Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Şehir Ve İnsan-3

Şehir Ve İnsan-3

Zor iş, şehir ve insan arasında ki ilişkiyi kavramak, ilişkilendirmek ve yorumlamak.

Şehir ve insan ilişkisi insan için kimine göre barınılan, iş bulmak için göç edilen, kazanç için bulunmaz, sinema-tiyatro-diskoya gitmek için eğlenilen yer. Kimine göre de madem ki kalabalıklarının fazla olduğu yerdir şehirler, öyle ise insan için sanatın, sporun, kültürün, eğitimin, kazancın ve kendi tarafının yaygınlaşacağı merkezlerdir. Bu örnekleri birçok ana başlıklarla çoğaltabiliriz.

Şunu da unutmamak gerekir ki, dar yerlere göre şehirler barındırdığı kişi ve kesimler için farklı anlamlar ifade etse de, çoğunlukla umduğunun değil bulduğunun yetinilmesi gereken mekanlardır. Bu neyi getirir diye sorulursa, insanın kanaat ve kanaatsizlik arasında gidip geldiği yerler olarak anlamlandırılabilir.

Kanaatin hakim olduğu yerlerde saflık, sulh ve huzur; kanaatsizliğin hakim olduğu yerlerde ise kargaşa, sınırsız ve sorumsuzluk ile kural dışı oyunlar, kısaca anarşi hakim olur.

Bu manada şehri ve insanı tarif eden bölgesel temsiller ve rumuzlar söz konusu olduğu gibi, esastan mahrum olan yerlerde ise kural dışılık ve etiketsizlik belirgindir.

********************************************

Ülkemize Doğu Karadeniz bölgesinden girersek, yağmuru ve yeşili bol çevre, dik yamaçlara kurulmuş ve doğa ile kaynaşmış nem kokan ahşap evler. Bitişik düzende yan yana dizilmiş ve sadece tabelalarıyla birbirinden ayırt edilen kasabalar. Tanımsız, ruhsuz, binaları tamamlayan kapkara yollar şehri denizden ayırmış, koparmış, yalınlaştırmış 

Orta Anadolu ya geldiğinizde, sınırsız bozkırlarda kurulmuş, köyler, kasabalar ve dev yapılı şehirler ve bunlar arasında yarı canlı insan figürleri.

Nerede o muhteşem şehirlerin yeşili, mavisi, turuncusu, sarısı.

Yıkılıyor, kayboluyor o dev binalar arasında bu cümbüşün yarısı.

Kezzap mı döküldü, soldu, parçalandı renkler ve desenler.

Bu gidişle kaybolur, bizler, benler, sizler ve senler.

İşte böyle bir şey şehrin, insanın, rengin ve desenin dostluğu. Başkan ve başkan adaylarına arz olunur. Daha bitmedi ancak buna da makalem yetmedi.

ALLAH’A EMANET HAYRA MUHATAB OLUNUZ EFENDİM!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR