Yusuf Koç

Yusuf Koç

Kadın Haklarına ne oldu -2

Kadın Haklarına ne oldu -2

Dünyada her 3 kadından 1'i hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Her 5 kadından 1'i hayatının bir döneminde tecavüz veya tecavüz girişimi kurbanı oluyor.

 

ABD'de her 90 saniyede 1 kadın tecavüze uğrarken, Irak'ta Nisan 2003'ten bu yana savaş sırasında ve sonrasında, en az 400 kadının tecavüze uğradığı İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarında yer alıyor.

 

İran'da çok istisnai durumlar haricinde kadının boşanma hakkı yok…  Siyasette ve iş dünyasında da kadınların oranı gelişmiş ülkelerde bile epey düşük…

 

Afrika'daki hamile kadınların ölüm riski, Batı Avrupa'dakilerden 180 kat daha fazla… 1.2 milyar yoksulun %70'ini kadınlar oluşturuyor.

 

Mültecilerin %80'ini kadınlar meydana getiriyor. Dünya'daki arazilerin sadece %1'i kadınlara ait…

Okuma-yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyardan fazla yetişkinin 2/3'ü kadın…

OECD ülkelerindeki bilimsel ve teknik alanlardaki üniversite mezunlarının %30'u kadın…

 

ABD'deki mucitlerin %10'u kadın… Haber veya röportajlara konu olanların %21'i kadın… Avrupa Birliği'ndeki cinsiyetler arası en yüksek gelir adaletsizliği yaklaşık %25 farkla, Kıbrıs, Estonya ve Slovakya'da görülüyor. Yeni üniversiteyi bitirmiş kadınlar, erkeklerden %20 daha az para kazanıyor.

 

Her yıl 5 Aralık günü Kadın hakları günü olarak değerlendiriledursun yeryüzünde kadının çokta fazla hakları olmadığını istatistikler söylüyor. Şimdi biz yine istatistiklere gidelim. Neler söylüyor görmeye devam edelim:

 

Asya ve Güney Amerika'da 10 ülkede yapılan araştırmaya göre, kadınlar genellikle iş güvencesi olmayan alanlarda iş bulabiliyor ve kırsal alanlardan büyük şehirlere gelmiş göçmen çalışanlar, gündelik işlerden aldıkları ücretlerle geçinmeye çalışıyor.

 

Dünya kadınlarının 3'te 1'i hayatlarında en az bir kez evde şiddete maruz kalıyor. Bu şiddetin kaynağı genellikle eş veya sevgili oluyor. Türkiye'de kadına karşı şiddet oranı gelişmiş devletlere oranla oldukça yüksek. Özellikle varoşlarda şiddete maruz kalan kadınların oranı % 97'lere kadar çıkıyor.

 

Devam edecek…

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR