Yusuf Koç

Yusuf Koç

KARA ELMASIN EMEKÇİLERİ

KARA ELMASIN EMEKÇİLERİ

Bugün 4 Aralık yani “Dünya Madenciler Günü”… Bugün kutlanılıyor. Nasıl kutlanıyor orasını bilemiyorum ama kutlama günü işte… Aslında sadece ülkemizde değil, 4 Aralık tarihi tüm dünyada da “Dünya Madenciler Günü” olarak kullanıyor.
 
“Her şeyin ama her şeyin; insan, doğa, ekolojik sistem, tüm kavram ve etik değerlerin ‘ticarileştirilerek’ yıkımının arsızca sürdürüldüğü günümüzde madenlerimiz de sadece ticari bir meta, piyasa malı gibi değerlendirilmiş ve pazara sürülmüştür. 
 
Bunların sonucu, her yedi dakikada bir iş kazası yaşanması, ölümler, maden mühendisi meslektaşlarımızın giderek artan işsizlik gerçeği, çalışma koşullarının olumsuzluğu ile kaynaklarımızın talanı olmuştur” sözlerine yer verdi.
 
Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesinden dolayı, 4 Aralık önce Anadolu’da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanılmaya başlandı.
 
Bir anlamda; 4 Aralık tarihi, madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara’ya adanmış… 
 
Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın aynı zamanda İzmit’te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.
 
Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olması, önce Anadolu’da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kullanılıyormuş.
 
Bu türden facialarda acılar, olay anıyla sınırlı kalmıyor. Tersine artçı acılar yola çıkıyor. Evet, kara elmasın bekçileri toprağı kazarak istediklerini elde ediyorlar ama toprak ta verirken, almasını da biliyor. Adeta “topraktan geldik toprağa dönüyoruz!” Dercesine…
 
Rabbim kara elmasın madencilerine, ailelerine ve tüm ülke vatandaşlarına bu acıları yaşatmasın! Gününüz nasıl kutlanır bilemiyorum! 
 
Cahilliğimi bağışla! Bu yüzden kusuruma bakma madenci kardeşim!
 
Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR