İsmail Tuna

İsmail Tuna

SÖZ SIRASI AİLELERDE

SÖZ SIRASI AİLELERDE

Bugün Dünya Otizm Farkındalık Günü…

Bu köşe yazımda otizmli bireylerin ailelerine yer vermek istiyorum. Ve söz sırası ailelerde…

Evladımız 2 yaşından beri eğitim alıyor çok iyi eğitimcilerden de eğitim aldı belli bir noktaya geldi. Şu an 5,5 yaşında. Ama bir şeyi hep kaçırmışız onunla beraberken neler yapmamız gerektiğini bilmediğimizi. Öğretmenimiz evde hem oğlumuza eğitim veriyor hem de bize? Nasıl davranmamız gerektiğini nasıl öğretmemiz gerektiğini daha iyi biliyoruz. Ve oğlumuz da gözle görülebilir değişiklikler oldu. Biz aileler iyi bir eğitici olmalıyız ki çocuklarımızdaki ilerlemeler daha hızlı olsun.  

Benim oğlum da okuma yazma öğrenir mi hayali kurarken; şu an dünyalar tatlısı oğlumun iletişim becerilerinin iyi seviyede olduğunu görmek, etkinliklerde başrol oynadığını izlemek, bilgisayarı işlevsel kullandığına şahit olmak, onunla sinema da birlikte film izlemek. Bir anne daha ne isteyebilir ki… Şimdi bu yazdıklarımı okurken senin oğlun hafif otizmliymiş dediğinizi duyar gibi oluyorum. Takıntıları olan, iki kelime cümleler kuran, beklemeyen, sıra almayan, sınırlı boyama yapamayan,  ekolalisi çok fazla olan bir çocuktu. Ama sene 2009’da bir melek çıktı karşımıza ve hayatımız değişti.  İşte o melek kimdi biliyor musunuz özel eğitim öğretmenimizdi. Otizmli birey ailelerine şiddetli önerim şu, doğru eğitimciyi bulun ki çocuğunuzun hayatını daha da kolaylaşsın.

Ben kendim de eğitimciyim. Oğlum şu an bir kreşe gidiyor ve akranlarının içinde eğitim alıyor, şu an uyum sağladı eğitim ortamına. Aynı zamanda özel eğitim desteği alıyoruz. Otizmli bireyler akranları ile olumlu modellerle daha iyi öğreniyorlar, oyun becerileri artıyor, iletişim becerileri gelişiyor, davranışlarını kontrol etmeyi öğreniyorlar. Ne zorluklar yaşadığınızı çok iyi biliyorum, otizmli çocuğu olan bireylerin aileler mutlaka çocuğunuzu kreş ve anaokuluna gönderin.

Oğlumuzun otizmli olduğu 2,5 yaşında öğrendik hemen özel eğitim almaya başladı. Başta çok zorluklar yaşadık, sıkıntılar çektik. Ama o öğrendikçe gördük ki bu çocuklar farklı öğreniyor. Kendim el sanatları okudum. Oğlum için materyaller geliştirdim ve bu görsel materyallerle daha iyi öğrendiğini ve eğlendiğini gördüm. Hatta öğretmenimiz diğer otizmli bireylerde de bu materyalleri düzenleyerek kullanıyor. Şunu unutmayalım bizim çocuklarımız uygun görsel materyallerle daha iyi öğreniyorlar.

Ailelerimizin bizimle paylaşımları için çok teşekkür ediyorum. Şunu unutmayalım özel eğitimde aile olmazsa olmazlarda bitanesi. Bu paylaşımlar diğer otizmli bireylerin ailelerine biraz da olsun yol gösterici olur umarım. ‘Otizmli bireylerin ailelerinin yanındayım’ dediğimiz bir farkındalık günü olması dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Tuna Arşivi
SON YAZILAR