Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Receb Ayı ve Receb nehri

Receb Ayı ve Receb nehri

Allahü teâlâ katında senenin bazı ayları, bazı günleri ve bazı geceleri çok değerlidir. Bu mübârek aylardan biri de, Receb ayıdır. Receb ayının ilk cuma gecesine "Regâib gecesi" denir. Receb ayının her gecesi kıymetlidir. Bu ayı ganimet bilmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Receb, Allahü teâlâ'nın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene ve saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve âhirette ikrâm eder."

Receb'in lügat manası, mürecceb, muazzam, muhterem ve kıymetli demektir. Receb ayı, Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli idi. Bu ayda muhârebe etmek günahtı. Her ümmet, bu aya saygı gösterirdi. Nitekim Enîsü'l-Vâizîn adlı eserde şöyle nakledilmektedir:"İsâ aleyhisselâm zamanında bir genç, güzel bir kıza tutulmuştu. Ona kavuşmak için çırpınıyordu. Nice zaman sonra söz aldı. Bir akşam odada buluştular. Genç pek sevinçli idi. Ansızın, pencereden hilâli (yeni ayı) gördü. Bu hangi aydır? diye sordu. Kız, Receb deyince, genç toparlandı. Kız şaşırıp sana ne oluyor? diye sordu. Genç, babalarımdan (babam ve dedemden) işittim. Receb ayında günah işlenmez. Bu aya saygı gösterilir deyip, özür diledi ve evine gitti. Allahü teâlâ, İsâ aleyhisselâma vahy gönderip, olanları bildirdi. Bu genci ziyâret et! Selâmımı söyle buyurdu. Genç, Receb ayına gösterdiği bir saygı için, büyük bir Peygamberin (sallahü aleyhi ve sellem) kendisine gönderildiğine sevinerek imân etti."

Receb ayı olduğu gibi, cennette Receb adında bir nehir vardır. Öyle ki, Şâh-ı Nakşîbend Muhammed Buhârî Hazretleri, bir mevlîd-i şerîf duâsında şöyle niyâz ediyor:"Yâ Rabbi! Receb-i şerîf ayı hörmetine, cennetteki Receb nehrinden su içmeyi bizlere nasîp eyle."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR