Yusuf Koç

Yusuf Koç

SERBEST BÖLGE!

SERBEST BÖLGE!

Efendim! Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanabilir.

 

Ülkemizde bu anlamda Serbest Bölge kurulması Cumhuriyetle birlikte bazı yörelerde uygulanmış ancak kalıcı olmamış... Mersin Serbest Bölgesi, bugünkü serbest bölgelerin ilkidir. 3 Ocak 1987 tarihinde hukuken faaliyete geçen serbest bölge 786.000 m2 alana sahip...

 

Serbest Bölgede, Serbest Bölge Müdürlüğü ile işletici kuruluş MESBAŞ (Mersin Serbest Bölge A.Ş.) görev yapmaktadır. Bölge alanında Gümrük, Gümrük Muhafaza ve Emniyet Teşkilatı yer alıyor.

Türkiye’nin ilk ve en büyük ticari hacme sahip olan Mersin Serbest Bölgesi de, Mersinin ne denli büyük bir ticari merkez olduğunun ispatı…

 

Mersin Serbest Bölgesinin kendisine ait 3 Rıhtımlı Limanı da mevcut... Ayrıca bu bölgede halen 4.250 kişi çalışıyor. Pekii, bu serbest bölgenin avantajı nedir diye bir soru akla takılıyor. Bunu şöyle sıralamak mümkün…

 

Mesela; Firmalar, Kurumlar Vergisi ve Gelirler Vergisinden %100 muaftırlar. Bölgeye giren mallar için Gümrük Vergisi, KDV, KKDF gibi ödemeleri yoktur. Üretiminin % 85 ve fazlasını ihraç eden firmalar personel maaşları üzerinden muhtasardan %100 muaf kalıyorlar.

 

Türkiye’den Serbest Bölgeye yapılan satışlar ihracat sayıldığından firmalar, Türkiye’den ihraç fiyatına KDV’siz mal satın alabilirler. Elde edilen kârlar hiçbir izne gerek olmadan yurtiçine veya yurtdışına transfer edilebiliyor.

 

Her türlü altyapı hizmetleri (Elektrik, Su, Doğalgaz, Haberleşme) KDV’siz olarak firmalara sunulurken, ikinci el makinelerin Serbest Bölgelere girişlerinde yaş sınırı olmaz. Gümrüksüz ve süre kısıtlaması olmadan stoklama yapılabilir.

 

Serbest Bölgelerde alım-satım, stok değerleme ve muhasebeleştirme çevrilgen dövizlerle yapıldığı için kullanıcılar enflasyondan olumsuz etkilenmezler. Mahrecine iade işlemi çok kolay olup sadece

fatura kesilerek gerçekleştirilebiliyor.

 

Mersin Serbest Bölgesi, 3 Ocak 1987’de kurulduğu için ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek adına iyi bir adım…

 

Umarız daha güzel adımlara diyerek boyumu aşan bir konuyu burada noktalamak istiyorum.

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR