Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Yoğun Bakımlarda Son Durum

Yoğun Bakımlarda Son Durum

Yeniden gündemimiz korona.

Yine yoğun bir şekilde ölümlere ve yoğun bakım hastalarının feryatlarına şahitlik ediyoruz.

Maalesef yoğun bakımdakilerin birçoğu aşı yaptırmayanlar.

İnsanlar bugün ölmemek için aşı yaptırıyor. Aşı yaptırmayanlar ise yarınlarını düşündüklerini söylüyor.

Bugünü atlatıp yarına çıkabilirsek elbette yarınlarımızı düşüneceğiniz. Lakin 100 yılın kâbusunu aşabilmek için bugün bilinen tek çözüm aşı olmak… Başka bir çare bilen var mı?

Türkiye'de yoğun bakımda yatan hastaların aşı durumlarına göz atalım.

Hiç aşı olmayanlar yüzde 51,4

2 doz Sinovac olanlar yüzde 39,4

1 doz BioNTech olanlar yüzde 2,3

3 doz Sinovac olanlar yüzde 1,9

2 doz Sinovac + 1 doz BioNTech olanlar yüzde 1,1

2 doz BioNTech olanlar yüzde 0,5 olarak görülüyor.

Bunlar bizlere sunulan resmi rakamlar. Görünen o ki aşı olmayanlar sıkıntıda. 2 doz Sinovac olanların durumu da aşı olmayanlara çok yakın. İnsanın aklına deli sorular geliyor! Lakin bilinmezlik ve çaresizlik içinde iyi niyetle bir şeyler yapılmaya çalışıldığını bildiğimiz için bu soruları yutuyoruz.

Yine Eylül geldi. Sonbaharın ucunu göstermesiyle birlikte vaka sayıları arttı.

Okulları açtık. Sınıf mevcutları 40’ı geçen okullar var. Israrla aşıya direnen öğretmenler var. Birçoğunun PCR testi için kuyruklara geçtiğinin bilgisini aldım.

 

KONYA NE DURUMDA?

Üç ayrı pandemi hastanesinde bu hafta yoğunluk had safhada. Öngörülere göre gelecek hafta biraz daha rahat bir ortam oluşacak.

Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın Konya hususundaki tweeti ile öğrendik, ‘Risk haritasında en büyük değişikliklerden birini KONYA yaptı. Nüfusu en kalabalık yedinci şehrimiz artık Mavi. Bu Mavi, Türkiye’de risk düzeyini düşürecek! Kutluyoruz, Konya.

Konya’nın aşılanmada MAVİ renge bürünmesi önemli. Gerek PCR testi zorunluluğu, okulların açılması, vakaların ölümcül şekilde artması aşı çalışmalarını yoğunlaştırdı. İnsanlar aşının bilincini daha iyi anlamış durumda. Ancak okulların durumu şimdiden kafa karıştırıcı şekilde duruyor. Sınıflarda 40 kişi ile nasıl mesafe uygulanacak bilinmiyor. Ulaşım konusu başlı başına bir sorun olarak ortada duruyor. Ama ne olursa olsun birlikte mücadele ederek okulları açık tutmak zorundayız. Konya olarak bu mücadelenin en başında yer almalıyız.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR