Ziya Uysal

Ziya Uysal

Memleket sevdalılarına

Memleket sevdalılarına

 Seçimler geride kaldı. Artık yeni bir Cumhurbaşkanımız, yeni bir Başbakanımız, yeni bir Hükümetimiz ve sınırları genişletilmiş yeni belediyelerimiz var. Hepsi ülkemize hayırlı olsun. Uzun süren seçim telaşı ve yetki alanının genişlemesi sebebiyle belediyelerin imar işleri birikti ve olağan üstü arttı. Hadimdeki köylerin imarı bile bundan sonra Büyük Şehir Belediyesinden sorulacak ki bu pek kolay bir iş değil. Bu arada konuların kimi araya kaynadı, kimi uzadı, kimi de adeta unutuldu. Ama artık daha hızlı bir tempoyla çalışarak, bunların telafi edilmesi gerekiyor.  Hani bizim Konya’nın bir deyimi var: “Ahrette mi şefaat edeceksin”, diye. Bu tempoyla gidilirse iş ona doğru gidiyor, haberiniz olsun.

Ayrıca hizmet zincirinin bir halkasında bile çalışmaların önüne takoz konursa, zincirin diğer halkaları sevdalı da olsa bir işe yaramıyor. Biz, öncelikle bütün kamu görevlilerimizi, sonra da halkımızı memleket sevdalısı yapmak zorundayız. Büyüme durdu, milli gelir artışı durdu. Elbette durur: Hükümet halkın önünü açarsa kalkınma olur. Yönetim adil olursa, halkına güvenir, ona kulak verir ve halkla omuz omuza çalışırsa kalkınma olur.

Tüccar ve sanayicinin yıllar süren feryadını sonunda bir duyan oldu ve bir taşla iki kuş değil, iki bin kuş vuruldu. Tarım ürünlerine vergiden daha fazla destek verilmesiyle en başta kayıt dışılık ve bundan kaynaklanan haksız rekabet büyük ölçüde tarihe gömüldü, ilerleme ve kurumsallaşma başladı. Bu arada milletimizin önündeki takozlar kaldırıldığında insanımızın, ekonomide de çok hızlı ilerleme kaydedeceğini görmüş olduk, cesaretimiz arttı.

Ama şimdi, şehir çevresindeki güzelim bahçeler konut ve sanayi alanı olurken, adam köydeki, tarıma elverişli olmayan arazisine, çevreci bir fabrikayı bile yapamıyor. Halkın önünde böyle takozlar varken ülke ileri gitmez, elbette ilerleme durur. “ Entegre tesis yapılamaz ”sözü de yıllar önce planlara girmiş teknik bir takozdur. Geçmişteki planlara entegre tesis düşmanı bir deli bunu yazmış, şimdi kırk akıllı çıkaramıyor. Üstelik de o deliye göre her bir fabrika ayrı bir entegre tesis sayılıyor. Oysa entegre, birbirini tamamlayan fabrikalardan oluşur. Hem belediyelerde, hem de bakanlıklarda bu durum yıllardır sürüyor. Entegrenin kime, ne zararı var?  Bu takozları koyanlar, memleket kalkınır diye mi korkuyorlar? Korkunun ecele faydası olmayacak. İnşallah yönetimlere gerçekten memleket sevdalısı insanlar gelmiştir. İnşallah bunlara da bir son verilir.

Biz, yasa ve yönetmeliklerin, çevre ve şehir planlarının hazırlanışında ve uygulanışında ülkeye gerçekten nizam, intizam verenlerle, gelişmenin önüne takoz koyanları ayırt etmeliyiz. Yoksa içimizdeki memleket sevdası, bu güzelliklerin hasretiyle kara sevdaya dönüşür, hep birlikte verem oluruz.

Vatandaşın yapacağı yatırım Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre planlarına azıcık aykırı ise yandı vatandaşın çırası. Araştırsanız, belki de bu ısrarın doğru düzgün bir gerekçesi bile yoktur. Bu bakanlığın, bu takozlarla varlığı mı daha faydalı, yokluğu mu diye düşünmeden edemiyor insan.

Sınırları genişletilmiş yeni belediyelerin, yeni çevre planları da hala çıkmamış. Bir an evvel çıksa da, bir de onu görsek. Şu anda bakanlığın çevre planları belediyelerin elini de bağlıyor. Durmak, geriye gitmektir. Memleket geriye gidiyor, derdimiz o. Elbette ki bu işler kolay değil. Ama bilelim ki zoru başaranlar da zaten her devirde gerçek memleket sevdalıları olmuştur. Memleket sevdalılarına saygıyla arz olunur.

 

YÜKSEKLER

Koca dağlar, uçurumlar, kanyonlar 

Kartal yuvaları, sarp kayalıklar

 

Çıkmak zor, güven yok, rahat yok o yerlerde

Çıkmaktan da zordur, tutunmak yükseklerde  

 

Ama hakkı galip kılmak için dünyada

İyiler korkmazlar uçurumlarda

 

Savaşarak yürürler ileriye

İyilikler egemen olsun diye

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR