Rasim Atalay

Rasim Atalay

Şen ola Hüyük şen ola

Şen ola Hüyük şen ola

Dikkatinizi çekti mi bilmem, pandemi döneminde kabuğuna iyice çekilmiş olan Konya, yasakların kalkmasının ardından sosyal yönüyle ön plana çıktı, çıkıyor…

Şehir merkezinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri tarafından düzenlenen çeşitli sosyal aktiviteler, şölenler, şenlikler, festivaller büyük rağbet görüyor. Bu büyük ilgi de gösteriyor ki, insanımız sosyal aktivitelere acıkmış. Şimdi sosyal yanımızı doyurmaya çalışıyoruz.

Aç olan sadece Konya il merkezi değil… İlçelerde yaşayan vatandaşlarımız için de aynı durum söz konusu. Halka hizmet ile vazifelenmiş olan belediyeler de sorumluluk alanında yaşayan vatandaşların maddi ve manevi ihtiyaçlarına karşılık verebilmek, eksiklerini gidermek adına farklı organizasyonlar düzenliyor. Bu organizasyonların sosyal yönü ağır basıyor. Vatandaş da sosyal aktivitelere büyük ilgi gösteriyor, yapılan etkinliklerden büyük memnuniyet duyuyor.

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-35-1-001.jpeg

Hüyük ilçesinde de bu kapsamda bir festival düzenlendi. 21 Temmuz’da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte Konya protokolünün de katılımı ile başlayan festivalin ikinci gününde biz de Konya’dan gazeteci meslektaşlarım ve meslek büyüklerim ile birlikte Hüyük’e kısa bir ziyarette bulunduk.

Havamız değişmiş oldu. Hüyük’ün güzelliklerin görme fırsatımız oldu.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in ev sahipliğinde ikindi vaktinden gecenin ilerleyen saatlerine kadar geçen zaman dilimi içerisine sığdırabildiğimiz kadarıyla Hüyük’ü gezme, inceleme, ilçenin tarihi ve tabii güzelliklerini görme, Hüyük’e yapılan ve belki de Konya üstü diyebileceğimiz yatırımları yerinde inceleme, fikir sahibi olma fırsatı bulduk.

Tarım şehri Konya’nın namı her ne kadar buğday üretimiyle yayılsa da çilek üretiminde de önemli bir üs olduğunu öğrenmiş, yerinde görmüş, sayısal verilerle de bunu doğrulamış olduk.

Başkan Mehmet Çiğdem’den duyduğumda çok şaşırsam da araziye inince gördüğüm bir gerçeklik var ki, Hüyük eşittir çilek…

Hüyük’te her yıl on binlerce ton çilek üretimi gerçekleştiriliyor. Bu yıl toplam çilek üretimindeki beklenti 40 bin ton civarında. İlçeye sadece çilekten 650 milyon lira gibi bir gelir bekleniyor. Üretilen çileğin çok büyük bir bölümünün yurtdışına ihraç edildiği de düşünüldüğünde sadece Hüyük’ün tek başına ülkeye sağladığı döviz getirisi, epeyce ağır basıyor.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, bu alanda ilçe halkının gelirini artırmak, tarımsal üretimi olduğundan daha yukarıya taşıyabilmek, ilçe halkının ilçede doymasını sağlamak, dışarıya göçü önlemek ve hatta tersine göçü başlatmak için başlatılan projelerin meyvelerini toplamaya başladıklarını, Hüyük’ün dünkü Hüyük’ten çok daha farklı bir yapıya kavuştuğunu söylüyor. İlçe halkının gelir düzeyinin artması, refah düzeyinin artmasını da beraberinde getirmiş.

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-35-2.jpeg

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ve merkezi yönetimin sağladığı desteklerle de Hüyük ciddi bir büyüme ivmesi kazanmış. İlçenin nüfusu her geçen artıyor…

Şimdi Hüyük’te çilek hasadı devam ediyor. Daha doğrusu Hüyük’teki çilek hasadı yılın dört mevsimi, 12 ayı boyunca devam ediyor. Hüyük’ün tabii yapısı, toprağı, havası ve iklimi ile çilek için en uygun zemine sahip merkezlerden biri olduğu aşikar. İklim koşullarının çetin bir hal aldığı kış mevsiminde ise seralarda çilek üretimine devam ediliyor. İlçe halkı da çileği benimsemiş.

Kısacık zaman dilimi içerisine birçok ziyareti sığdırmaya çalıştığımız programımız çerçevesinde çilek tarlalarında yaptığımız incelemenin ardından adını sıklıkla duymuş olduğum Sonsuz Şükran Köyü’ne doğru hareket ediyoruz. Daha önce gidip görmek bana nasip olmamıştı. Sonsuz Şükran Köyü toprak evlerden oluşuyor. Ne demir ne de taştan bir malzemeyi görebilme ihtimaliniz yok. Evler, yıllar önce ortaya koyulan bir vizyonun ürünü olarak projelendirilmiş. Buradaki ev sahiplerinin tamamı ise televizyon ekranlarından gördüğümüz, sinema sektöründen tanıdığımız isimlerden oluşuyor.

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-35.jpeg

Bu projeden hareketle şimdi yeni bir yapı ve farklı bir konsept de Hüyük’e yakın başka bir yerleşim yerinde oluşturuluyor. Çukurkent Mahallesi’nde taş evlerden oluşan yeni bir proje daha yükseliyor. Buraya da siyasi arenada isimlerini sıklıkla duyduğumuz, ülke yönetiminde geçmişte ve günümüzde önemli görevlerde bulunanlar, bürokratlar ve idareciler için bir alan ayrılmış. Arsasını belediyeden temin edip ortaya koyulan konsepte uygun taşevler burada yükselmeye başlamış. Yakın bir zaman sonra muhtemel ki burada ismini Türkiye’nin gündemine taşıyacak olan yeni bir mahalle daha inşa edilmiş olacak.

Tüm bu yatırımlarda Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in belediyecilik alanında Hüyük’ten önce İstanbul’da Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde elde ettiği bilgi, birikim ve tecrübenin büyük etkisinin olduğunu da görüyoruz. İlçeye yeni bir vizyon, yeni bir enerji katmış. Mütevazı kimliğini de asla kaybetmemiş. Sokağa çıktığı zaman herkes onu tanıyor, o da herkesi… Ahmet abim, Hatice ablam diye hitap edebiliyor. Hüyük’te yaşamıyor, bir Hüyüklü olarak Hüyük’ü yaşıyor…

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-36-1.jpeg

Onca gezi ve incelemenin ardından yorulduğumuzu, biraz da acıktığımızı hissettiğimizde ise istikametimiz Tolca Mahallesi oluyor. Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan Tolca Mahallesi’nde çok sayıda balık restorantı bulunuyor. Hepsi birbirinden nezih olan bu restoranlar dolup dolup taşıyor. Kapıların önündeki araçların plakalarına baktığımda ise büyük bölümünün yabancı plakalı olduğunu görüyorum. Lezzet avcıları bu bölgenin balıktaki namını çoktan duymuş. Benim gibi burayı görmeyenlerden ve namını duymayanlardansanız, şiddetle tavsiye ederim. Beyşehir Gölü’nün kıyısında gün batımı eşliğinde kesinlikle balık yemelisiniz.

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-36.jpeg

Son durağımız ise Hüyük Meydanı’ndaki Hüyük Festivali oluyor. Festival alanında mahşeri bir kalabalık… Hüyük halkı festivale ilgi göstermeyi bir kenara bırakın adeta sahiplenmiş. Kendi düğünlerinde ancak bu kadar misafirperver olabilirlerdi. Buradan çıkarımım, yukarıda da bahsettiğim üzere sosyal aktivitelerin bir ihtiyaç, bu organizasyonların da ihtiyaca binaen ortaya çıkmış etkinlikler olduğu yönündedir.

Son söz olarak, Hüyük ziyaretimizin başından sonuna kadar bizimle birlikte olan, bize zaman ayıran, Başkan Mehmet Çiğdem’in en önemli kurmaylarından Hüyük Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Besler’e de yakın ilgisi için teşekkür ediyorum.

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-38-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-38.jpeg

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-39-1.jpeg

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-39.jpeg

whatsapp-image-2022-07-23-at-16-01-40.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR