Rasim Atalay

Rasim Atalay

Ne kadar İslami?

Ne kadar İslami?

2021 İslami Dayanışma Oyunları’nın resmi açılışı Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda ülkenin liderler düzeyindeki katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu devasa etkinliğe, Konya’ya yakışır bir açılış, Konya’nın organizasyon gücünün ve kabiliyetlerinin ne kadar üst seviyede olduğunu gösterir bir organizasyon ile başlanılmış oldu.

Açılış seremonisine yerli ve yabancı on binlerce misafir katıldı. Stadyum hınca hınç doldu. Önce biletli seyirciler, biletli seyircilerin yerlerine yerleşmesinin ardından da talebin yoğun olması üzerine kapılar açılarak diğerleri alındı.

Bu da yetmedi, stadyumun etrafındaki belli noktalara kurulan platformlar ve dev ekranlar aracılığı ile içerideki etkinlik dışarıya yansıtıldı. Yine on binlerce vatandaş da etkinlikleri buradan takip etti.

Uzun yıllar unutulmayacak, izleyenlerin hafızalarına kazınan, görsel bir şölen sunuldu. Işık şovları yapıldı. Her birinin ayrı ayrı manası vardı. Stadyumun içinde organizasyonu izleyenler bu ışık oyunlarının belki manasını tam olarak kavrayamadı ama etkinliği dışarıda izleyenler biraz daha şanslıydı. Çünkü ışık şovlarının manasının ne olduğu anlatılıyordu. Her bir ışık şovunun içerisinde birlik, beraberlik, selam, kaynaşma temaları işleniyor, konuyla ilgili hadisler anlatılıyordu.

Şehirdeki hareketliliği fark etmişsinizdir. Bu dönem Konya için fırsatlar dönemi olarak yorumlanabilir. Olaya bu pencereden baktığımız zaman Konya adına büyük kazanımların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Hareketlilik beraberinde bereketi de getiriyor. Diğer yandan her gün onlarca saat boyunca TRT Spor ekranlarından Konya’daki spor etkinlikleri canlı olarak aktarılıyor. Şehrin sportif altyapısı ve genel olarak şehir, cümle aleme reklam ediliyor.

Kimileri de İslami Dayanışma Oyunları’nın ismine takılı kalmış durumda. İslami Dayanışma Oyunları, 4 yılda bir farklı ülkelerde belirlenen bir şehirde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 5.’si düzenleniyor. Yani Konya’dan önce 4 defa daha bu etkinlikler aynı isim altında düzenlendi.

İlk oyun 2005 yılında, Suudi Arabistan’da Cidde şehrinde gerçekleştirilmiş. Etkinliğe İslam Konferansı Örgütü’nün üyesi olan 57 ülke katılmış, şimdi olduğu gibi…

İkinci etkinlik 2009 yılının Ekim ayında İran’da yapılacakken, ortaya çıkan bir aksaklık nedeniyle 2010 yılında ama yine İran’da yapılması planlanmış. Etkinliğin adı yine İslami Dayanışma Oyunları… Katılımcı ülkeler yine aynı… Ama İran’da yapılması planlanan etkinlikler o günün şartları gereği iptal edilmiş ve etkinlik yapılmamış.

Tabi takvim şaşmamış. 2013 yılında 3. İslami Dayanışma Oyunları bu kez Endonezya’nın ev sahipliğinde Palembang şehrinde gerçekleştirilmiş. Burada da etkinliğin şekli, usulü, katılımcıları, ve ismi aynı…

2017 yılına gelindiğinde etkinliklerin adresi Azerbaycan olmuş. Bakü’nün misafir ettiği 57 İslam ülkesinin katılımıyla yine binlerce sporcu burada mücadele vermiş. Sporcuların etnik kimliğine, dinine, diline, meşrebine, ırkına bakılmamış. Temel odak noktası katılımcı ülkelerin İslam Konferansı üyesi olması olmuş…

Yıl 2021… İslami Dayanışma Oyunları’nın 5.’si yapılacak. Bu kez adres cennet vatanımız Türkiye… Konumumuz ise belde-i muhayyere, hoşgörünün başşehri Konya… Tabi dünya genelinde ciddi bir sağlık krizi var. Koronavirüs kol geziyor. Pandemi ilan edilmiş ve etkinliklerin ertelenmesi kararlaştırılmış. 9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da yapılması kararlaştırılmış. Etkinliklerin normal takvimi 2021 yılı olduğu için İslami Dayanışma Oyunları isminin sonuna 2021 ekleniyor. Bu da kafa karışıklığına sebep oluyor, olmasın. Etkinliğin tam adı bu, yapıldığı tarih 2022 Ağustos…

Tarihinden ziyade asıl söyleyeceğim başka…

Bu tarihi serüvenini kısaca anlattığım İslami Dayanışma Oyunları üzerinden bir takım eleştiriler yapılıyor. Deniyor ki, adında İslam vurgusu yapılan etkinliklerin İslam’la bağdaştırılması noktasında şüpheler var.

Ne yalan söyleyeyim, bunları düşünenler, söyleyenler bir manada haklı…

Her ne kadar erkek sporcular ile kadın sporcuların kendi içlerinde yarışıyor olduğu bir gerçek olsa da bazı spor müsabakalarında sporcuların giyim ve kuşamları İslam’ın emir ve yasaklarına ters düşebiliyor.

Bunda hemfikiriz, eyvallah…

Ama bu etkinlik 2005 yılından bu yana yapılıyor. 2005 yılından bu yana içeriği, uygulaması ve şekli hiç değiştirilmemiş, hep aynı… Niye şimdiye kadar ses çıkarılmadı da, bugün Konya’da etkinlikler yapılırken eleştiriliyor, anlamış değilim.

Oyunların ismi üzerinden bir eleştiri yönelteceksek birlikte yöneltelim. Ben de bu eleştirilere katılanlardanım. Adı İslami Dayanışma Oyunları olmasın, Müslüman ülkelerin dayanışma oyunları olsun mesela. İslami denilince İslami hassasiyetlere uygun olması yönünde bir beklenti doğuyor haklı olarak. İnşallah bundan sonraki etkinlikler için en azından bu isim üzerinde bir düşünülür ve daha doğru bir isim bulunur.

Ve yine inşallah spor dalındaki bu etkileşim, birliktelik, kaynaşma ve dayanışma, İslam söz konusu olduğunda ve İslam ülkelerinin işbirliği noktasında da kendisini göstersin.

Cumanız, hayrolsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR