Oktay Mermer

Oktay Mermer

SEFERBERLİK EMRİ…

SEFERBERLİK EMRİ…

Seferberlik emri nedir sorusu ve neden ilan edildiği merak edilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz dönemde bazı il kongrelerinde yaptığı konuşmada partililerin “Bizi Afrin’e götür” sloganı üzerine “Sefer görev emri olanlar göreve hazır olsun, ama şu anda ihtiyaç yok” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sefer görev emri ile ilgili sözleri sonrası vatandaşlar seferberlik ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar.

Memleketin, maddi ve manevi bütün güçlerinin (askeri, siyasi, ekonomik ve psikolojik güç) topyekûn savaş ihtiyaçlarını karşılayacak ve savaşın devamını sağlayacak seviyeye getirilmesi; diğer bir deyimle maddi manevi bütün kuvvet ve kaynakların, savaş isteklerine göre yöneltilerek barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir.

Buna topyekûn seferberlik de denir.

Sefer kelimesi lügatte "yolculuk, savaşa gitme"; seferberlik ise "yolculuğa, savaşa hazır hale gelme" anlamlarına gelir.

Seferberliğin ilan edilmesi için, bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz olması, ayrıca iç bünyedeki karışıklıkların normal şartlarla karşılanmadığı bir ortamın meydana gelmesi gerekir.

Verilen seferberlik kararı Cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girer.

Kaldırılması da başkomutan veya Genelkurmay Başkanının mütalaası alındıktan sonra Bakanlar Kurulunun kararıyla olur.

Seferberlik ilanıyla barış zamanında tespit edilen plan gereğince taşınır veya taşınmaz mallardan ihtiyaç duyulanlar silahlı kuvvetlerin emrine verilir.

Günümüzde seferberlik süresi çok kısalmış olup, 12 ile 24 saat içerisinde bir ülke seferberliğini tamamlayabilmektedir.

Seferber olma süresi: Birlik ve kurumların % 100 kadro seviyesine (seferi kadro seviyesine) erişecekleri ve teşkilatlanmalarını tamamlayacakları süreyi gösterir.

Bu süre harekat planlarına ve lojistik imkanlara göre tespit edilir.

Bu süreler, Genelkurmay Başkanlığınca yönergesinde belirtilir.

Sefer görev emri: Sefer tertibine dahil edilen personelin, seferberlik duyurusunda nereye gideceğini, ne kadar zaman içinde birliğine katılacağını ve katılacağı birliğin kapalı adını bildiren ve kendisine barışta açıklanan bir belgedir.

Bir sureti daima personelin yanında bulunur.

Bu sözler üzerine geçenlerde sosyal paylaşımda ihtiyaç duyulduğunda seferberlik için var mısınız diye bir paylaşımda bulundum. 

Onlarca arkadaşım hiç tereddütsüz varız diye mesajlar attı ve bizzat cep telefonu ile arayarak duygularını paylaştılar.

Bu millet sağcıdır, solcudur, değişik mezhep,  değişik görüş ve fikir içinde olabilir.

Biri Konyaspor diğeri Fenerbahçelide olması gayet doğal ve mümkündür.

Lakin mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır.

Bu millet bunu en son 15 Temmuz’da Reis’in talimatı ile sokaklara çıkarak tek bir kuvvet olmayı başardı ve tüm dünyaya gösterdi.

Yine ülkesi ve topraklarının bütünlüğü tehlike altında olması durumunda, canı ve malı ile devletinin yanında olacaktır, edindiğim gördüğüm kadarı ile de sadece gençler değil.

Tüm eli silah tutan herkes canla başla görev almaya talip olması, bu milletin 82 milyon bir güç olduğunun göstergesidir.

Vatanı kem gözlerden, düşman istilalarından korumak için hudut boylarında nöbet beklemek, çok kutsal ve sevabı bol olan bir davranıştır.

Kâinatın Efendisi, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) hadis-i şeriflerinde buyuruyorlar ki:

Allah rızası için bir gün nöbet beklemek, dünya ve dünyadakilerden hayırlıdır.

Sizden birinin kamçısının cennetten işgal ettiği bir yer de, dünyadan ve dünyadaki her şeyden hayırlıdır.” (Buhârî, Cihad, 72)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR