Erol Sunat

Erol Sunat

ARTIK, KONYA’YA AŞIKLAR BAYRAMI KÜRSÜSÜ YAKIŞIR!

ARTIK, KONYA’YA AŞIKLAR BAYRAMI KÜRSÜSÜ YAKIŞIR!

 

23 Ekim 2019 Çarşamba günü, Karatay Belediyesinin önünde Aşıklar Bayramı için sazlarıyla birlikte koşup gelen aşıklar vardı. Aşıklar Bayramının, aşıkça duyurusu vardı.  Aşıklara, aşıklar bayramına sahip çıkan, kollarını açan Karatay Belediyesi ve onun Başkanı Hasan Kılca vardı.

Başkan Kılca, özetle “Vatan aşkı” temasıyla başlayacak olan “Vatan aşkıyla 53.Aşıklar Bayramı”, bu yıl rahmetli Feyzi Halıcı ve rahmetli Prof. Dr. Ali Berat Alptekin anısına yapılacak ve iki gün sürecek. Ülkemizin dört bir yanından 17 farklı ilden 27 aşığın katılacağı bayram, Aşık Murat Çobanoğlu’nun dediği gibi, “Ben sazımla vatanıma kurbanım” diyen aşıkların sazlarıyla, sözleriyle aşıklar geleneğini sürdürdükleri, sevenleriyle aralarında gönül köprüleri kurdukları bir bayram. Aşıklar Bayramı UNESCO Kültürel Miras listesinde yer alıyor.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Kılca’nın konuşması sonrasında;  Öksüz Ozan Ahmet Yıldırım, oğlu Yağız Ozan Arif İnan Yıldırım ve Erzurumlu Aşık Zikri Aliyar, vurdular sazın teline… Karatay Belediyesi önünde toplanan, basın mensuplarını ve Konyalıları Aşıklar Bayramına sazlarıyla ve sözleriyle güzel dörtlükleriyle davet ettiler.

Dün, Mevlana Meydanı ve Zafer Camlı Köşk önünde sergilenen açık hava programları sonrasında,  akşam Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled salonunda yapılan açılışla devam eden Aşıklar Bayramı, bugün KTO Karatay Üniversitesi, Hükümet Meydanı ve Konya Kitap Günlerinin sergilendiği Selçuklu Kongre Merkezinde programlarına devam edecek.

 

ONLARA OZAN DESENİZ DE DOĞRU, AŞIK DESENİZ DE…

Kültürümüzün bir başka zenginliği, bir başka güzelliği Aşıklar Bayramı. Halk Edebiyatının ayrılmaz bir parçası. Çarşamba günü, Karatay Belediyesinin önü aşıkların sesine gelenlerle doldu taştı…

Aşıklar Bayramı, ozanların, aşıkların, gönüllerinde kopan fırtınaları, sazın tellerine dokunarak anında dile getiren, o sözlerle hepimizin yüreklerine, hislerine, duygularına dokunan Allah vergisi yetenekleriyle kültürümüze bambaşka bir pencere açan insanlar onlar.

Onlara ozan da deseniz doğru, aşık da… Bizim neslimiz onlara “halk aşığı” dedi. Deyişleri ezberlendi, dilden dile gezdi. Anadolu’nun bir çok şehrinde, Konya’da dahil olmak üzere aşık kahveleri vardı.

O yıllarda herkesin sevdiği, şiirlerini ezbere bildiği, hayran olduğu bir aşık mutlaka vardı.

Ben, Osmaniye-Kadirlili Aşık Abdülvahap Kocaman’a hayrandım. Onun şiirleri, onun saz çalışı, onun söze başlayışı bir başkaydı.

1966 yılında ilk defa Türkiye Aşıklar Bayramı’na. Konya’ya gelmiş, Türkiye Aşıklar Bayramı’nda destanları, hamasi söyleyişi, iri gövdesine yakışan Türkmen kıyafetiyle gönüllerde taht kurmuştu.  Rahmetli o günden sonra Aşıklar Bayramlarının vazgeçilmezlerden birisi olmuştu. 2005 yılında aramızdan ayrıldı. Mekanı cennet olsun.

 

KONYA, HASAN KILCA GİBİ KÜLTÜRÜ SEVEN BİR YÖNETİCİ KAZANDI

Aşık sazını eline aldı mı, Aşıklar Kahvesinde, söz kesilir, sohbet sona erer, herkes aşığın yada aşıkların ne diyeceklerine, atışmalarına kendini kaptırır.  O gece bir başka olur, ertesi gün, gün boyunca kim kime ne dedi, aşıklar hangi konulardan dem vurdular onlar anlatılırdı.

Saz sözle buluştuktan sonra, aşığın neşesi, ikazı, dargınlığı, kırgınlığı, laf çarpması, şaka yapması, laf yarıştırması, kısacası atışması sergilenirdi.

Bugün bu gelenek, bu işe gönül vermiş aşıkların gayretiyle ayakta kalmaya çalışıyor.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın ev sahipliğini yaptığı “Vatan Aşkıyla 53. Aşıklar Bayramı”  şehrimizin meydanlarını ve Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda onları izlemeye gelenleri şenlendirecek.

Kültürü seven, kültürü sevdiğini kültür meselelerine sahip çıkarak ispat eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı kutluyorum. Konya, kültür meselelerine sahip çıkacak, hamilik yapacak, hayırlı kültür hizmetlerine vesile olacak bir yönetici kazandı.

 

AŞIKLAR BAYRAMI KONYADA OLMALI, KONYADA KALMALI!

Sevgili okurlar! Aşıklar Bayramı Konya’da olmalı, Konya’da kalmalı, Konya tarafından sahiplenilmeye devam edilmeli, eskisinden çok daha fazla sahip çıkılmalıdır.

Değilse birbiri ardı sıra kaybettiğimiz, her biri rahmeti rahmana kavuşmuş Aşıklar Bayramını Konya’ya kazandıran, Konya Turizm Derneği Başkanı, Konya Senatörü Feyzi Halıcı’nın, Halk Edebiyatının önemli araştırmacılarından biri olan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in ve Konya Folklor araştırmacısı, Şair, Yazar, Köşe Yazarı Seyit Küçükbezirci’nin kemikleri sızlayacak!

Gelin onları daha çok sevindirip, mezarlarında huzur içinde yatmalarına vesile olacak bir adım daha atalım. Bu adım Aşıklar Bayramı kürsüsü adımı olsun!

Malatya İnönü Üniversitesinden Konyalı Ramazan Kamiloğlu, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın aşıklara ve basın mensubu arkadaşlara verdiği öğle yemeğinde, Aşıklar Bayramı Kürsüsünü dile getirdi.

Başkan Kılca hem bu konuya ilgiyle yaklaştı, hem de aşıklara haftada bir gün, Konya’da sanatlarını icra etme konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

Bendeniz de, bu güzel düşünceyi sütunumdan sizlerle paylaşıyorum.

Aşıklar Kürsüsü, Aşıklar Bayramı Kürsüsü, Aşıklar Bayramı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü gibi bir güzelliğin bu şehre yakışanı yapmak olacağı noktasında, gelin bir ve beraber olalım.

Bunun şerefi de, bu kürsüyü kuracak olan üniversitemize ait olsun.

Bizler ise çorbada tuzumuzun olması bahtiyarlığını yaşayalım diye düşünüyorum.

 

“TEK BAŞINA KÜLTÜR BAKANLIĞI GİBİ İNSANDI!”

Bu yıl 53. Aşıklar Bayramı Karatay Belediyesinin hamiliğinde gerçekleşiyor. Aşıklar bayramı 1966 yılından bu yana ülkedeki aşıkları bir araya toplayan, bir araya getiren bir bayram.

Bayramı Konya’da ihya eden, Konya’ya kazandıran isim ise rahmetli Feyzi Halıcı.

Ülkemizin bir çok ilinde Aşıklar Bayramı yapılsa da, en muteberi, en itibar göreni, aşıkların ilk tercihi Konya…

Konya Kültür ve Turizm Derneğinin kurucusu, Mevlana Anma Törenlerini Konya’ya kazandıran, ilk Konya Semazenleri yetiştiren, ülkenin en saygın, en tanınan, en sevilen sanatçılarını Konya ile buluşturan, Aşıklar Bayramını Konya’ya hediye eden, gerçek bir Konya sevdalısı olan, şair, yazar, gazeteci ve Konya Senatörüydü Feyzi Halıcı.

Onun o yıllarda ortaya koyduğu, bu şehre kazandırmış olduğu kültür ve sanat etkinlikleriyle, yıllardan beri yapılmaya çalışılanların etkinlikleri bir karşılaştırın bakalım ortaya ne çıkacak?

Devir değişti, devran değişti, zevkler ve renkler değişti diye işin içinden sıyrılamazsınız. Şehrin kültürü, kültür değerleri yerli yerinde, sapasağlam duruyor. O zaman değişen kim?

Feyzi Halıcı döneminde yapılan programların, icraların hiçbir şekilde alternatifi yoktu. O varken alternatif program diye bir ne bir görüş, ne de bir düşünce ortaya konmuştu. Çünkü işin başında ve içinde o ve arkadaşları vardı. Onu ve onun gibi insanları kenara alındıktan sonra, nice alternatif program karşısında ne yapacağını şaşıran, dut yemiş bülbüle dönenlere,  tepki dahi veremeyenlere, sesleri solukları çıkmayanlara selam olsun!

Rahmetli Feyzi Halıcı onun için dostlarının deyimiyle, “Tek başına Kültür Bakanlığı gibi bir adam”dı!

O gitti, Aşıklar Bayramı da, Mevlana Anma Törenleri de yetim kaldı.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl 52. Aşıklar Bayramı yapılamamış, aşıklar bu bayramı kendi aralarında kutlamışlardı!

Bugün, Aşıklar Bayramına samimiyetle sahip çıkılması, kendisine ve emeği geçen isimlere vefa gösterilmesi, vefa şehri Konya’nın, ömrünü bu şehre adayan insanları hiçbir şekilde unutturmayacağının bir göstergesidir.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR