Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

KONYA TRAFİĞİ NEDEN SAKİNLEŞMİYOR?

KONYA TRAFİĞİ NEDEN SAKİNLEŞMİYOR?

Bazen şehir trafiğini anlamakta zorlanıyorum. En başta korona yüzünden zaten birçok insan sokağa çıkmıyor. Bunu geçtik merkez trafiğinde en çok yoğunluk oluşturan otobüsler trafikte yok. Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu ulaşımla ilgili aldığı kararlar ışığında merkezde sefer yapan 600 otobüs varsa bu sayı belki şuan 100-150 sayısına kadar düştü. Sefer sayılarında ciddi azalma var.

Dolmuşlar derseniz artık daha az görünür oldu. Dolmuşçuluk yapan bir arkadaşım korona süreci başlamasının akabinde minibüsü hattan çektiğini söylemişti. Yani orada da nereden baksanız 3’te 2 azalma söz konusu. Ee işçi servisleri derseniz onlarda minimize olmuş durumda.

Tüm bunlara rağmen merkez trafiğinde sakinleşme göremiyoruz. Araç trafiği çoğu zaman kırmızı ışıklarda birbirine girmiş durumda.

Diyeceksiniz ki kademeli olarak trafik akışını yavaşlatma uygulaması yapılıyor. Hayır, özellikle Pazartesi ve Salı günü baktım etrafta fazla polis aracı da yoktu. Zaten 4 günlük yoğun kısıtlamadan çıkan ekipler belki bir nebze dinlenecekti. Lakin mübarek Ramazan günü trafik alabildiğine yoğundu. Allah sabır versin tam bir sinir harbiydi. Elden geldiğince işimiz yoksa trafiğe çıkmamamız gerekiyor.

 

EMOJİLER SANDIĞIMIZ KADAR MASUM MU?

Bu satırları epeydir erteleyip duruyorum. Kısmet bugüneymiş. Korona illetinin ilk günlerinde Whatsapp gruplarıma emojilerden oluşan bazı dizeler geldi.

Sırayla dizilmiş şekillerin her biri için bir atasözü şifrelenmişti ve çok bilinen atasözlerinin bu şekilde okunması isteniyordu. Kısaca emojilerin anlamlarından yola çıkarak şifrelerini çöz ve doğru atasözünü bul… Bir yarışma gibi.

Mutlaka sosyal medyada karşınıza çıkmıştır. Eğer çıkmadı ise ‘emojilerle atasözleri’ diye Google’dan aratmanız yeterli mutlaka karşınıza çıkacaktır.

Neyse ben işin bu kısmında değilim. Benim derdim farklı.

4 yıl Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldım. Dilin bir milletin, millet olabilmesindeki yeri ve önemini bilirim. Yıllarca Sayın Oktay Sinanoğlu’nun dilin yozlaştırıldığı cümleleri ile beslendik. İngiliz dilinin dünya hâkimiyeti üzerindeki etkisini inkâr edebilir miyiz?

Aynı şekilde emojilerle üretilen yeni bir alfabe ile tüm insanlığa tek tip dil dayatılması hedefleniyor. Böyle küçük oyunlarla da masum şekilde hayatımızın içine yerleştirildiler. Bundan sonra muhtemelen daha çok göreceğiz. Bu konuda düşünen stratejistler bizleri uyarıyor. Kesinlikle dikkate almalıyız.

Dil bir milletin hafızasıdır. Hafıza kaybolursa millet olma bilincimizi de geleceğimizi de tehlikeye atarız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR