Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Müslümanlara Menfur Saldırı

Müslümanlara Menfur Saldırı

Kanada’nın Quebec eyaletinde Müslümanların en büyük camisinde geçtiğimiz Pazar akşamı yatsı namazını kılan 40 Müslümanın üzerine ateş açan iki terörist, altı Müslümanı hunharca öldürürken sekiz Müslümanı da yaraladı.

Bu barbarca saldırı ABD’nin göçmen politikasıyla ilişkilendirilmesine rağmen, Müslüman Afrikalıların çoğunlukta yaşadığı bu şehirde, Müslümanlara yönelik saldırı elbette yeni değil. Daha önce de geçtiğimiz Haziran (Ramazan’da) ayında Quebec Şehri İslam Kültür Merkezi’nin kapısının önüne, bir poşet içerisinde kesik domuz başı bırakılarak Müslüman toplumu aşağılanmıştı. Ayrıca bu eyalette 2013 yılında açıklanan Quebec Değerler Bildirgesi’nde yer alan dini sembollerin kamu kurumlarında yasaklama veya sınırlama getirilmesini içeren maddeler yer almış ve bunun “Devlet kuruluşları için bir uygulama politikası” oluşturulması önerisinde bulunulmuştu.

***

Müslümanlara yönelik bu alçak saldırıyı yapanlardan iki terörist tutuklanmış vaziyette. ABD Başkanı Trump’un göçmenleri ülkesine girişinin yasaklama kararının ardından Kanada Başbakanı, göçmenleri ülkesine kabul edeceğini açıklamasının ardında böyle bir çirkin terör saldırısının meydana gelmesi, kaos ve gerilim politikasından besleneceği anlaşılan ABD’nin yeni Devlet Başkanı Trump’un işine yarıyor. Müslümanlara yönelik İslamofıbi Avrupa’da giderek artıyor.

Quebec Değerler Bildirgesi’nin açıklanmasından sonra Kanada’nın bu eyelatinde, bir otobüste başörtülü bir Müslüman hanıma bir erkek tarafından sözle tacizde bulunulmuştu. Avrupa’nın diğer eyalet ve şehirlerinde ise başörtülü kadınlara çok çirkin saldırılar da yapılmıştı.

***

1985 yılında kurulan Quebec Şehri İslam Kültür Merkezi’nin amacı ise, Quebec şehrinde ikamet eden Müslümanların Quebec topluluğuna entegrasyonunda yardımcı olmak ve şehirdeki insanlara İslam'ı tanıtmaktır.

Merkezde, bir Kur’an okulu, Arapça sınıflar, cenaze hizmetleri, doğumların kutlanması ve evlilikler, konferanslar vb. gibi çeşitli hizmetler ve etkinlikler sunulmakta. Yâni bizim veya o eyaletteki diğer STK’lardan bir farkı yok. Büyük bir cami inşa etme projesi ise 2002'de CCIQ tarafından başlatıldı. 2009 yılında şu anda faaliyette olan merkezin binası; 1,4 milyon dolara satın alındı. 12.100 metre kare alana sahip bu binada yaklaşık 1.000 kişi ağırlanabiliyor. Bu şehirde yaşayan Müslümanların sayısı ise 8 bin civarında.

İslam Kültür Merkezi, 2013'teki Quebec Değerler Bildirgesi taslağını şiddetle kınadı. Ve taslağın kabul edilmemesi yönünde demokratik hakkını kullanarak nümayişler de gerçekleştirdi. Bu bildirgenin tüm hükümlerin en tartışmalı olanı, kamu çalışanlarının göze çarpan dini sembolleri giyme veya gösterme kısıtlamalarıyla ilgili idi.

Tasarıya göre, kippa, türban, başörtüsü, hicab, peçe ve daha büyük haçlar ve dini kolye gibi daha belirgin ürünler yasaklanacak iken, bir parmak yüzüğü, küpe veya dini sembol taşıyan küçük kolye gibi nispeten gizli öğelere izin verilecekti. 14 Eylül 2013 tarihinde Montreal'de toplanan Müslümanlar tasarıyı protesto etti. Liberal partiler tasarıya karşı çıktılar. 13 Kasım'da, Yahudi Genel Hastanesi icra müdürü Dr. Lawrence Rosenberg, önerilen sözleşmeyi "Quebec'in kapsayıcılık ve hoşgörü ruhuna aykırı ve aksine" dedi ve hastanenin yönetim kurulunun bu öneriyi kabul etmediğini belirtti. Bu bildirge yayımlandıktan sonra Müslümanlara yönelik saldırılar artarken Montreal otobüsünde beyaz bir erkek, hicap giyen Müslüman bir kadını çok afedersiniz “siktir git, kapa çeneni” şeklinde sözlerle taciz ettiği görüldü.

 

***

Kanada’da camiye yapılan saldırı Müslüman topluma yapılmış çok çirkin bir terörist saldırıdır. Bu ve buna benzer saldırıların sonu gelmeyecektir.

 

***

İslamofobi’yi ateşle körükleyen ırkçı eğilimlere sahip partilerin gittikçe daha güçlü hale geldikleri Avrupa’da yaşayan Müslümanlara, Türkiye başta olmak üzere İslâm ülkelerindeki STK’ların yardım eli uzatarak önlem almaları, bu STK’ların da İslâm ülkeleri yöneticileri tarafından desteklenmeleri gerektiğine inanıyorum.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor ve lânetliyorum. Namaz kılarken arkadan kurşunlanarak şehit edilen Müslüman kardeşlerime Allah azze ve celle’den rahmet diliyor, yaralı kardeşlerime de şifalar niyaz ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR