Halil Özkan

Halil Özkan

BİYOTOP AKVARYUM DÜNYASI

BİYOTOP AKVARYUM DÜNYASI

Akvaryum hobisi, bir anlamda doğayı evimize taşıma isteğimizin yansımasıdır. Güzel bitkiler, hoş bir su altı görünümü, başta balıklar olmak üzere yaşayan ve üreyen su canlılarını izlemek, gerçekten çok eğlenceli...

Doğal akvaryum kurmak, yapay ögelerden mümkün olduğunca uzak durarak doğa taklidi bir su parçasını evde bulundurmak, pek çok akvaristin sevdiği ve yapmak istediği bir şeydir.

BİYOTOP NEDİR?

Bu yazımda sizlere "biyotop" kavramından bahsedeceğim ve biyotop akvaryumu kurma konusuyla ilgili bazı temel bilgileri elimden geldiği kadar sunmaya çalışacağım.

Biyotop akvaryumu konusuna değinmeden önce, "biyotop" kavramının ne olduğuna değinmemiz ve bu kavramı tanımlamamız gerekiyor.

Biyotop kavramının en sade, en anlaşılır ve en kestirme tanımı şu şekildedir: İngilizcesi "biotop" şeklinde olan bu kavram, "yaşam mekanı, yaşam ortamı" anlamına gelmektedir. Latince "bios" (yaşam) ve "topos" (bölge, alan) sözcüklerinin birleşiminden oluşturulmuş bir sözcüktür. "Canlıların üzerinde yaşadığı, canlıların yaşamları için gerekli kaynakları barındıran bölge" anlamına gelir.

BİYOTOP AKVARYUMU NEDİR?

Biyotop akvaryumu, sucul bir alanın taklit edilerek yansıtıldığı akvaryum tarzıdır. Dolayısıyla, biyotop akvaryumlarında belirli bir bölge seçilir ve o bölgenin canlıları akvaryumda barındırılırken, dekorasyon ve su değerleri de o bölgeye benzetilir. Balığından bitkisine, omurgasızlarından taban malzemesine kadar seçilmiş olan bölge taklit edilir.

1- Dekorasyonunu taklit edeceğiz. Bölge kayalık mı, kumluk mu, bataklık görünümünde ve yer yer suların yükseldiği, ağaç köklerinin çok yer kapladığı bir alan mı?

2- Yine dekorasyonla ilgili olarak; bitki açısından zengin mi, yoksa bitki varlığı az mı? Ne tür bitkiler var, hangileri?

3- Su özellikleri anlamında; pH nasıl, düşük mü, yoksa yüksek mi? Su sıcaklığı nasıl? X bölgesi tropikal bir bölge mi, değil mi? X bölgesi çok akıntılı ve hareketli bir suya mı sahip, yoksa durgun bir su mu?

4- Akvaryum ortamında bakılabilecek omurgasız çeşitleri (salyangozlar, karidesler, yengeçler) var mı?

BELLİ BAŞLI BİYOTOP AKVARYUMU TİPLERİ

Kim ne derse desin, akvaryum dünyasında çok taklit edilen 4 ana biyotop vardır: Güney Amerika biyotop akvaryumları, Güneydoğu Asya biyotop akvaryumları, Tanganyika biyotop akvaryumları, Malavi biyotop akvaryumları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR