Yusuf Koç

Yusuf Koç

SANAT HAYATTIR!

SANAT HAYATTIR!

Sanat en basit ifadesiyle hayal gücünün ifadesidir. Sanatçı ise, herkesin duyduğunu, gördüğünü, hissettiğini, düşündüğünü; farklı şekilde duyan, gören, hisseden, düşünen, yorumlayandır. Sanatçı duyulmayanı duyan, görülmeyeni görendir.

 

Sanat; usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenilmesi ve aynı zamanda yeteneğin olunması gereken bir iştir. Herkes bir meslek sahibi olabilir, ya da yeteneği ve el becerisi olan herkes zanaatkâr olabilir. Ama herkes sanatçı olamaz.

 

Çünkü sanatkâr; hayal ötesinde heyecan uyandıran ve gerçek ustaya ulaşıp ona saygı duyandır. Genel bir anlatışla, düşünülen bir şeyi meydana getirmek özelliğindeki bilgilerin uygulanmasına ve o işi meydana getirmek için bilgi ve zekâyı kullanıp, sanatın niteliğinde iyi, güzel ve gerçek vasıfları yaratanı aramaktır.

 

Çünkü sanat, insan aklının ve hayal gücünün ürünüdür. Ve sanat, güzel ile uğraşır. En büyük sanatkâr güzeldir ve güzeli sever. Ben sanatçı olsaydım; Gerçek sanatın ve sanatkârının kadrini bilmeyenlerin az olduğunu düşünürdüm!

 

Sanatın özünü arının peteğinde, çiçeğin özünde, tavanda baş aşağı duran sineğin ayakuçlarında arar ve onu anlamak için çaba sarf ederdim. Neden mi? Çünkü sanat, hayatı insanileştiren bir iştir. Bu iş, sanatçının yorumu ile rehber haline gelir.

 

Ben sanatçı olsaydım; İbrahim gibi yıldızlara, mehtaba, güneşe bakar, daha da yükseklerde arardım gerçek sanatın sahibini… Muhammed gibi güneşi sağ elime, ayı da sol elime alır, vazgeçmezdim asla…

 

Gazaba duçar olan Şeddat gibi hışımla uyanır, teslim olur, bilirdim yaptığım cennetin ne kadar sahte olduğunu… Aklımın stop ettiği yerde, kendi ağırlığının yirmibeş katını taşıyabilen bir karıncadan daha güçsüz olduğumu anlardım… Gurur ve enaniyet satmazdım pazarlarda…          

 

Ben sanatçı olsaydım; önce insan olur, insanları tanır, onların yüreklerindeki boşluğa sevgimi doldurur, ayağının altına toprak olur, saygı duyardım o muhteşem sanata… Ben sanatçı olsaydım; utanırdım!

 

Bir ülkede akıl ve sanattan çok maddî servete kıymet verilirse, bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır. Sanat, hayatın en canlı, en yüksek bir anlatımıdır.

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR