Senem Duran

Senem Duran

En Duygusal Organ: Bağırsaklarımız Mutluluk  Bağırsaklarımızda Saklı

En Duygusal Organ: Bağırsaklarımız Mutluluk  Bağırsaklarımızda Saklı

Sindirim sisteminizin, tüm vücudunuzun bağışıklık sisteminin %70’den fazlasını düzenlediğini biliyor muydunuz? Bağırsak florası, ikinci beyin olarak bilinmektedir ve beynin kendisinden daha fazla nörotransmitterlere sahiptir!

Bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyotası, dengesizliği halinde vücutta zararlı etkileri olabilen karmaşık bir sistemi oluşturan mide-bağırsak kanalında yaşayan mikroorganizmalardır.

Bağırsak sağlığımız ne kadar iyiyse, aslında kendimizi o kadar iyi hissediyoruz. Bağırsaklarımıza nasıl iyi davranırsak da o kadar iyi bir sindirim sistemi ile karşılaşıyoruz. Bu nedenle, bağırsak floranız ne tüketiyorsa siz de osunuz.

Peki, sağlıklı bir bağırsak florası için ne tür besinler tüketmek gerekiyor?Gelin Birlikte Bakalım

Çiğ Sarımsak Güçlü Bir Savunma Mekanizması Oluşturur !

Sağlıklı bir vücut için öncelikle sindirim sistemini iyileştirmek gerekir. Bu konuda antibiyotik etkisi yaratan sarımsak en önemli yardımcılardandır. Sarımsak, içerdiği pek çok vitamin ile bağırsaklarda bir savunma mekanizması oluşturur. Sebze ile pişirilen yemeklerde pişmeye yakın atılan 1 baş sarımsak ya da yemeklerin yanında tüketilen çiğ sarımsak bağırsakları temizler ve problemleri engeller. Sarımsağın olabildiğince çiğ tüketilmesinde fayda vardır. Eğer pişirilecekse de ısı 60 dereceden fazla olmamalıdır; çünkü yüksek ısı içerisindeki etken ve önemli bir madde olan “Allicin”i yok edebilir.

Karbonhidratın Da ‘Basitine Kaçmayın’!

Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor. Her gün basit değil, kompleks yani tam tahıllı karbonhidrat kaynakları, haftada en az iki gün de kuru baklagil tüketmeye özen gösterin.

Kefir Dost Bakteriler Kazandırır!

Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; florayı düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlar ve toksik maddelerin geri emilimini engeller. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahiptir.Süt ürünlerine alerjiniz veya intoleransınız yoksa her gün en az 3 porsiyon süt grubu tüketmek bağırsaklarınızı mutlu eder.

Günde İki Kase Yoğurt!

Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenler kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyr. Günde 2 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.

Doğal Bağırsak Temizleyicisi Lahana Turşusu !

Ev ortamında ve az tuzlu olarak oluşturulan lahana turşusu bağırsaklar için doğal temizleyicilerden biridir. İçeriğindeki vitaminler ve minerallerle faydalı bir kış sebzesi olan lahana; pişmiş, çiğ ya da turşu olarak tüketildiğinde bağırsakları temizleyen ve sağlıklı çalışmasını sağlayan güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Aynı zamanda zengin bir lif kaynağı olan lahana; bağırsak hastalıklarına karşı da koruyucu özelliktedir. Ev turşusunu kurarken tuz yerine sirke tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

 

Yeşil Yapraklı Sebzeler Yararlı Bakterilerin Çoğalmasını Sağlar!

Bağırsak sağlığı için vücuttaki yararlı bakterilerin arttırılmasını gerekir. Yararlı bakterilerin arttırılmasında lif içeren doğal besinler en önemli yardımcılardır.

Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim olan İnülin; bağırsaklarda sağlıklı bakterilere dönüşen, iyi bakterilerin beslenip, çoğalması için önemli bir maddedir Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Çiğ Badem Prebiyotik Oluşturur

2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu saptanmıştır. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca artırılmasını sağladığı ortaya koyulmuştur. Sağlıklı bir mikrobiyota sağlıklı bir bağırsak demektir. Her gün 10-12 adet çiğ badem tüketmeyi ihmal etmeyin

Mutluluk Bağırsaklarda Çünkü;

Ruh hali, depresyon ve saldırganlık durumunun kontrol edilmesinde görev yapan Serotonin beyin-barsak mikrobiota aksında önemli bir sinyal molekülüdür.Mukozal serotonin bağırsak geçirgenliğinin ayarlanmasında doğrudan rolü olduğu gösterilmiştir. Tüm vücutta üretilen serotonin büyük çoğunluğu (%95) bağırsakta, çok azı (% 5) beyinde üretilir.

Bu nedenlerle bağırsak sağlığı beyin sağlığı kadar önemli, dengeli beslenmeyi, düzenli fiziksel aktivite yapmayı, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeyi ve faydalı besinleri probiyotik , probiyotik dediğimiz fermente besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

Bağırsak sağlığı doğrudan kişinin mutluluğu ile ilişkilidir. Bu sebeptendir ki, mutlu bağırsaklar mutlu insanlara, mutlu insanlar da mutlu bir topluma dönüşür.

Mutlu bir toplum için bağırsaklarınızı sevin ve koruyun.

Sağlıklı Günler Dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR