Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

GÖZBEBEĞİMİZİN KIYMETİNİ BİLİYOR MUYUZ?

GÖZBEBEĞİMİZİN KIYMETİNİ BİLİYOR MUYUZ?

Biz genelde maalesef paha biçilmez hazinelerimizin kıymetini bilmeyiz. Nadide yazma eserlerimiz, tarihi eserlerimiz, hazinelerimiz çalınır, yurt dışına kaçırılır, çok az kısmını geri alabilmekle mutlu oluruz. Dünya özellikle günümüzde kendilerince değerli gördükleri bölgeleri bile korumaya alıyor, turist sayısında kısıtlamaya gidiyor, yüksek giriş ücretleriyle zor ulaşılır hale getiriyor.

Konya, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden. Sayısız medeniyetin  yerleşim yeri, kadim başkent. Elbette sayısız tarihi esere sahip. Bence gözbebeğimiz Hz. Mevlâna Türbesi. 2017 yılında iki milyon dörtyüz seksen bin dörtyüz otuz üç ziyaretçi ile en çok ziyaret edilen müze. Hz. Mevlâna’nın Hak’ka yürümesinden sonra 1274 yılında Bedrettin Tebrîzî tasarımı türbe yapılmış önce. İç süslemeleri Abdülvâhid isimli zanaatkâr gerçekleştirmiş. 1397 yılında Karamanoğulları Emiri Alâettin Ali konik bir çatı işle taçlanan, çini kaplı yivli bir kasnak ekleyerek yapıyı yükseltmiş. Külliyenin diğer bölümleri Osmanlı zamanında eklenmiş. 16. Yüzyılda II. Selim’in semâhane ve mescit ilavesi; III. Murad zamanında matbah-ı şerîf ve dedegân (derviş)  hücrelerinin ilâvesiyle külliye halini almış.  1925 yılına kadar Mevleviliğin merkezi olarak kalan türbe tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra 1927 yılında yapılan düzenleme ile Konya Âsâr-ı Atîka (Eski Eserler) Müzesi olarak ziyarete açılmış, 1954 yılında yapılan yeni düzenleme ile Mevlâna Müzesi adını almıştır.

Hz. Mevlâna Türbesi gözbebeğimiz. Biz değerinin farkında mıyız bilmiyorum. Bence bu alanın düzenlenmesi artık bir an önce bitirilmeli. Tüm bölge yaya trafiği dışında araçlara kapalı olmalıydı; ulaşım akülü veya elektrikli araçlarla sağlanmalıydı ama  biz kenarından tramvay geçirdik. Müzenin girişi kesinlikle ücretsiz olmamalı. Türbe ve manevi özelliği dikkate alınarak selfie çekim alanı halinden hem bahçesi hem de özellikle türbe içi kurtarılmalı. Kakara kikiri gezilmemeli bu çok özel mekan. Bahçesinde sigara içilmemeli. Özellikle türbe giriş kapısı civarı kaldırım sigara izmaritinden geçilmiyor. Bahçe giriş alanı yakını bir bölge de  sigarasız alan olarak sınırlandırılmalı ancak elbette konulan kural takip edilmeli. Hz. Mevlâna türbemizin çok özel bir manevi alan olduğu gözden kaçırılmamalı. Etrafta seyyar satıcıya, dilenciye izin verilmemeli. İnsanlar bu özel alanı çok özel olarak yaşamalı. Bence Hz. Mevlâna türbesi ziyaretleri belli kontenjanlarla ve dönüşümlü olarak yapılmalı. Sayısı kısıtlanmış gruplar halinde ziyaret edilmeli. Hz. Mevlâna Türbemiz maalesef her tadilatta olumsuz görüntülerle gündeme geldi. Son zamanlardaki denetim raporundaki yolsuzluk iddialarının milyonda bir ihtimali dahi içimi karartıyor, kederlendiriyor, Hz. Mevlâna adının dünyevi menfaatlerle anılması çok acı.

Hz. Mevlâna felsefesine en çok biz Konyalılar uymaya çalışmalıyız. Hz. Mevlâna Türbesi gözbebeğimizdir ve mutlaka korunmalıdır. Emanetin vebali en çok da kentimi ve Müzemizi yönetenlerdedir. Saygıyla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR