Hasan Özdemir

Hasan Özdemir

Zafer Meydanı Gözlemim

Zafer Meydanı Gözlemim

İnsanlar zamanlarının çoğunluğunu Evlerde ve Ofislerde ğeçirirler, ancak son yıllarda kamusal alanlarla daha güçlü bir bağlantı kurmaya başladılar. Bundan dolayı kamusal alanlar belediyelerin temsil yerlerinden ziyade halkın varlığının hissedildiği yerler olmalı, belediyeler her detayı düşünerek hem insanların yaşamını kolaylaştırmalı hem de şehrimize mimari ve görsel katkıda bulunmalı. Zafer meydanı da insan yoğunluğunun en fazla olduğu, Meram, Selçuklu, Karatay belediyelerine  sınır olan önemli bir kamusal alan.  Bende hasbelkader zafer meydanı için gözlemlerimi şöyle sıralayabilirim;

*Bu bölgenin ana planlaması için ciddi plan kararları alınıp uygulamaya konulmalı.

*Zafer meydanında,  Alaaddin tepesi etrafında dolaşım devam ederken camlı köşk civarından karşıya Abdülmümin sokaktan(Eski gima olan yerden) larende caddesine bağlanan geniş bir yol açılabilir. Böylelikle mevcut tiyatro binasının arka kısmıyla bu açılacak yol arasında ciddi bir yaya, ticaret, konut alanı oluşur.

*Atatürk müzesi ve Konya Olgunlaşma enstitüsü (eski kız lisesi)  bahçelerinin birleştirilip en azından açık hava sergi ve buna benzer faaliyetler için kullanıma açılması gerekir.Bu yapıların fonksiyonuna uygun çözümler üretilebilir.

*Konya lisesi (Eski Gazi lisesi), Tahir ile Zühre cami ve Türbesi ,Hoca Hasan cami arasındaki binalar istimlak edilip kamusal alana dahil edilmeli. Eger buradaki yapılar kamusal alana dahil edilemiyorsa bu binalar Tarihi yapılara uygun cephe ve sokak sağlıklaştırmasıyla zafer meydanına bağlanmalı ve bu sağlıklaştırma yapımına yeni başlanan Millet bahçesine kadar devam etmeli.

*Gazi lisesinin üst ve alt bahçesin kapalı otopark kullanma durumu yetkili kurumlarla görüşülüp gündeme gelmeli, etraftaki otoparklar  yakın bir zamanda yetersiz kalabilir.

*Atatürk caddesinde yolun yan kısmına yapılan araç parkları ciddi manada trafiğe sebep olup yaya aksını kesiyor,burayla ilgili bir düzenleme gerekir.

*Zafer meydanının bir sokak arkasında kültürel değerimiz olan  Nasuhbey Darul Huffazı cami, Dursun fakih cami ve Abdul Mümin cami  açığa çıkarılıp görünürlüğü sağlanmalı yine buralarda yakın dönem mimariye örnek teşkil edecek apartmanlar mevcut  bunlarında restorasyonu yapılmalı.

* Zafer bölgesi trafik aksında trafik lambaları sık sık  aralıklarla konmalı ki araç kullanımı başka güzergaha kaydırılıp yaya kullanımına teşvik edilmeli.

*Bu alanlarda trafik zaman içinde buralardan uzaklaştırılmalı, tamamen yaya kullanımına açılmalı.

*Bir takım kültürel simgeler yürüme yollarında ışıklandırılıp cam muhafazalarda yer yer sergilenmeli.

*Kültürel miraslarımızı sergileyecek geniş bir müze veya küçük ölçekli müzeler yapılmalı ki bu kamusal alanlar kültür mekanları ile beslenmiş olur.

*Yapılmakta olan cephe sağlıklaştırmaları ile bütünleşen şehir mobilyaları bisiklet parkları, çiçeklikler, aydınlatmalar  yeniden  daha estetik ve daha tutarlı tasarım yapılıp uygulanmalı. Banklar yazın sıcaktan kışın yağmurdan koruyacak şekilde düşünülmeli.

*Bu bölgedeki binaların sağlamlığı tartışılır ama sağlam ve fonksiyonel olanların çatıları tadilatları denetlenerek kullanıma açılmalı. Buralarda bodruma kadar inen lokanta ve kafeler mevcut.

*Yaya ve trafiğin kesişme noktalarını en aza indirmek gerekir.

*Tente sistemleri sıkıntılı olup bir sistem belirlenip denetimi sıkça yapılmalı, düzensiz bir şekilde  kafe ve lokantaların  önüne konulan masa ve sandalyeleri yaya aksını ciddi manada etkilemekte.

*Zemin döşemeleri belediyenin uygulamasıyla, dükkan sahiplerinin uygulamalarda detay farklılıkları olup estetik ve kullanım açısından rahatsızlık veriyor.

*Yüreme yollarında yazın yakıcı sıcağına, kışında yağmur ve çamura karşı estetik korumalar oluşturulmalı.

*İşyerlerinin tabelaları düzene konmalı. Tabela konacak sınırlar belirlenmeli bunun dışına çıkılmamalı.

*İşyerlerin özellikle camlarında ki gereksiz fazla gece aydınlatmaları gözü yormakta olup tam tersi sokak lambalarının aydınlatmaları yetersiz.

*Yer yer beton görümünden arındırılıp peyzaj uygulaması olmalı, kış mevsiminde de yeşilliğini koruyan ağaçlara yer verilmeli, yürüyüş yolu, nutuk parkı ve gedavet parkı yeşil peyzajla birlikte meydana entegre edilmeli.

*Bu bölgede cephe sağlıklaştırılması Konya büyükşehir belediyesi tarafından devam etmekte olup, projesi meslektaşımız Mimar İsmail fidan tarafından çizilip  uygulanmaya başlandı. Etap Etap devam edilecek projede yapılan cephelerin güzelliği cadde ve sokaklara yansımaya başladı bile  kendisini tebrik ederiz.

 

* Hz.Mevlana  herkesi davet ettiği şehir olan Konyamız da yabancıların güven içinde dolaşacağı, insanların birbirleri arasında kültür alışverişi yapacağı, dostların muhabbet edeceği, zevk sahibi insanların mekanlardan, sokakların görselliğinden zevk alacağı, insanların kolay yaşayabileceği, fakir fukaranın korunduğu, şehrimizi daha da güvenli  yapmak için şehri yönetenlerle birlikte hepimiz katkı koymalıyız.

Sağlıcakla kalın..

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hasan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR