Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Bu Vebale Ortak Olmayalım

Bu Vebale Ortak Olmayalım

Konya ve yardımlaşma kelimelerinin birbiri ile bütünleştiğini çok konuştuk.

Konya Büyükşehir Belediyesi, ‘Dardayım, sıkıntıdayım, çoluk çocuk zor durumdayız’ diyen tüm Konyalılara destek sözü verdi. Toplam dağıtılacak rakam 50 milyon lira. Muhtemelen başvuruların artması halinde yeni düzenlemeler de yapılacak.

İnterneti kullanamayan birçok vatandaşımız bu yardımlardan tam olarak faydalanamayabiliyor. Bu yüzden teknolojiden anlayan insanlara ayrıca iş düşüyor. Çevrenizde gerçekten muhtaç durumda olarak tespit ettiğiniz kişilerin birçoğu TV, gazete veya sosyal medya kullanmadığı için bu yardımlardan habersiz olabiliyor. Onlara yardımcı olmak başvurularına destek olmak gerekiyor.

Yazıya başlamadan önce aldığım bilgiye göre başvuru sayısı 20 bini aşmıştı.

Dünya kurulduğu günden beri zengin de fakir de hep var oldu. Bakın kimimiz 17 günü sahil kenarında geçirmek için koştururken, kimimiz haklı olarak 17 gün kapalı olan dükkânı için başını iki eli arasına alıp düşünüyor.

Hizmet sektörü ile ilgili çokça feryat yazdık buradan.  Bakın bu konudaki en çok dertlilerden biri Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil uzunca bir yazıdan sonra herkese şöyle sesleniyordu:  “Tüm kısıtlamalara rağmen bulaşın artmasında kontrolsüz davranan her kim olursa, bizim iş yerlerimizin açılmasını öteledikleri için, bizleri işsiz, aşsız bıraktıklarını, borç batağına soktuklarını unutmayıp büyük vebal aldıkları, kul hakkına girdiklerini hatırlatır daha duyarlı davranmaya davet ederim.”

Çok dertli var. Konyalı sanayiciden alıp böyle zor durumda olanlara verecek bir sistem kuramadık. Geçtiğimiz yazılardaki çağrım karşılıksız kaldı. Büyük STK’lar böyle bir işe girişebilirdi. Konya Büyükşehir’in sağladığı 50 milyonun üstüne bir 50 milyon daha koymak mümkündü. Maalesef bu konuda sesimiz istenen yerlere ulaşmadı.

Dün tam kapanma öncesi yaşanan tatlı telaş bir bayram öncesi havası verdi. Kenar mahallelerde insanlar bayramı belki ucundan kıyısından da olsa yaşayabilecek. Apartman hayatı yaşayanlar için bu mümkün değil elbette.

GIDA VE TEMİZLİK DIŞI ALIŞVERİŞ YAPILACAK MI?

Geçtiğimiz gün Konya Valisi Vahdettin Özkan zincir market yöneticileri ile bir araya geldi. Vali Özkan elinden geldiğince ‘yasa, yasak, kural vb.’ katı devlet kelimelerini kullanmamaya ve kullandırmamaya dikkat eden bir isim.

Kayseri, Karaman gibi bazı illerde İl Hıfzıssıhha Kurul kararıyla zincir marketler dâhil kapanma sürecindeki açık olan marketlerde ‘gıda ve temizlik’ dışı ürünlerin satışı yasaklandı. Çarşı içinde örneğin sadece zücaciye, kırtasiye  işi ile uğraşan bir esnaf kapalı iken zincir markette bu tür ürünlerin satılması elbette adaletli değil. Bazı iller bunu yasak koyarak çözmüş durumda.

Vali Özkan, zincir market yöneticileri ile görüştükten sonra Valilikten şu açıklama yapıldı: ‘Tam kapanma döneminde açık olacak olan zincir marketlerin; gıda ve temizlik malzemelerinin dışında kalan ayakkabı, zücaciye, kırtasiye gibi temel tüketim malzemesi niteliği taşımayan ürünlerinin satışından kaynaklanan kalabalık oluşumunun önlenmesi için alınabilecek tedbirler görüşüldü.’

Konyalı ve yerli marketlerin genel olarak yasak konulmadan bu kurala uyacağı kanaatindeyim. Uymayanlar veya uymak istemeyenlerle ilgili illaki bir şeyler düşünülecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR