Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Yalancı bahar

Yalancı bahar

 

        Jeopolitik gelişmelerle birlikte para piyasalarında hareketliliğinin arttığı ortam devam ediyor. İçeride ve dışarıda yine önemli gelişmeler var.

    Dışarıda FED’in faiz senaryoları fiyatlanmaya devam ediyor. Yaklaşık üç haftadır yükselişte olan dolar endeksinin yorulduğunu bir miktar gevşeme yaşanmaya başladığını görüyoruz. Dolar/TL’de de yükselişlerin sınırlandığını 2,295 seviyesinden geri dönüldüğü görülüyor. Şu sıralar dolar/TL 2,240-2,250 aralığında hareket ediyor. Euro/TL’de 2,860-2,870 bandında hareket ediyor.  

    Geçtiğimiz hafta sonu dolar/TL düşüş yaşanmaya başlamıştı. Birinci sebep ABD’den gelebilecek kötü veri fiyatlanacaktı ve piyasaların Cuma gün gelen perakende satış verilerinin beklentiyi karşılayamaması sonucu doları sattığını gördük. Tüm gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanmaya başladı. Euro/Dolar paritesinde 1,2560’lı seviyelerden 1,28’lere kadar çok sert bir yükseliş yaşadığını gördük. Haftaya başlarken yine ABD tarafından gelecek veriler beklenmeye başlandı. Hafta başında Michigan tüketici güven endeksi beklentilerin çok üzerinde,2008 yılından beri görülen en yüksek seviye görülünce tekrar doların denge aralığında olduğunu görüyoruz.

     Yine geçtiğimiz hafta FED bölgesel başkanlarının yapmış olduğu çelişkili açıklamalar doların değer kaybetmesinde bir başka etkendir.

     Bu düşüşün çok kalıcı olacağını düşünmüyorum. Dolar/TL 2,225 seviyelerine kadar bir düşüş söz konusu olabilir fakat burada kalıcı olmayacaktır. Çünkü hem jeopolitik gelişmeler hem de FED’in faiz artıracak olması dolardaki düşüşü frenleyecektir.

     Jeopolitik gelişmeler derken hepimizin bildiği gibi etrafımızdaki olaylar yine bitmeyen Rusya/Ukrayna arasındaki gergin ortam Suriye’deki yaşanan gelişmeler ve Irak’taki gelişmeler bizi daha çok ilgilendiriyor. Jeopolitik gelişmelere çok da uzakta değiliz. Piyasanın birebir içindeyiz. Koalisyon güçleri ile birlikte hareket ediyoruz ve önümüzdeki günlerin birçok gelişmeye açık olduğunu da görüyoruz.

    Kobani’de IŞİD ile çatışma halinde olan PYD güçlerine(Bunlar PKK’nın Suriye’deki uzantısı) ABD’nin havadan silah yardımında bulunması, bunların ağır silahları olması hem kaygı verici hem de düşündürücüdür. Çünkü bu silahların bu savaş bittikten sonra ne olacağı muamması var. Yarın bu silahların PKK’nın eline geçmeyeceği garantisini kim verebilir. Zaten Türkiye’de bu kaygılarını ABD tarafına iletti. Yine Almanya’nın ve İngiltere’nin de silah yardımında bulunabileceği açıklaması Türkiye’yi bir hayli rahatsız ettiğini görüyoruz. Yukarıda da yazdığım gibi önümüzdeki günler birçok gelişmeye açık bunun da endişeli bir ortam olduğunu söyleyebiliriz.

     Piyasalarda endişe hâkim olunca da dövizde dalgalanmalar olacaktır. Borsa İstanbul(BİST) ise bir türlü bu gelişmelerden dolayı toparlanamadığını görüyoruz. 74,000 ile 76,000 puan aralığında sıkışmış bir endeks görüyoruz. Yükselişlerde piyasalar satmaya hazır bir şekilde bekliyor.

     Piyasalar için önümüzdeki günler yine hareketli olacaktır. TCMB Para Piyasaları Kurulu’nun toplantısı olacak, TCMB’den bu olumsuz ortamda faizlerde bir indirim beklemiyorum. TCMB bekle gör politikası uygulayacaktır. Onun için faizlerde bir değişiklik olmayacaktır.

     Dolar/TL aşağıda 2,225 seviyelerine gelirse alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Yukarı hareketlerde ilk direnç seviyesi 2,295, kırılırsa bu seviye 2,320 seviyelerini test edebiliriz. Euro/TL 2,820-2,920 aralığında hareket etmesini bekliyorum.

     Altın bir haftadır yükseliş hareketi içerisinde, Altın’ın Ons’u 1250 dolar seviyelerinde, altın için aşağıda 1140 Ons/Dolar, yukarıda 1280 Ons/Dolar seviyeleri var. 24 ayar altının gramı da 85 TL ile 92 TL seviyelerinde hareket etmesini bekliyorum. Piyasalar için temkinli duruşun devam etmesi gerekir her an her şeyin  olabileceği bir ortamdayız.

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR