İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

İkinci El Araç Fiyatları Neden Bu kadar Yükseliyor?

İkinci El Araç Fiyatları Neden Bu kadar Yükseliyor?

Arabalar Türkiye topraklarına geldiğinden bu yana ikinci el fiyatları 1 ayda gördüğü zammı görmemiştir.

***      ***      ***

Satış sitelerine bakın bugün baktığınız arabaya ertesi gün baktığınızda fiyatının arttığını görüyoruz. Akşamdan sabaha fiyatlar artıyor.  Neredeyse her hafta bin TL’nin üzerinde zam geliyor ikinci el araçlara. Marka ve modeli ne olursa olsun fiyatı artıyor.

***      ***      ***

Geçtiğimiz gün Bayraktarlar Merkon Genel Müdürü Mehmet Akyol beyi ziyaret ettim. Kendisi hem ağır vasıta hem binek otomobilde donanımlı ve gündemi çok iyi takip eden bir isim.

***        ***        ***

Uzun uzadıya sektörü konuştuk. Konumuz zamlara geldi. Kendisi Aralık ayından bu yana ikinci el otomobillerin YÜZDE 30 zamlandığını söyledi. Peki neden bu aşırı artış diye sorduğumda; artışların baş nedenini bayilerde sıfır araç olmamasına bağladı.

***      ***      ***

Yani sıfır araç alacak birisi en az 4-5 ay sıra beklemek zorunda. Bugün sıfır araba alan birisi aracını en iyi ihtimal Haziran ayında teslim alabiliyor. Mehmet bey, ikinci elin de bundan istifade yükseldiğini belirtti. Ne zamana kadar gidecek böyle dediğimizde ise Mayıs ayında araç stoklarının artması ile bir nebze düşüş olabileceğini söyledi.

***      ***      ***

Diğer taraftan galerici esnafı ile yaptığım görüşmelerde ikinci el de ilginç şikayetler ortaya çıkıyor.

Fiyatların yükselişine yetişemediğini aktaran galerici esnafları, araçların da beklenen düzeyde satılmadığını, talep olmamasına rağmen fiyatın yükseldiğini söylüyor. En büyük şikayet ise internetten araç satışının yani bireysel satışların fiyatlarını yükselttiği yönünde.

***        ***        ***

Peki bu artışın sonu olmayacak mı? İşte bu soruya kimse net cevap veremiyor. Ama ortak fikirler neticesinde fiyatların düşmesine yönelik çözümler var.

NEDİR BU ÇÖZÜMLER;

*Sıfır araçlarda acil ÖTV indirimine gidilmesi

*İhtimal dahilinde olmakla birlikte faizlerin düşürülmesi

*Markaların da elini taşın altına koyarak yapacağı sıfır faiz kampanyaları

*Fabrikaların üretim artışı ile sıfır araç tesliminin hızlandırılması.

Bunlar yapılırsa ikinci elde alevin söneceği söyleniyor. İnsanlara sıfır cazip geldiği zaman ikinci elde artışın önüne de geçilmiş olur.

***        ***        ***

Tabii ki araç satış sitelerine yönelik de bir düzenleme yapılması gerekiyor gibi. Herkes arabasına kafasına göre fiyat vermemeli. Bir arabanın ederi olmalı. Bu mihvalde fiyat yazılmalı.

***      ***      ***

Böyle giderse Türkiye’de zenginler harici kimse araba alamayacak. Araba almak ev almaktan daha zor hale gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Çiçekçi Arşivi
SON YAZILAR