Yusuf Koç

Yusuf Koç

BİR LEŞ MİŞ MİLLETLER! -1

BİR LEŞ MİŞ MİLLETLER! -1

Günler haftalar birbirini kovalarken, dünya insanları da tarihin derinliklerinden gelen cahiliye ruhuyla birbirlerinin kanını dökmeye devam ediyor. Bu kanlardan; Birleşmiş Milletler, Uzakdoğu ve Amerika, nemalanırken, göstermelik kutlama günleriyle de şirin görünmeye çalışıyorlar.

 

İşte bu kutlamalardan bir tanesi de bugün yani 24 Ekim, Birleşmiş Milletler Günü… Dolayısıyla 24 Ekim 1945 tahinde kurulan Birleşmiş Milletler Örgütüne üye olmuş tüm ülkelerde 24 Ekim günü, Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanıyor.

 

Amacı mı? Gayet basit ve sözde çok önemli… Neden sözde? Çünkü akan kanlara seyirci kalıyor. Neden önemli? Çünkü gayesi büyük… Birleşmiş Milletler Örgütü evrensel barışı, uluslararasında güvenliği ve dayanışmayı sağlamak… Üstelik Uluslararası en büyük kuruluş...

 

Bugün Birleşmiş Milletler ‘in 176 üyesi bulunurken bu sayı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

 

Malumunuz tarih boyunca ülkeler arasında bitmek, tükenmek bilmeyen savaşlar olmuştur. Bu savaşların en büyüğü de Birinci Dünya Savaşıydı. Bu savaşta karşı karşıya gelen ülkeler, çıkarlarına yenik düşerek ikiye ayrılmak zorunda kaldılar.

 

Tam dört yıl süren bu kanlı ve çetin savaşın sonunda milyonlarca insan öldü. Kana bulanmayan adeta ülke kalmadı. Geride kalanlar için hayat daha zor oldu. Endüstri, tarım, ulaştırma gibi gelir kaynaklarında büyük azalmalar onları büyük sıkıntıya sevk etti.

 

Ülkelerdeki bu acı manzara kaçınılmaz barışçı yollara başvurdular. İşte tüm bunlar için aralarında 28 Nisan 1919'da Milletler Cemiyeti Antlaşmasını imzalayarak Milletler Cemiyeti'ni kurdular. O günlerde bu Milletler Cemiyeti'nin üyesi azdı. Arzu edilen gerçekleşmediğinden İkinci Dünya Savaşı başladı.

 

Yeniden kan döküldü ve ekonomi her ülkede çöktü. Bu dayanılmaz sonuçların boyutundan kurtulabilmek için 26 ülkenin temsilcileri Amerika'nın San Fransisko kentinde toplanıp insanlığı savaşların yıkımından korumak için karar aldılar.

 

İkinci Dünya Savaşı devam ederken ortak bir bildiri yayınladılar. Sonunda Birleşmiş Milletler Yasası hazırlandı. Yasanın onaylanması ile 24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü kurulmuş oldu. Devam edecek?

 

Selam ve muhabbetle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR