Barbaros Ulu

Barbaros Ulu

Resmi Tatillere Bir Ayar Verme Zamanı

Resmi Tatillere Bir Ayar Verme Zamanı

Ağustos sonunda bir esnafı ziyaret etmiştim. Tatillerden dertliydi. "Olacak şey değil, 13 gün tatil yaptık" dedi. Ardından tatillerde özellikle dini bayram tatillerinde meydana gelen ölümlü trafik kazalarına geldi konu. "Terörden beter bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Haklı mı esnaf? Yerden göğe kadar haklı! Çünkü yaptığımız tatilin haddi hesabı yok. Tatiller arasında mesai yapıyoruz dense yeridir. Başka ülkeleri bilmem ama bizim ülkemizde yapılan tatiller fazla. Hele bu tatillere iki tatil arasına denk gelen günlerin de tatil olarak eklenmesi yok mu? Tatil uzayınca soluğu tatil mekânlarında alıyoruz. Yollar şahane, arabamız son model. Basıyoruz durmadan. Eskiden vites değiştirme vardı. Şimdi çoğu arabalarda vites atma derdi de yok. Bize sadece gaza basmak kalıyor. Böylece eskilerin söylediği "Bas vitese, ver gaza" sözü de arşivlerimizde yerini aldı. Yaptığımız hız nice canlara mal oluyor, sevinç ve mutluluk günleri olan bayramlarımız nice ailelere mezar oluyor ve bayramımız zehir oluyor. İstatistiklere bakarsak uzun tatillerde meydana gelen trafik kazaları diğer günlerin birkaç katı.

Ölüp giden canlara mı yanalım, kaza dolayısıyla sakat kalanlara mı üzülelim, hurdaya çıkan araçların ekonomimize getirdiği yükü mü dert edinelim ya da tatiller dolayısıyla işimizden uzak kaldığımıza mı?

Bu işler böyle gelip böyle mi gidecek? Cana geleceğine mala gelsin mi diyeceğiz? Bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarını takdiri ilahi deyip geçiştirecek miyiz? Ne kadar faydası olur, ne kadar kabul görür bilmiyorum ama tatillerle ilgili bir önerimi dile getirmek istiyorum. Bazı tatiller hepimizin ortaklaşa yaptığı tatiller olarak devam etsin, bazılarında sadece ilgilileri tatil yapsın, bazı tatiller de kısaltılsın.

-29 Ekim Cumhuriyet Bayramını 1 gün herkes,

-23 Nisan Bayramını sadece ilkokul ve ortaokul öğrencileri,

-19 Mayıs Bayramını sadece lise ve üniversite öğrencileri,

-1 Mayıs Bayramını sadece işçiler,

30 Ağustos Bayramını sadece askerler,

-15 Temmuz bayramını herkes,

-Ramazan Bayramını herkes 2 gün,

-Kurban bayramını herkes 3 gün kutlayabilir.

İki tatil arası yarım gün bile mesai olsa idari tatil yoluna gidilmemeli, herkes işinin başında olmalı.

Amacım uzun tatiller dolayısıyla artan ölümlü trafik kazalarına bir nebze de olsa katkıda bulunmak, tatillerin sayısını düşürmek suretiyle daha fazla çalışmaktır. Sanırım maksadımı anlatabildim. Hoşunuza gitti mi? Sanmıyorum. Tatilin kısaltılması kimin hoşuna gider? Zaten benim de gitmedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
  • entel_gonyalı / 30 Ekim 2018 15:19

    Kenarından köşesinden resmi tatili kırp, ondan sonra kiminle doğrudan alakalı ise sadece o kullansın demek müslüman olmayanlar dışında ramazan ve kurban bayramı izni kullanmasın demek gibi biir şey olur ve herkesin içinde olduğu bir ambians havası kalmaz, o zamanda ona bayram denmez, tatile gerek yok...Aynen eczacılar veya 14 mart tıp bayramı gibi resmi tatil yapmadan kutlar veya etkinlik yapar geçersin yani...Esas sorun önüne ve arkasına bazen uygun bazen zoraki eklemeler yaparak boş ve hoş günlerin sayısını artırmamaktır...

    Yanıtla (0) (0)
  • Barbaros Ulu / 31 Ekim 2018 00:41

    Resmi tatilleri kenarından köşesinden kırpmaya çalıştığı doğrudur. Çünkü amacım çok tatil yapıyoruz diye eleştiri getirenler için bir öneri benimki. Kabul görür veya görmez. Siz tasvip eder veya etmezsiniz. Bazı bayramları sadece ilgilileri kutlasın, onlar tatil yapsın derken niyetim yine tatil sayısını azaltmaktır. Çünkü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı diye bilinen bayram çocuklara armağan edilmiş. Bırakalım da bugün de çocuklar tatil yapsın. Gençlik ve Spor Bayramı dediğimiz 19 Mayıs’ı adı üzerinde gençler kutlasın ve onlar tatil yapsın istiyorum. Kısaca İşçi Bayramı diyebileceğimiz bayramı bırakalım da işçiler kutlayıp tatil yapsın. Ki bu bayramda çoğu işçiler çalışırken işçi olmayanlar tatil yapıyor. Burada bir çelişki var gibi geliyor bana.

    Müslüman veya gayri Müslim kim olursa olsun herkesin ortak tatil yapabileceği Cumhuriyet, ramazan ve kurban gibi bayramlarımız var. Yediden yetmişe kutlasın ve tatil yapsın.

    Tatilleri kırpmamın ve iki tatil arasına gelen mesailerin tatil edilmemesini istememin nedeni de yazımda da belirttiğim gibi uzun tatillerde artan trafik kazalarını azaltmaktır. Çünkü uzun tatil var diyen soluğu il dışında veya tatil merkezlerinde alıyor kendini. Ölümlü kaza oranı da artıyor maalesef. Tatil kısa tutulursa insanımız gittiğime değmeyecek diyebilir.
    Bazı bayram günlerini tıp ve eczacıların bayramında olduğu gibi tatil yapmadan kutlamak öneriniz de bir seçenek olabilir. Baki selam.

    Yanıtla (0) (0)
Barbaros Ulu Arşivi
SON YAZILAR