Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

TORKU BİR DÜNYA MARKASIDIR, ANCAK!

TORKU BİR DÜNYA MARKASIDIR, ANCAK!

Evet, bu doğrudur. Bu başlıkla neyi ifade ettiğimin arkasında da dururum. Bu konuyu epeydir yazmak istedim ancak araya güncel konular girdi. Son zamanlarda milli ve yerli değerlerimiz, MARKA olmuş şirketler üzerinde düşüntülü yayınlar yapılıyor, yani, bu markalar yok edilmeye çalışılıyor.

Bu yayınlar öylece de ustalıkla yapılıyor ki, insanımızı hem gıda, hem de yerli markalardan uzak tutma eylemleri hedefleniyor. Efendim neymiş, TORKU marka sütler patlıyormuş, görüntülerle bunu ispat etmeye çalışıyorlar. Yine diğer önemli markalar üzerinde de aynı kumpaslar. Sütaş yoğurt ve sütleri söyle veya böyle imiş gibi. Devamında yok fabrika üretimi yoğurt yemeyin, süt içmeyin. İnsanın temel gıdaları üzerine yapılan ahlaksızlıklar, özellikle de yerel markalar üzerinden devam ediliyor.

Bu propagandaların merkezinde bilim adamı denen kimselerin de olması yerli ahmaklarla, dış kaynaklı işbirlikçilerinin veya kendini bir şekilde ilmi kullanarak pazarlamaya çalışanların olduğu görülüyor. Efendiler, gıda üretimi, kaynağı ve tüketimi üzerinde yapılan tartışmalar hiçte söylendiği gibi değil. Ne ekmekte, ne sütte, ette, yağda, şekerde, ne de çoğu diğer gıdalarda değil. Dikkat ederseniz medyaya çıkarılan soytarılar da hep aynı tipler. Bazı Medya grupları da bilmeden bu tezviratçıların oyununa destek veriyor. Herkes kendi işine ve bilim dalına baksın. Bunlara karşı tüm insanımıza düşen kasıtlı saldırılar karşısında, daha çok yerli marka üretimi gıdaları kullanarak onlara “kara propagandalarının” tutmadığını göstermek olmalıdır. Firmalarımızın üzerine düşen de kaliteden taviz vermemeleridir.

Gelelim tekrar Torku ’ya. TORKU Konya’nın, Konya çiftçisinin eseridir. Bu marka üzerinde yapılan her türlü kara propaganda aynı zamanda Konya’ya yapılmış demektir. Buna gönlümüz razı olmaz, buna yeltenenler de toplumun baskısı ile durdurulmalıdır, ancak Torku çok mu iyi yönetiliyor, bunu da soralım. Bir şekilde marka olmuş ve alın terinin eseri üreticinin sahibi olduğu işletmelerin değerinin düşürülmesinde firmayı yöneticilerin hiç mi suçu yok. Yıllardır diğer fabrikaların (özellikle Konya Şeker’in) kaynaklarını kullanarak bir kısım yanlış yatırımların yapılması hangi vicdana sığar. Bu yatırımlar elbette Torku’yu yok etmek için yapılmamakta ancak doğru hedeflere de yapılmamakta. 

Yanlış yatırımların Konya çiftçisinin emeğini yok etme ile sonuçlanabilir, bilinmelidir ve de üreticiler tarafından sorulmalıdır. Ülkemde kooperatifçiliğin en güzel modeli olan Torku, kişisel tatmin ve havai heveslere kurban edilmemelidir. Her yerde olduğu gibi Torku ’da da yönetimin etrafının bir kısım yağcı, yeteneksiz, gününü kurtaran çoğu amatör ruhlu insanlarla dolu olduğu söyleniyor. Bu uyarmalar ağır bir itham olarak görülebilir ancak gerçek bu. Bunu bazı örneklerle açıklamaya çalışalım. Bunu ifade etmek elbette kolay değil ama bilinen gerçekleri söylemek, yönetimi uyarmak teknik ve bilimsel bir görevdir.

Makale başlığının “Torku bir dünya markasıdır” cümlesini inanarak yazıyorum. Ancak Torku’nun marka oluşundaki gerçekleri de bilmek gerekir. Konya Şekeri ilk özelleşme yıllarından, yani 1991 den beri yakından bilen birisiyim. Torku’nun marka oluşunun arkasında, Anasol-M hükümetin aldığı özelleşme kararlarının büyük payı olduğunu söyleyebilirim. Bu zamanda şekere yapılan yüksek zamlar birdenbire tüm şeker fabrikaları büyük oranda kâra geçti. Konuk Başkan teslim aldığında Konya Şeker o dönemin en modern ve karlı fabrikası idi.  Şu da doğru ki, konektörün ve Recep Başkan’ın da ilk dönemde samimi çalışmaları ile Torku bir marka oldu.

Torku herkes tarafından korunmalıdır. İlk defa tarıma dayalı entegre bir işletme ciddi bir marka olmuş ve de marka olduğu sektöre dayalı büyümeye devam etmesi gerekmekte iken maalesef ana sektörün dışına çıkılmıştır. Ne işi var çiftçinin enerji, taşıma veya perakende zinciri yatırımlarla. Yeni öğrendim, et-döner zinciri tüketim noktaları kuruluyormuş. Bunu da anlamış değilim. Mademki Torku ciddi bir marka, öyle ise perakende tüketimler yerine, toptancılığa devam edilmeli, bu manada da kaynakları zorlanmalıdır. Allah korusun son satış noktalarında yapılan yanlışlar tüm markayı etkileyebilir. 

Bizden söylemesi. Saygı ve muhabbetle.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum
  • FAE / 13 Aralık 2018 22:52

    Saban Poçan,
    Beni işe karıştırma da, benim Prof luğumu kimse yargılayamaz. Biz bunları dişimiz, tırnağımızla aldık. Üzüm fabrikası kurmuşsunuz ne ala, ben de aynı şeyi söylüyorum. Tüm yatırımlar Konya Çiftçisine yönelik olmalı, işin ne Kangal da enerji fabrikası çalıştırmaya diyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • FAE / 13 Aralık 2018 20:17

    Efendiler, Burada Prof. luk geçmez. Akıl, ehliyet ve bilgi geçer. Yazıma karşı çıkanlarla her zamanda ve her yerde karşılıklı konuşmaya (bir köşe yazarı olarak) çıkarım.
    Ayrıca bana değil, diğer karşı yorumlara da cevap verin, lütfen

    Yanıtla (0) (0)
  • DUAYEN KONYALI / 13 Aralık 2018 12:16

    OLUMSUZ YORUM YAPANLAR HATTA DEVRELERİ YAKIP PRF OLMANIN KERAMETİNE TAKILANLAR
    SİZ
    ALTERNATİF ÇIKARIN
    BİZ
    ONUDA DESTEKLERİZ
    TORKU KALİTELİ ÜRÜNLERİ İLE MÜŞTERİSİNİ HER ZAMAN MEMNUN ETMEKTEDİR.

    Yanıtla (0) (0)
  • pancar feneri / 11 Aralık 2018 22:57

    Sayın yrumcular Kayseri şeker bizden geride olmasına ragmen bir fabrika aldı Ilgınada ihaleye girdi sen ne yapıyorsun döner

    Yanıtla (1) (0)
  • pancar erdemi / 13 Aralık 2018 12:14

    Konya Şeker'in yaptığı sadece Panagro Et ve Süt Fabrikası bile Kayseri Şeker Fabrikası dahil 3 şeker fabrikası daha alır

    Yanıtla (0) (0)
  • FAE / 11 Aralık 2018 13:35

    Sn A İrfan Kardeşim.
    Derdimin çiftçinin malının doğru yatırımlara yönlendirilmesidir. Maalesef çiftçi detayı bilmiyor, o buğün cebine gireni biliyor.
    Teşekkür ederim

    Yanıtla (0) (0)
  • çifci / 13 Aralık 2018 09:58

    çiftçinin bugün cebine para girmiyor. söküm avansı hala verilmedi

    Yanıtla (0) (0)
  • Şahan Poçan / 11 Aralık 2018 10:56

    Ancak, Hoca sen neyin markasısın? Bu ülkeye ne değer kattın, ancak bunu anlat hoca... Türkiye gibi bir ülkede, Konya gibi bir şehirde dünya markası çıkarmış bir insanı yargıla, tamam da sen ne katkı yaptın bu ülkeye? Bir de ancak onu söyle hoca... Konya Şeker'i kendin gibi sanıyorsun, hesapsız kitapsız hareket eder sanıyorsun, ancak git Bozkırlı üzüm üreticilerinden dinle Konya Şeker'i hoca...

    Yanıtla (0) (1)
  • öğretici / 13 Aralık 2018 09:56

    bozkır daki fabrika üzümleri manisadan alıyor. bunumu öğrenmek istiyorsun??

    Yanıtla (0) (0)
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR