kavuran bu aşkla baş etmeye çalışırken parmaklarımda can kalmadığını hissettim…

Sonunu kestiremediğim bu aşkla yaşamaya alışmak da hayli zormuş. Üzerine titrersiniz, uğrunda nice canları kazanmak istersiniz yeri gelir sizin sesinizi keserler yeri gelir sizin çırpınışlarınızı kimse görmez.

Bilmezler ki; yüreğinde sonsuz bir vatan aşkı ile yanıp tutuşanlar asla pes etmez…

 

*****

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; okullar arasındaki eşitsizliğin giderileceğini, sınav baskısının azaltılacağını söyledi. Özel okul teşviklerini önümüzdeki yıl son kez artırıp eğitim ve öğretim kademesine göre yıllık 3 bin 290 TL ile 4 bin 610 TL arasında değişen eğitim desteği ödendikten sonra özel okul teşvikinin kademeli olarak kaldırılacağını söyledi. Dershanelerin kapatılması ile açılan temel liseler Haziran 2019’a dek özel okula dönüşemezse kapatılacak.

Bizim zamanımızda fen lisesi mi Anadolu lisesi mi rekabeti vardı, temel liseler ve özel okullar gelince bu rekabet de ortadan kalktı. Haliyle bu durum öğrenciler üzerinde bir gevşeklik yarattı, fen lisesinin, Anadolu lisesinin bir önemi kalmadı. Kendim de Konya Meram Fen Lisesi mezunu olduğum için nesiller arası bu farkı görmemek elde değil. Milli Eğitim Bakanlığı da öğrenciler üzerindeki bu gevşekliğin farkında olduğu için 2023 vizyonu ile özel liselere ve temel liselere yeni bir düzenleme getirmeye çalışıyor.

Evet, bu konuya düzenleme getirilmesi şart. Özel okullara bakıyorum ilkokul, ortaöğretim ve lise eğitimi veren, kurum çatısı altında adeta insanların cüzdanını sömürüyorlar. Bu okulların verdikleri eğitim kalitesi, cüzdandan çıkan parayla doğru orantılı mı? Özel okullar ne kadar özel? İlkokul eğitiminin bir yıllık fiyatı bazı kurumlarda 25 bin bazısında 30 bin, lise deseniz fiyatlar uçmuş gitmiş. Sizce de garip değil mi bu fahişlik? Yahu etmeyin eylemeyin.

Özel okullar konusunda en çok merak ettiğim konulardan birisi de bu uçuk finansal desteğin nereden geldiği. Sadece öğrencilerden gelen paralarla dönmüyordur herhalde değirmenin suyu. Bazı okulların içi resmen fitness salonu gibi, normal mi sizce bu aşırı lüks, abartı? Valla bu ülkenin eğitim sisteminden kimlerin geçtiğini hepimiz çok iyi biliyoruz, özel okul sistemini Türkiye’de meşru hale getirenlerin 14 yaşındaki beyinleri nasıl zehirlediğini çok iyi biliyoruz. Aman korkmayın açık açık yazmayacağım, artık imalarda bulunup geçeceğim…

 

*****

Sadece şunu diyeceğim; çocuklarınıza eğitim öğretim veren zihniyetleri iyi tanıyın. 30 bin lira para verdim, okul ilgilensin çocukla deyip başı boş bırakmayın evlatlarınızı. Bakın cemaatçisi var, tarikatçısı var, Atatürk ilke ve inkılaplarına düşman olanı var, cumhurbaşkanı makamına saygı duymayanı var, devlete küfredeni var, vatan haini olup da kendini gizleyenleri var… Bu yüzden özel okullarda öğretmen kadrosuna çok dikkat edin. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra at izi it izine karıştı, 3-5 kişi birleşip pat diye özel okul açtı, temel lise açtı kim olduklarını dahi bilmediğimiz bu tarz eğitim kurumlarına dikkat edin.

Ne yazık ki Konya bu konuda biraz daha hassas davranmalı, Konya’nın zamanında kimlerin üssü olduğunu unutmayı. Eğitiminden hastanesine, hastanesinden askeriyesine dek.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı çürümüş zihniyetlere teslim etmeyin, dikkat edin papatyalarımızı soldurmayın…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ayşenaz Çimen Arşivi
SON YAZILAR