Asude Konukçu

Asude Konukçu

Marmelatımın şekeri dostluğum

Marmelatımın şekeri dostluğum

Bazı kokular vardır. Eskileri hatırlatan; Dostlukları, paylaşılan anıları, kazan kazan pişen reçelleri ve süslü süslü kavanozları hatırlatır. Sonra içtiğiniz bir yudumdan dökülen bir sıcak çaydan anımsadığınız anılarınız hikâyelere dönüşür dilinizde.

Şekerler kaleminize dolup reçele ve marmelatta verdiği tat, koruduğu meyve tadı gibi kalplerde yumuşak anılar bırakır. Dökülen o lafızlar hikâyeye dönüşünce eski dostlukların korunduğunu ve yenilerin ise farklı kavanozlarda eskilerin ise daha kadim olduğunu hissedersiniz. Sonra özlemle andığınız anılarınızı yâd ederken yeni anılarınızda özleyeceğinizi fark edersiniz bazen çay bağlar sizi birbirinize kötü olan hiçbir şey görmezsiniz. Bazen de bir kavanoz reçel bir dilim ekmek.

Reçelle marmelattın adı olur kadim dostluk. Düşünürsünüz pişerken sabırla beklediğiniz reçelleri yerken marmelatlıda yemelisiniz ki kavanozdaki tat kadimliğini koruyup size vefa gösterebilirsin. Anılar defterinde gül yaprağı gibi kururken marmelatlar ve reçeller kavanozda, ocakta demlik deki sıcak dumanlar, bardakta ise bir yudum dostluklar kalır. Hatıralarınız yüreğinizin zarif acısı olurken, kulağınızda hoş bir tını, burnunuza ise o şekerin kokusu gelir. Bir kere daha geçirirsiniz içinizden ‘İçiyorsak deminden paylaşırsak muhabbeti bizden’ diye defterinize kelamla adınızı sığdırır iken kalemle değil de, geleydin bir çay içimi sen çay dökerdim ben içimi diye döktüğünüz içiniz çayımız sığmayan sıcak dostluk kelamlarınız olur sonra dersiniz bu şekerle reçelin ve marmelattın yolu nereden geçer. Yolu yola katan kalp midir? Beyin midir?

Bazen yol, yolun içinde sevgi ile yoğrulur bazen de şekerin meyve ile bütünlüğünü sağlayan mantık ölçüleridir. Bu dostluk yolunu yol yapan kalp ve mantık ölçüleridir. Damakta kalan o kadim tat aslında herkese tanıdık gelir. Hem sevginin hem hasretin hem dostluğun tadı olmuştur. Kelamlar tatlı tatlı dökülmeye başlayınca satırlar taşmaya başlar. Aynı kazandan reçellerin tadı kalplere yol olduğu gibi. Kavanozlara dolan reçel ve marmelatlar bir bütün olur kimi mutfağın tezgâhında kimisinin dolabında marmelatlımın şekeri adıyla yer alır. Satırlara sığmayan bu kadim dostluk yerine dua edebileceğiniz damağınızda hoş bir tat yüreğinizde hoş bir seda, kocaman çaydaşlar bırakmıştır.

Astaneyi Lale

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Asude Konukçu Arşivi
SON YAZILAR