Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

TARIM VE TARIMCI DOSTU KONYA VALİSİ

TARIM VE TARIMCI DOSTU KONYA VALİSİ

Geçenlerde yerli bir bankanın davetine katıldım. Sıradan sandığım bu davet hiç de öyle değil, Konya protokolünün katıldığı üst seviyede bir davetmiş. Konya Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, milletvekilleri, oda ve borsa başkanları, iş adamlar; kısacası Konya’mıza yön veren üst zevat orada idi. 

Elbette mesele davet değil, orada konuşulanlar idi. Bankanın üst yöneticileri dünya ekonomisinin gidişatı ve beklentiler hakkında açıklamalarda bulundu. Buradan anladığım, ülkemin, dünyanın ileri ekonomileri arasında yerini ve istikrarını en iyi ve güçlü bir şekilde koruduğudur.

En son sözü Valimiz Cüneyit Orhan Toprak aldı. Aslında valimizi merak ediyor, bir şekilde tanışmak için fırsat kolluyordum. Hakkında çok şey duymuştum. Bunlardan biri doğduğum ilçede kaymakamlık yapması; diğeri, büyüdüğüm ve eğitimimin orta ve lise kısmını yaptığım şehirli (Kayseri) olması idi.

Valimizin, konuşmasının büyük bir kısmını ülkemizin gelişme sürecinde tarım sektörünün aldığı yola değinerek, doğru ve çarpıcı noktalara değinmesi beni hayli heyecanlandırdı. Bir valinin en çok tenkit edilen konulardan biri olan tarımdaki gelişmeleri takdir etmesi, hakkında doğru bilgiler vermesi ve bunu da toplumla paylaşması pek rastlanan bir durum değildir. Bırakın bir mülki amiri, çoğu zaman tarım bakanlığı yapmış bazı zevatın, tarımı ve tarımcıyı, hatta sektörü gereksiz gördüğünü, bazılarının görevine son verdiğini iyi bilirim. Bazı yerel yöneticilerin ve onların tarımı işlemek ve kalkındırmak üzere atadığı memurları (içlerinden bazı meslektaşlarım da olmak üzere) dahi tam anlamıyor.

Her şey güzeldi ama Sayın Valimizin kendisine sunulduğu gibi “Konya buğday ambarıdır” ifadesini kullanmasını doğru bulmadım. Bu ifade 30 sene öncesine aittir ve bunun bir anlamı da Konya hâlâ yerinde sayıyor demektir. Hâlbuki son 15 yılda kabuk değiştiren Konya, bir şeker, bir süt, bir yumurta ambarı oldu, bitkisel yağ ambarı olmaya da adaydır. Tüm Konya yöneticilerine söylüyorum, bu sözü bırakın artık. Buğday aslında fakirliğin sembolüdür. Buğday ambarı olmak iyi bir şey değil ki.

2018 yılı raporuna göre Konya’nın payı buğdayda % 10.6 iken, şeker pancarında % 29, ayçiçeğinde % 14.1, dane mısırda % 11’dir. Uzmanlara soralım, hangi bitkinin getirisi daha yüksek.  Bunu bazı misallerle açıklayalım. Tarım alanına ve gelire göre iller: Konya’nın 2 milyon hektardan geliri 15 milyar TL, İzmir’in 340 bin hektardan 11 milyar, Antalya’nın 360 bin hektardan 9 milyar, Mersin’in 406 bin hektardan 9 milyar TL’dir. Bu iller Konya’ya benzemez denebilir. Doğrudur, demek istediğimiz de budur. Konya’da getirisi daha yüksek ürünlere kaymalı ve buğday ambarı olmaktan kurtulmalıdır. 

Şunu ifade etmek gerekir ki “tarım, sadece gıda ve enerji kaynağı değil aynı zamanda vatan, devlet ve bağımsızlığın teminatıdır”.  Bu tezimi her kesimle tartışmaya açığım. Bu çağrı, çoğu zaman kahrımdan oluyor. O kadar değerlerimiz ve kaynağımız var ki, bunu makamları işgal eden birilerine anlatmak için bazen hani derler ya “göbeğim sapıyor”, bazen de “nevrim dönüyor”.

Sayın valimizle kısa bir tanışma sohbetimiz oldu. Bunlardan biri de “Aspir Derneği” başkanlığımdı. Valimiz bunu hemen görev yaptığı dönemde Hakkâri-Yüksekova’da aspir üretiminin başladığını bunu da Konya’dan gelen bir hocanın yaptığını açıklarken “işte o hoca benim” deme zevkine eriştim.

Bunu 2 yıl önce Konya’dan giden bir heyete (heyette Ahmet Sorgun, Tahir Akyürek, bazı milletvekilleri var), aspir üretimine öncülük eden Yüksekova Ziraat Odası Başkanı çalışmalarımızı anlatırken bu zevat “hocamızı tanırız” diyerek geçiştiriyor. Sonrasında belediye başkanımız ve başkanlıktan bazı yetkililere konu ile ilgili bazı projeler sunduk ama arkadaşlarımız oralı bile olmadılar. Zira kurumda bulunan bazı küçük kafalı ancak büyük işleri yüklenmiş meslektaşlarımın yanlış yönlendirmesi söz konusu idi. Kimse bunu hakaret olarak almasın ve gerekirse bunları isim isim açıklarım. Bunu mesleğine ve ülkesine âşık olan birinin nazı gibi kabul buyurun: aşk ağlatır, dert söyletirmiş.

Bu konuya bir sonraki yazımda değineceğim. Özetle, Sayın Valimizin Konya’ya çok şey kazandıracağını düşünüyorum. Yeter ki Konya eşrafı ve yöneticileri kendilerine doğru bilgiler yüklesin.

Saygı ve muhabbetle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR