Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Çumra Obruk Gölü turizme kazandırılmalı

Çumra Obruk Gölü turizme kazandırılmalı

TARİHE YOLCULUK (86)

Çumra Obruk Gölü turizme kazandırılmalı

*Çumra Obruk Gölü, içinde yaşayan balıkları ve tarihî özelliğe sahip mağaralarıyla turizme kazandırılmayı bekliyor. Göl ve çevresinin içler acısı halini görenler “Bu göle ve çevresine yazık edilmesin” diyor

 

Konya’nın Çumra İlçesi’ne bağlı Gökhüyük Köyü (eski adı Tımraş) yakınlarındaki Obruk Gölü, Delibaş Mehmet’in saklandığı yer olarak tarihi bir özelliği de var.

Tımraş Köyü, Yeşilçam’ın kötü karakter sinema oyuncusu Erol Taş’ın da köyü.  Balkanlar’da yaşayan Pomak Türkleri, Tımraş Cumhuriyeti’ni kurmuşlardı. Arnavutlar, Pomakları sürgün ettiler. Türkiye’ye gelen Pomaklar’ın bir kısmı Konya’ya yerleştirilmişti. Erol Taş’ın ailesi ise Ağrı’dan göçerek Tımraş Köyü’ne yerleşmişlerdi.  Erol Taş’ın akrabaları hâlâ bu köyde yaşıyor.

Yöre halkı ve köylüler gölün, göktaşı düşmesi sonucu oluştuğuna inanıyor. Obruk Gölü’ne, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve akademisyen arkadaşlarımızla birlikte gezdiğimizde, içler acısı halini yerinde müşahede etmiştik.

Karapınar ve Çumra obruklarıyla ünlü bir bölge. Bu havzada zamanla obruklar oluşmakta. Yüzeyden yaklaşık 40 metre tabanda oluşan ve derinliği otuz metreyi bulan Obruk Gölü, Çarşamba ırmağı ve dağlardan gelen çay suları ile besleniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) bu gölü beslemek için beton arklar da yapmış. 60’lı yıllarda gölün kenarında devlet yetkililerin seyretmesi için bir seyirlik de yapılmış. Bu seyirliğin de kendi kaderine terkedildiğini gördük. Karapınar’daki bir krater gölü olan Acıgöl’ün turizme yönelik bir özelliği var. Bu açıdan yerli ve yabancı turistler Acıgöl’e uğruyorlar. Bu gölde yüzen ve ayaklarını göle sokanlar da var. Bu sebeple belediye,  gölün kenarına tuvaleti de bulunan seyyar duş kabinleri koymuş.

Çumra Obruk Gölü’ne balık tutmaya gelen insanlarımız var. Bu gölü görmeye bizim gibi meraklı insanlarda geliyor. Ama burada insanların ihtiyaçlarını giderecek ne bir seyyar tuvalet ne de turizme kazandırma yönünde bir faaliyet ne yazık ki yok.

Yapılan ölçümlerde bu göl suyunun Konya'nın içme suyundan bir derece yüksek olduğu ifade edilen Obruk Gölü'nün üzerinde ve su altında 10’un üzerinde çeşitli büyüklükte mağaralar bulunuyor. Mağaraların tarihî özelliği de var. Mağarada yıllar önce Konya ayaklanmasını çıkaran ve Delibaş isyanının elebaşlarından biri olarak bilinen Mehmet Yıldırım, bu mağaralarda saklanmış.  

Delibaş Mehmet’in mezarının da Obruk Gölü yakınlarındaki köyde bulunduğuna dair değişik rivayetler var. Yapılan araştırmalarda ne kadar mezarın bulunduğu ve yerinin tesbit edildiği belirtilse de biz, mezar denilen yeri ne yazık ki göremedik.

Mehmet Yıldırım Neden İsyan Etti?

‘Konya Basın Tarihi’ni yazma konusunda mahallî gazeteleri incelerken Yeni Konya’da “Delibaş Hadisesi” ile ilgili bir yazı tefrikası dikkatimi çekmişti.

Mehmet Önder’in kaleminden çıkan ve 1953 yılında da Yeni Kitap Basımevi’nce kitaplaştırılan bu eserde, Delibaş olayıyla ilgili ilginç şeyler de var.

Delibaş hadisesi İngilizlerin bir tertibi miydi?

Delibaş isyanını çıkarak Mehmet Yıldırım kimdir?

Delibaş Hadisesi; hangi masum insanların kellelerini aldı?..

Delibaş ile karşılaşan Konya eşrafından kimler vardı?

Bütün bu soruları eğer merak ediyorsanız;  Tarihe Yolculuk’u takip etmenizde fayda var.

 

cumra-obruk-golu-1.jpgerol-tas.jpgobruk-golu-2.jpg

PAZARTESİ: Delibaş İsyanı ve düşündürdükleri…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR