Av. M. Emin Barınlı

Av. M. Emin Barınlı

Tasarruf finansman şirketleri mağduriyeti

Tasarruf finansman şirketleri mağduriyeti

Merhabalar, bu hafta köşemizde faizsiz kredi kuruluşları, finansman şirketlerinden bahsedeceğiz. Bankalardan kredi çekemeyen veya çekmek istemeyen, faizsiz yatırım yapmak isteyen; ev sahibi olmak, araba sahibi olmak veya yeni bir iş kurmak isteyen vatandaşların günümüzde tasarruf finansman şirketleri ile anlaştıkları bilinmektedir.

Bugüne kadar 1 milyon kişiye dokunan sistemde çeşitli firmalar hizmet vermektedir. Bu firmalardan bir kısmı tasfiye sürecine geçmiş bir kısmı ise BDDK intibak sürecine alınmışlardır. Fakat devlet müdahale etmiş olmasına rağmen tüketici mağdur eden firmalar olup uyuşmazlıklar doğmaya devam etmektedir. Bu şirketlere başvuran vatandaşların bir sözleşme dahilinde şirketler tarafından vadedilen kazanca kavuşması için bir takım ödemelerde bulunması gerekmektedir. Esas itibariyle bu şirketlerle yapılan sözleşmelerde vatandaş “tüketici” konumunda olup firmalar ile vatandaşlar arasında bir uyuşmazlık çıktığında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketicinin haklarının korunması gerekmektedir.

Kanunda yapılan değişiklikler kapsamında Tasarruf finansman sözleşmelerinde müşteriye cayma ve fesih hakkı getirildi. Tasarruf finans sözleşmesinin imzalanmasını takip eden 14 gün içinde müşteri herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip olacağı düzenlendi. Bu durumda organizasyon ücreti dahil müşteriden alınan tüm tasarruflar cayma kararının bildirilmesinden itibaren 14 gün içinde geri ödenir düzenlemesi getirilerek tüketici lehine biz düzenleme de yapılmıştır.

Fakat sözleşmede edimlerini tam olarak yerine getiren tüketici, kendisine vadedilen şey, ister taşınır olsun, isterse taşınmaz veya para olsun; vadedilen şeyin vatandaşa tesliminde bir gecikme olması halinde tüketici haklı nedenle sözleşmeyi sona erdirerek menfi ve/veya müspet zararların tazmini talep edebilir.

Önemle belirtmek gerekir ki; uyuşmazlık tutarı belli bir tutarın üzerindeki ve istisna kapsamında kalmayan tüketici uyuşmazlıkları da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmış ve dava şartı haline gelmiştir.

Bu konuda mağduriyet yaşayanların geç kalmadan uzman bir Avukattan yardım almasını tavsiye ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. M. Emin Barınlı Arşivi
SON YAZILAR