Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

GRETA THUNBERG DÜNYAYA BİZİM COĞRAFYADAN DA SESLENSE!

GRETA THUNBERG DÜNYAYA BİZİM COĞRAFYADAN DA SESLENSE!

Küresel ısınma; “Başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isim” olarak tanımlanabilir. Atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınma kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlarla neticelenen iklim değişikliklerine yol açar. Amerika Birleşik Devletleri 1997 yılında sera gazlarıyla mücadelede önemli adımlardan Kyoto anlaşmasını imzalamakla birlikte senatoda onaylamayarak asla anlaşmaya uymadı. Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) 2016 verilerine göre Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Polonya Avrupa kıtasının en fazla sera salınımı yapan ülkeleri. Sivil toplum kuruluşu Carbon Majors Report'a göre, 1988 yılından bu yana gerçekleşen karbon gazı salınımının yüzde 71'i sadece 100 şirket tarafından gerçekleştirildi. (ExxonMobil, Shell, BP, Chevron ve Saudi Aramco en önemli miktarda karbon gazı salınımı yapan şirketler)

Ülkemin de elbette sera gazı salınımına katkısı var. Dünyanın sonu olabilecek küresel ısınmayla mücadele yükümlüğümüz var. Ancak bir de realite var. Kişi başı geliri ve ekonomik büyüklüğü çok daha fazla olan ülkeler bile bu konuda dürüst ve acil davranmıyorlar. Almanya termik santralleri 2022’den başlayarak kısmen kapatma vaadinde bulundu, kömür kullanımından ise 2035-2038 yılları arasında vazgeçecek. Bizde termik santrale, nükleer santrale, HES’lere şiddetle karşı çıkan aktivistler var ancak ucuz ve bol enerji de istiyoruz artık nasıl olacaksa..

Efendim dünyanın gözü İsveçli iklim aktivisti 16 yaşındaki Greta Thunberg’un üzerinde. "Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız." sözü ve büyük katılımlı mitinglerle gündemdeydi gene ünlü aktivist. “İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerden bahsediyorsunuz ancak ben gene de şanslıyım” sözleri ne güzel bir farkındalık.

Greta Thunberg’i ülkemize davet edelim. Dünyanın öte ucundan görmediği bu coğrafyada olanları görsün. Dünya’ya bir de buradan seslensin. Şanslı olduğunu daha da anlasın. Bu coğrafyada Amerika ve bazı müttefiklerinin döktüğü kanı görsün. Bu coğrafyadaki çocukların ölmek için küresel ısınmanın uzun yıllar sonraki etkilerini beklemediğini, bombalar altında can veren masumlar olduğunu anlar belki. “Bombalar ve silahlar sussun” “Nükleer silahlara son verin” der belki. Sn. Cumhurbaşkanımızın konuşmasından utanmayan Dünya Liderleri belki İsveçli aktivist Greta Thunberg’dan utanırlar. Patlayan bombalar atmosferdeki sera gazı etkisini yok etmiyor, daha da artırıyor zira. Coğrafyamıza barış gelmesi umuduyla…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR