Uğur Özteke

Uğur Özteke

ŞEB-İ ARUS OTOBÜSLERİ

ŞEB-İ ARUS OTOBÜSLERİ

Bugünkü yazımıza önce SOBE ile girmek istiyorum.

SOBE yani Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı inanın sadece Selçuklu’nun değil, sadece Konya’nın değil dahası sadece ülkemizin değil insanlığın bir parçası. Belki bugün yakınlarımızda otizmli çocuklar olmayabilir. Ancak benim bildiğim 2015’te yapılan bir araştırmada ile artık “Dünyada her 68 çocuktan birisi otizmli doğuyormuş”…

Otizm doğuştan gelen, genetik altyapıya dayanan, nörobiyolojik tabanlı, karmaşık bir gelişim bozukluğu olarak tanımlanıyor genellikle de 3 yaştan önce ortaya çıkarak çocukların sosyal iletişimlerini ve davranışlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyormuş.

1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuğa konurken günümüzde her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyormuş. Otizmin erkek çocuklarında görülme riski ise kızlardan 4 kat daha fazlaymış.

Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgi duymamak, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar yer alıyormuş.

Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitimmiş.

İşte her an kapımızda olan böyle bir rahatsızlık için bugün Türkiye’de bu işe böylesine geniş tabanlı ve bilimsel yaklaşan tek kurum Selçuklu Belediyesi. Bu proje için yani SOBE için Başkan Uğur İbrahim Altay ve ekibine bu ekibin başında bulunan Başkan Yardımcısı Ziya Yalçınkaya ve ekibine insanlık adına sahip çıkmak maddi ve manevi destek olmak hepimizin görevi olmalı diye artık iddia ediyorum.

Bu hafta içerisinde Ankara’da yine otizmle ilgili çok geniş bir toplantı ve sergi yapılmış. Bununla ilgili bizim yerel basında tek bir satır yer almadı. Ama bizim şahsi girişimlerimiz ile bu sergide Selçuklu Belediye yine gurur verici şekilde yer almış.

foto-1-392.jpgfoto-2-343.jpgfoto-3-230.jpg

Buradan önce Konyalı hayırsever insanlarımıza resmi kurum ve kuruluşlarımıza insanlık adına SOBE’ye destek çıkmalarını istiyorum. Ve tabii Başkan Uğur İbrahim Altay ve ekibi de SOBE’yi önce Konya’ya Konyalıya açmalı ve tanıtmalı diyorum.

BU OTOBÜSLER GERÇEKTEN DİKKAT ÇEKİCİ

Dün şehri turlarken bu otobüsler dikkatimi çekti. İlk karşılaştığımda direksiyonda olduğum için fotoğraflarını çekme şansım yoktu. Sonra bir kavşakta kırmızı ışıkta bu otobüslerin birisinin arkasında durmak zorunda kalınca bu kareyi çekebildim.

 

foto-4-013.jpeg

Bu otobüslerin özellikle yandan ve önden giydirmeleri son derece güzel ve dikkat çekici idi. Ama tek üzüldüğüm şey bu otobüsün bir İstanbul Belediyesi’ne, Esenler Belediyesi’ne ait olması idi. Çünkü düşündüm Mevlana Haftası boyunca sadece bizim belediye otobüslerine böyle bir giydirme yapsak şehir daha renkli olmaz mıydı? 

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İnsan en çok severken insandır

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?   

Ana cadde ve bulvarlarda yasak olmasına rağmen çift sıra uygunsuz park yapmaktan vazgeçtiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR