Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

LOJİSTİK KÖY ve KONYA

LOJİSTİK KÖY ve KONYA

Sanayi devrimi ile birlikte, ekonominin, pazar için kütlesel bir üretim yapma imkan ve kabiliyeti kazanmasıyla, ekonomik faaliyet, farklı bölgelerde kendi alanında uzmanlaştı ve iş süreçlerinin entegre olduğu bir nitelik kazandı. Özellikle son on yılda, bilgi teknolojilerindeki gelişmenin de etkisiyle, küreselleşen dünyada, üretim, uluslararası bir nitelik edindi ve farklı bölge ve ülkelerde, bir çok farklı dil konuşan,  para birimleri ve hukuki mevzuatları farklı toplulukların, çalışma saatlerinin farklı olduğu zaman dilimlerinde birlikte yürüttükleri entegre iş süreçlerinden oluşan ortak bir faaliyet olma özelliği kazandı.

Ekonomik faaliyetin küresel bir nitelik kazanmasıyla, ekonomik faaliyet içersinde yer alan her birimin kendi içinde ve çevresinde ve diğer birimler arasında bir zincirin veya dişlinin halkaları gibi bir birine bağlı iki yönlü karmaşık iş süreçleri oluştu. Hiç bir şirket, baştan sona kendisinin yaptığı müstakil bir üretim faaliyeti yürütmüyor. Ekonomik faaliyette bulunan her birim, global bir arz-talep ve dağıtım zincirinin halkası olarak uluslararası iş bölümünün içinde bu faaliyetini sürdürüyor.

Lojistik faaliyet; hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar, ürünlerin, hizmetlerin ve bilgi akışının, en etkin ve verimli bir şekilde her iki yöne doğru hareketinin ve depolanmasının, planlandığı, uygulandığı ve kontrol edildiği tedarik zinciri süreci aşaması olarak tanımlanmakta.

İşletmeler ve çalışanları, global dünya pazarının aktörleri olarak işlerini yapmak zorunda ve şirketlerin, sürdürülebilir bir ekonomik faaliyet içinde olmaları, global pazarda rekabet edebilmelerine bağlıdır. Global dünya pazarında rekabet, artık, şirketlerin tek başlarına en iyiyi veya en mükemmeli yapmaları ile sağlanamamaktadır. Rekabet, şirketlerin içinde bulunduğu tedarik zincirlerinin performansıyla olmaktadır.

Rekabet edilebilir bir malın veya hizmetin üretimi; dünya fiyatları ile en ucuz hammaddenin tedarik edilmesi, en hızlı, en az fireyle ve en ucuz olarak taşınması, en az maliyetle ve en kısa sürede depolanması, zamanında üretim bandına girmesi, mamul ürünün en az stok maliyeti ile depolanması, tüketileceği ülkenin normlarına ve taşımaya uygun olarak paketlenmesi, en uygun taşıma aracı ve yolu ile en hızlı, en ucuz ve sıfır fire ile taşınması, en geniş teminatla ve en az primle sigortasının yapılması, en uygun ülke ve limandan gümrüklemesinin yapılması, vb. gibi bir dizi iş ve işlem sürecini kapsamaktadır. Bu global sürecin içersinde; ayrıca,  üretim ve dağıtım depolamasında, uluslararası tanınabilirlik sağlamaya yönelik etiketlenmesi, geri dönüşümlü malzeme kullanılarak çevre normlarına uygun paketlenmesi, zincirin bütün halkalarının aynı ara yüzden bilgisayar ağ sistemi ile işlem yapabilmesi ve elektronik veri aktarabilmesi, vb. gibi daha detay iş süreçlerinin de rekabet koşullarında avantaj sağlayacak şekilde tamamlanması gerekir.

Lojistik ve tedarik zincirinin yönetim performansı, işletmelerin global rekabet ortamında sürdürülebilir olmalarını belirleyen en önemli unsur haline gelmiştir. İyi işletilen, hızlı işletilen, daha az stokla dönen ve çabuk ürün geliştiren tedarik zincirinin bir parçası olan şirketler, yarattıkları katma değerlerin belirlediği performansları ile zincir içinde kalabilmektedir. Lojistiğin ne denli önemli olduğu, önemsenmesi gerektiği açıkça görülüyor. Konya için lojistik yatırımlarının çok daha önceden yapılması gerektiğini çokça dillendirsek de nihayete ermesini beklediğimiz proje artık ihaleye çıkıyor.

Konya’yı denizle buluşturacak Lojistik Köy Projesi ile birlikte, Konya üretilen ürünler için üretim ve toplama merkezi haline gelecek. 1 Aralık’ta ihaleye çıkılacak olan yatırım 200 milyon TL’ye mal olacak ve 2019 yılının başlarında hizmete gireceği söyleniyor. Proje aksamadan ve zamanında gerçekleşirse, Lojistik Köy Projesi Konya’yı rekabette daha ileriye taşıyacak diye düşünüyoruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR