Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

‘POŞET DEYİP GEÇMEYİN; OLUR MU?

‘POŞET DEYİP GEÇMEYİN; OLUR MU?

İnsanoğlu almayı sever, aldıklarını tek tek plastik poşete yerleştirmeyi daha çok sever. Az şeyler alsa da, poşet çok olunca mutlu oluyor sanırım. Tabii sonrasında bu poşetler farklı şekillerde kullanılacak; çöp poşeti yapmak, ürünleri saklamak, doğaya bırakmak gibi…

Şimdiye kadar tek bir alışveriş merkezinde, poşetin para karşılığı verildiğini gördüm. Kullanımı azaltmak, zararlarını en aza indirgemek için güzel bir yöntem. Her ne kadar konunun hassasiyetini bilmeyip, müşterileri kızıyor olsa da, çok güzel bir uygulama düşüncesindeyim.

Bir diğerinde durum farklı. Aldıklarınızın hepsini gıda, temizlik her ne varsa, aynı poşete koyuyor, sizin yerleştirmenize müsaade etmiyor. Gıda ve temizlik ürünleri aynı poşette, ne kadar zararlı düşünebiliyor musunuz? Çalışan da bunun farkında, ses çıkartmıyor. Müdürleri poşetin hesabını soruyormuş. Ne diyelim çalışan haklı, eve götüreceği ekmek parası peşinde… Müdür, işyeri sahipleri küfenin dolması peşinde… Bizler de tüketici olarak sağlığımızın peşindeyiz.

Poşet içerisinde aldıklarının görünmesini istemeyenler, siyah poşet kullanıyor. Özellikle siyah poşet,  kirli plastik malzemelerin toplanmasıyla yapılıyor. Çoğu poşete dokunduğunuzda rahatsızlık, kaşıntı hisseder, kötü koku duyarsınız.

Tüm plastik poşetler karbon türevidir. Isı, gün ışığı vb şekilde kimyasal değişikliğe uğrayabilir. Plastik poşet, PVC şişeler sıcaklığın etkisiyle zehirli petro-polimerlere dönüşür. Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında, bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden olur. Poşet içerisindeki sebze ve meyvelerle etkileşime girebilir. İnsan da karbon türevi olduğundan etkileşime girebilir.

Bu durum sadece kişiye zarar vermiyor. Zincirleme bir kısır döngü var. Toprağa ve suya bıraktığımız plastikler, doğa ortamını, olumsuz etkiliyor. Deniz, hava, kara canlıları yiyecek sanıp yiyor, hastalanıyor, ölüyor…

Denizlerin dibi, parklar, bahçeler, ormanlarımız bir çeşit plastik çöplüğü… Naylon poşetler şeffaf oldukları için, ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur. Doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar, bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir.

Plastik poşet kullanımını azaltmak için yapılması gerekenleri biliyoruz, biliyorsunuz. Farkında bile olmadığımız ‘çöp insanlarını’ da unutmayalım. Kullandıklarımızı geri dönüşüme gönderelim.

Her canlının sağlıklı yaşamaya hakkı var. Yerdeki ve gökteki tüm canlılar sizlere! Sesleniyor. Poşetler kanserojen madde içeriyor. Sağlığımızı, yaşam alanımızı, havamızı kaybetmeden onu koruyalım, sahip çıkalım. Farkındalığımızı artıralım.

Sevgiyle kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR