Halil Özkan

Halil Özkan

Musluk suyunun canlılara etkisi

Musluk suyunun canlılara etkisi

 

Akvaryumlarımızda istenmeyen ve balıklarımızın ölümüne sebep olan en önemli etken klordur. Özellikle akvaryum hobisine yeni adım atmış olanlarda gördüğümüz toplu balık ölümleri, klorlu çeşme suyuyla doldurulmuş akvaryuma canlıların klor giderilmeden salıverilmesinden kaynaklanır. Fakat suyu klordan ayrıştırmak için fazla uğraşmamıza gerek yok. Önemli olan bu olmazsa olmaz bilgiyi hobiye başlamadan evvel edinebilmiş olmak. Temiz bir kovaya ya da şişeye (kapağı kapatılmadan) doldurduğumuz musluk suyunu bir hafta dinlendirerek kloru sudan uzaklaştırabiliriz. Bu kadar bekleyemem diyorsanız; dinlendireceğiniz suyu bir hava pompası ya da iç filtre yardımıyla hareketlendirebilirsiniz. Bu sayede klor 1-2 günde sudan ayrışacaktır.

Gelelim ağır metallere…

Suda bulunan ağır metallerse klora oranla daha tehlikelidir. Eğer su içindeki oranları yüksek ise canlıların vücudunda birikerek balık, salyangoz, karides ve hatta bitkilerimizin ölümüne sebep olabilirler. Bunun için içeriğini bilmediğiniz kaynak sularını kullanmamanızı tavsiye ederim.

Akvaryumlarda Hazır Su Kullanımı;

Su hazırlama işini hızlandırmak için piyasada bulunan su hazırlayıcılarından yararlanabilirsiniz.

Örneğin sera, tetra, jbl gibi markaların ürünleri kalitelidir. Bu ürünler sudaki ağır metalleri bağlarlar. Ayrıca kloru ve çözülmemiş tuzları nötralize ederler. İçeriğinde bulunan B1 vitaminleri gibi destek maddeleriyle balıkların strese girmemeleri için katkıda bulunacak şekilde üretilmişlerdir.

Su Düzenleyicileri:

Sera aqutan

Jbl biotopol

Tetra aquasafe

Biyolojik döngünün oturması için suyu doldurduktan sonra filtre ve ısıtıcı açık şekilde 2 hafta beklendiği takdirde suyunuzda bakteri kültürü oluşmaya başlayacaktır. Siz de katkı malzemelerine tonla para harcamak yerine bekleyebilirsiniz.

Ya da çok fazla vaktiniz yoksa ve sudaki bakteri kültürünün çabuk oluşmasını, balıkları akvaryum'a ekleme zorunluluğu olan durumlarda döngü oluşumunu hızlandırmak için şunları kullanabilirsiniz

Jbl: Denitrol

Sera: Nitriveç

Reeflovwers: Bacterıa Feeder

Bütün bunların haricinde su olarak hazır satılan kaynak sularını (damacana vs.) kullanabilirsiniz.

Ph değerlerinin 6,5-7,5 arasında olması çoğu bilindik tür için geçerli aralıklardır. Tabi beslediğiniz türlere göre bunun araştırmasını yaparak daha düşük ya da yüksek asitlik değerlerine sahip suları seçebilirsiniz.(Örn; cichlid türleri için daha sert sular, Discus gibi balıklar içinde daha yumuşak yani asidik sular kullanılır.)

Bunlar yalnızca başlangıç için gerekli bilgilerdir. Hobiye yeni adım atmış ya da atmayı düşünenler için yardımcı olmak amacıyla yazılmıştır. Umarım işinize yarar ve canlılarınızı basit bir nedenle kaybetmezsiniz

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR