Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

Tanıtıma Muhtaç Güzel Bir Eser: Yaşam Kültürü Müzesi

Tanıtıma Muhtaç Güzel Bir Eser: Yaşam Kültürü Müzesi

       Hz. Mevlâna , Çatalhöyük,  Selçuklu Başkenti Eserleri başta birçok özelliğiyle Turizmde rakip kentlerden çok daha avantajlı Konya’mın artık bir “Yaşam Kültürü Müzesi” var. İzzet Koyunoğlu’nu rahmet ve minnetle anıyor, emeği geçen Belediye yetkililerini kutluyorum. Yerel yaşam, yerel mutfak, yerel örf-adet ve gelenekler Dünya’nın her yerinde yerli ve yabancı gezginler için merak edilen destinasyon programlarında yer almış, televizyon programları yapılagelmiştir. Bu nedenle Konya Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde müzenin tanıtımını gördüğümde çok sevindim, çok heyecanlandım.

       İlk olarak 35 yıldır Konya’da yaşayan yeğenim Özden’i aradım, haberi yoktu. 50 yıllık Konya’lı, 25 yıldır Konya’da hekimlik yapmakta olan Arif arkadaşımı aradım, haberi yoktu. 50 yıllık Konya’lı, 30 yıldır Sanayi’de mesleğini icra eden Fahrettin arkadaşımı aradım, haberi yoktu. 21 Haziran 2014 günü Gar’daki Konya Büyükşehir Belediyesi Turizm Bürosundaki görevliye uğrayıp sordum; haberi yoktu. İstasyon Taksi durağındaki şöför esnafına sordum; ilk kez duyduklarını söylediler. Özkaymak Konya Oteli’ni aradım; Sevil hanımın haberi yoktu, Bera Mevlana Otel’den Mustafa beyin haberi yoktu. Kısaca bu güzel eser diğer çoğu güzelliğimiz gibi iyi saklanmıştı veya gerekli algılama yaratılamamıştı. Müze gerçekten güzel bir başlangıç. Bize eseri gezdiren beyefendi ve hanımefendi görevlilere gönülden teşekkür ediyorum. Kapıda Konya Gevreği ikramı hoş bir düşünce. Müze sohbet toplantıları için uygun mu yoksa bahçede Konya el sanatlarını, Konya folklorunu, Konya’mı tanıtıcı unsurların yer alması hatta satışa sunulması mı uygun olur takdiri yetkililere bırakıyorum ama ben ikinci seçeneği tercih ederdim. Bu merkezde belli ritüeller sembolize edilirse özellikle yabancı turistler rezervasyonla gelirler tabii tanıtılırsa.

        Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş eserlerini görmek ve 3 CD’lik Türkülerimizi almak için Mevlana Kültür Merkezi’ne gittim ancak bekçi hariç kimseler yoktu, görevlilerin saat 18’de geleceklerini öğrendim. Hafta sonları ziyarete gelen konuklarımızın Kültür A.Ş. ürünlerine ulaşması imkansız. Bu eserlerin niçin daha kolay ulaşılır yerlerde mesela Şehitlik yanında, Koyunoğlu Müzesi’nde, Hz. Mevlana Türbesi yanında, Karatay Belediyesi ikram binasında satışa sunulmadığını anlamakta zorluk çekiyorum. Bir stand ve iki görevli ile bu eserler ulaşılamaz olmaktan çıkarılabilir hatta otellerde bile tanıtılabilir. Ancak otel görevlilerine, taksici esnafına hatta Belediye turizm Bürosu görevlilerine bile Konya Yaşam Kültürü Müzesi’nin tanıtılamadığına tanık olunca biraz ümitsizliğe düştüğümü de  itiraf etmek zorundayım. Konya’mın gerçekten layığıyla tanıtıldığı günleri görmek umuduyla saygılar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR